Τέλος στα διάφορα σενάρια για το πώς θα ορκιστεί η εκλεγμένη Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε με δήλωσή της η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ.
Σχετικά με την ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, συνεργάτες της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου δήλωσαν, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η Πρόεδρος γνωρίζει άριστα το Σύνταγμα και δεν θα ετίθετο ποτέ ζήτημα να ορκιστεί με όρκο διαφορετικό από τον ρητά προβλεπόμενο θρησκευτικό όρκο».
Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Σημειώνεται ότι όπως αναφέρει και η δήλωση της κ. Σακελλαροπούλου, το Σύνταγμα δεν προβλέπει διαφορετικό όρκο.
Το άρθρο 33, παράγραφος 2 του Συντάγματος αναφέρει:
1. O εκλεγόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων του από την επομένη της ημέρας που έληξε η θητεία του απερχόμενου Προέδρου? σε όλες τις άλλες περιπτώσεις από την επομένη της εκλογής του.
2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του, δίνει ενώπιον της Bουλής τον ακόλουθο όρκο:
«Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Xώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Eλλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Eλληνικού Λαού».
3. Nόμος ορίζει τη χορηγία που καταβάλλεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη λειτουργία των υπηρεσιών που οργανώνονται για την εκτέλεση των καθηκόντων του.
Η υπόθεση πήρε διαστάσεις στα social media με αφορμή άρθρα διαφόρων νομικών που υποστήριζαν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να ορκιστεί και με πολιτικό όρκο, όπως για παράδειγμα ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος που έγραψε στο e-lawyer:
“Καμία έννομη συνέπεια δεν προβλέπει το Σύνταγμα, εάν δεν τηρηθεί αυτό το τελετουργικό: δεν είναι όπως ο όρκος που πρέπει να δώσει ένας μάρτυρας στο δικαστήριο, χωρίς τον οποίο δεν νοείται καν η κατάθεσή του ως μαρτυρική και χωρίς την νομοτυπική πρόβλεψη του οποίου δεν νοείται καν όρκος. Ο όρκος του ΠτΔ είναι ρυθμισμένη εθιμοτυπία και όχι νομική διαδικαστική προϋπόθεση.”