Της Kate Matthams
Σε μια κίνηση-έκπληξη που καταδεικνύει την αυξημένη έμφαση που δίνει στη δραστηριότητα κοσμημάτων, ο γίγαντας πολυτελών αγαθων LVMH αγόρασε το διαμάντι “Sewelo”. Θα μπορούσε η κίνηση αυτή να σημαίνει ότι η Louis Vuitton είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τα πολυτελή δερμάτινα προϊόντα της με μοναδικά κοσμήματα και “μετρητά” στην κεντρική βιτρίνα του Place Vendôme;
Σε πορεία για την κορυφή στον τομέα κοσμημάτων
Μόλις πριν από δύο μήνες, η μητρική εταιρεία της Louis Vuitton, LVMH ανακοίνωσε την εξαγορά του οίκου κοσμημάτων Tifanny έναντι του τιμήματος-ρεκόρ των 16,2 δισ. δολαρίων, δίνοντας σημαντική ώθηση στον τομέα ρολογιών και κοσμημάτων της, που επί του παρόντος αποτελεί τον μικρότερο τομέα στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων του ομίλου. Τώρα, η Louis Vuitton απέκτησε το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο, μετά το Cullinan που ανακαλύφθηκε το 1905, έναντι ποσού που δεν αποκαλύφθηκε.
Η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια της “δήλωσης προθέσεων” που έκανε το 2018 η Louis Vuitton, όταν ο οίκος ενέταξε στο δυναμικό του την πρώην διευθύντρια σχεδιασμού της Tiffany, η οποία οδήγησε το τμήμα κοσμημάτων του ομίλου σε πιο τολμηρή κατεύθυνση. Παρότι ο οίκος αποτελεί σχετικά νέο “παίκτη” στον τομέα των πολυτελών κοσμημάτων, διαθέτοντας τα πρώτα του κομμάτια μόλις πριν από 19 χρόνια, όπως είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Louis Vuitton, Michael Burke, στους Financial Times, ολες οι πρόσφατες κινήσεις εντάσσονται στη στρατηγική της εταιρείας να εξελιχθεί σε “έναν από τους πέντε κορυφαίους παίκτες” της ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς κοσμημάτων, αξίας 270 δισ. δολαρίων.
Διαμάντι 19 εκατ. δολαρίων;
Για τον Tobias Kormind, διευθύνοντα σύμβουλο της 77diamonds.com, η επιλογή της “πέτρας” την οποία επέλεξε ο γαλλικός οίκος ως εισιτήριο για την κορυφή προκαλεί έκπληξη: “Αν και το μέγεθος-ρεκόρ του εν λόγω διαμαντιού είναι αξιοσημείωτο, η Louis Vuitton επέλεξε μια ‘πέτρα’ σχετικά χαμηλής ποιότητας, όπως υποδηλώνει το μαύρο χρώμα που έχει στην υφιστάμενη, ακατέργαστη μορφή της. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα το κόψουν σε πολλές μικρότερες ‘πέτρες’ ή εάν θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν λιγότερες αλλά μεγαλύτερες. Υπολογίζω ότι η αξία του διαμαντιού κυμαίνεται μεταξύ 6,5 εκατ. και 19,5 εκατ. δολαρίων, αλλά εκτιμώ ότι είναι απίθανο από αυτό να προκύψουν διαμάντια υψηλής ποιότητας”, αναφέρει ο Kormind.
Το διαμάντι “Sewelo” ανακαλύφθηκε στο ορυχείο Karowe στην Μποτσουάνα τον περασμένο Απρίλιο, από την καναδική εταιρεία εξόρυξης Lucara Diamond Corporation, με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας ακτίνων Χ. Με βάρος 1.758 καρατίων, το “Sewelo” είναι το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο που έχει έρθει στο φως, μετά το Cullinan των 3.106 καρατίων που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική το 1905.
Το εν λόγω διαμάντι πωλήθηκε μέσα σε εννέα μήνες από την ανακάλυψή του, σε αντίθεση με αυτό που είχε επίσης ανακαλύψει η Lucara, το βάρους 302 καρατίων Lesedi La Rona, το οποίο είχε προσπαθήσει να βγάλει σε δημοπρασία στη Sotheby’s. “Η Lucara προσπαθεί να αναπτύξει νέα δίοδο πώλησης διαμαντιών, πέραν της παραδοσιακής γραμμής, για τη διάθεσή τους στην αγορά”, λέει ο Kormind, προσθέτοντας ότι “το Lesedi La Rona απέτυχε να πωληθεί μέσω δημοπρασίας, καθώς οι εταιρείες κοπής διαμαντιών απείχαν και οι ‘μη εξειδικευμένοι παίκτες’ δεν ήταν διατεθειμένοι να καταθέσουν προσφορές”. Τελικά, το Lesedi La Rona πωλήθηκε μέσω ιδιωτικής συναλλαγής στην Graff Diamonds έναντι τιμήματος 53 εκατ. δολαρίων, δύο χρόνια μετά την ανακάλυψή του.
Το “Sewelo” χαρακτηρίζεται ώς “near gem” και μεταβλητής ποιότητας (σ.μ. ως διαμάντια near gem κατατάσσονται αυτά που η ποιότητά τους κυμαίνεται μεταξύ gem quality, δηλαδή ποιότητας που επιτρέπει τη χρήση τους στην κοσμηματοποιία, και ποιότητας βιομηχανικών διαμαντιών), καταδεικνύοντας ότι περιέχει έγκλειστα (σ.μ. ως έγκλειστα θεωρούνται τα εσωτερικά χαρακτηριστικά του διαμαντιού ή αλλιώς “εσωτερικές ατέλειες”, που σχηματίζονται πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από την κρυσταλλοποίηση του διαμαντιού και διαφέρουν από διαμάντι σε διαμάντι ως προς τον αριθμό, τη θέση, το μέγεθος, τη φυσικότητα και το χρώμα τους) τα οποία θα μπορούσαν να υπαγορεύσουν τον τρόπο κοπής του.
Η Lucara έχει συνάψει σύμβαση συνεργασίας με τη Louis Vuitton και την εταιρεία HB Company με έδρα την Αμβέρσα για την κοπή και τη στίλβωση της πέτρας αργότερα μέσα στο έτος, μετά από τριμηνιαία μελέτη για τον καθορισμό των βέλτιστων τρόπων κοπής. Σε αντάλλαγμα, οι δύο τελευταίες θα λάβουν το 50% των διαμαντιών που θα προκύψουν, ενώ το 5% των εσόδων από την πώλησή τους θα επανεπενδυθούν σε κοινωνικές πρωτοβουλίες στη Μποτσουάνα.
Η κοπή ενός διαμαντιού μεγέθους μπέιζμπολ
Παρότι το Cullinan κόπηκε από τον Joseph Asscher σε εννέα μεγάλα διαμάντια, μερικά εκ των οποίων κοσμούν τη συλλογή του Βρετανικού Στέμματος, ενώ το Lesedi La Rona κόπηκε με τη σειρά του σε 67 “πέτρες”, οι φήμες ποικίλουν όσον αφορά τον τρόπο κοπής αλλά και τη χρήση του “Sewelo”, το οποίο σύμφωνα με τον Burke δεν θα συμβεί έως ότου βρεθεί αγοραστής. Ο Ilan Kaplan, διευθύνων σύμβουλος της iSparkle, ενός οίκους διαμαντιών υψηλής ποιότητας με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ, πιστεύει ότι “ένα διαμάντι αυτού του μεγέθους θα αποφέρει δεκάδες διαμάντια διαφορετικών μεγεθών”, αν και όπως διευκρινίζει “είναι αδύνατο να πει κανείς με βεβαιότητα”.
Η διαδικασία κοπής πάντως είναι πολύπλοκη: “Η κοπή θα σχεδιαστεί με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας σάρωσης διαμαντιών ώστε να δημιουργηθεί μια τρισδιάστατη εικόνα που θα προσομοιώνει τις επιλογές κοπής. Η τελική απόφαση για τον τρόπο κοπής θα ληφθεί με βάση το εν δυνάμει μέγιστο κέρδος και τη δυνατότητα πωλήσεως των διαμαντιών που θα προκύψουν”, λέει ο Kaplan. Στη συνέχεια, ένας ειδήμονας στην κοπή διαμαντιών θα τεμαχίσει το “Sewelo” με πριόνι λέιζερ και οι “πέτρες” που θα προκύψουν θα γυαλιστούν η κάθε μία ξεχωριστά. “Για ένα διαμάντι αυτού του μεγέθους και πολυπλοκότητας, αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από έναν χρόνο”, συμπληρώνει.
Προς το παρόν, το διαμάντι απέχει πολύ από αυτό το τελικό στάδιο, καθώς είναι καλυμμένο με άνθρακα και το τι βρίσκεται από κάτω αποτελεί μυστήριο, γεγονός που κάνει τη διαδικασία κοπής ακόμα πιο δύσκολη. Η αγορά του λοιπόν ενέχει ρίσκο για τη Louis Vuitton, ωστόσο πρόκειται για ένα ακόμη από τα εντυπωσιακά “στοιχήματα” στα οποία μας έχει συνηθίσει ο όμιλος LVMH. Στοιχήματα που τον έχουν καταστήσει τον κορυφαίο όμιλο πολυτελών αγαθών στον κόσμο, και τη θυγατρική του Louis Vuitton την πολυτιμότερη φίρμα πολυτελών ειδών του ομίλου.