Μία από τις κορυφαίες σελίδες της αντιπολιτευτικής τακτικής του Θεόφιλου Μιχαλάτου τα 7 από τα 9 χρόνια της θητείας του στην αντιπολίτευση αλλά και της προεκλογικής του καμπάνιας, ήταν η σκληρή κριτική για την «βιομηχανία» των απευθείας αναθέσεων του δήμου Κεφαλονιάς και των οργανισμών του από την προηγούμενη δημοτική αρχή Παρίση – Λυκούδη..
Κι έγινε δήμαρχος Αργοστολίου  ο Θεόφιλος και γρήγορα αποδείχθηκε πως χμ μάλλον ….δεν καταλάβαμε καλά και χμ… …άλλα ήθελε να πει και ως εκ τούτου…χμ … τον παρεξήγησαν όλοι όσοι είχαν πιστέψει πως θα βάλει φρένο στη «βιομηχανία» των απευθείας αναθέσεων».

Αρκούσε ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Αργοστολίου για «να τον κράξει» για τη….συνέπεια του ακόμη και …ο Αλέξανδρος Παρίσης ! «Εσύ καταψήφιζες δίχως να δίνεις καμία εξήγηση όλους τους προϋπολογισμούς, σε αντίθεση με μας που τον ψηφίζουμε για να λειτουργήσει ο δήμος» του έδωσαν την πρώτη οι τέως και άχνα δεν έβγαλε ο Θεόφιλος, για να τον τελειώσουν με την δεύτερη «φώναζες για τις απευθείας αναθέσεις αλλά τώρα εσύ κάνεις τα ίδια και χειρότερα» !!!

Άρχισε τις δικαιολογίες ο Θεόφιλός αλλά κανέναν δεν έπειθε μέχρι που αναγκάστηκε να εκφράσει «τη βούληση της δημοτικής αρχής και τη δικιά του προσωπική  επιλογή τα έργα αυτά, παρόλο που προβλέπονται διαφορετικοί κωδικοί, να ανατεθούν μέσω ενιαίων εργολαβιών, με όλες τις νόμιμες διαγωνιστικές διαδικασίες» !!!

Το αν θα τηρήσει το λόγο του ο δήμαρχος μένει να αποδειχθεί…..και τα στοιχήματα στην πολιτική πιάτσα έχουν αρχίσει να πέφτουν.

Όμως,  λίγες ημέρες μετά το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Αργοστολίου , στις 18 Φεβρουαρίου εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός, στο – ταυτισμένο με την απόλυτη «βιομηχανία» των απευθείας αναθέσεων –   Λιμενικό Ταμείο.

Παρόντες εκτός του δημάρχου και προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Θεόφιλου Μιχαλάτου, των εκπροσώπων του δήμου Αργοστολίου (με την αντιπολίτευση να εκπροσωπείται από τον Διον. Τρωϊάννο) και εκπροσώπων και των τριών άλλων δήμων με διαπαραταξιακή μάλιστα σύνθεση.

Το τεχνικό πρόγραμμα του Λιμενικού Ταμείου

Το τεχνικό Πρόγραμμα του Λιμενικού Ταμείου για το 2020 περιλαμβάνει 49 έργα με χρηματοδότηση από έσοδα αποκλειστικά δικά του και ένα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Η ανάπλαση της περιοχής Πόρτου Ληξουρίου με 408.181,08 ευρώ).

Σύνολο του τεχνικού προγράμματος 1.300.693,16 ευρώ.

Από τα 49 έργα που χρηματοδοτούνται από έσοδα του Λιμενικού Ταμείου έχουμε:

  1. Την πλωτή προβλήτα του Πόρου με 136.400.
  2. Το συνεχιζόμενο εργο της Ιθάκης για τα pillar 42.689,96 ευρώ.
  3. Το επίσης συνεχιζόμενο έργο της Ιθάκης για την αποκατάσταση προβλήτας στο Βαθύ 82.800 ευρώ και
  4. Την Αξιοποίηση Λιμενικής Ζώνης Κυανής Ακτής 44.034,14 ευρώ.

Τα άλλα τρία αφορούν εργασίες και προμήθειες στα γραφεία του ΛΤ. 4.500 ευρώ.

 Τα υπόλοιπα 42 έργα  συνολικού ποσού 582.087,98 ευρώ είναι κάτω από το όριο των 25.000 ευρώ και προαλείφονται να γίνουν με απευθείας ανάθεση νομίμως βεβαίως.

 Και σίγουρα αποτελεί πρόκληση, όταν με το όριο των απευθείας αναθέσεων να είναι 24.800 ευρώ την ίδια ώρα να υπάρχουν από τον διαπρύσιο κήρυκα της νομιμότητας και εχθρό των απευθείας αναθέσεων Θεόφιλο Μιχαλάτο στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Λιμενικού Ταμείου  

 9 έργα το καθένα ποσού 23.560 ευρώ !!!

8 έργα των 24.000 ευρώ και των 20.000 ευρώ και τα υπόλοιπα από 1.000 ευρώ έως 16.000 ευρώ !!!!

 Ο προϋπολογισμός του Λιμενικού Ταμείου

Πρώτα απ’όλα να πούμε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη νοθεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα των περσινών δημοτικών εκλογών μεταξύ των άλλων νομοθέτησε και οι προϋπολογισμοί των οργανισμών των δήμων (Λιμενικό Ταμείο, ΚΕΔΗΚΕ, ΔΕΥΑ, ΟΚΑΠ κ.λ.π.) να εγκρίνονται …μόνο από την οικονομική επιτροπή και όχι από το δημοτικό συμβούλιο !

Το ανώτερο όργανο του δήμου που εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις ανάλογα με τη λαϊκή εντολή …δεν έχει λόγο για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα των δημοτικών οργανισμών που συναποτελούν τον δήμο !

Τέλος πάντων να επανέλθουμε στον προϋπολογισμό του λιμενικού ταμείου όπως …ομόφωνα εγκρίθηκε από το ΔΣ του οργανισμού στις 18 Φεβρουαρίου στα 3.114.385,97 ευρώ.

 Σημειώστε :

 Από το σύνολο των προϋπολογιζομένων εσόδων τα 528.050,60 ευρώ (Tο 17%) είναι βεβαιωμένες οφειλές παρελθόντων ετών !!!

Aυτή είναι η προίκα της προηγούμενης διοίκησης Παρίση- Μοσχονά και την οποία για 4 μήνες που είχε την ευθύνη η διοίκηση ….Μιχαλάτου-Μιχαλάτου δεν την ακούμπησε !!!

Ή μήπως δεν οφείλει ο Θεόφιλος, βάση των όσων υποσχέθηκε προεκλογικά και είναι υποχρεωμένος από τους κανόνες της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης, να δώσει στη δημοσιότητα τους οφειλέτες και ειδικότερα από πού προέρχονται τα….375.443,31 ευρώ δηλαδή το 12% των προϋπολογιζομένων εσόδων για το 2020 (!!!) που έχουν να κάνουν με «Εισπρακτέα υπόλοιπα από βεβαιωθέντα έσοδα από εισιτήρια  πλοίων ΠΟΕ» ;

  1. Από τα 3.114.385,97 ευρώ που προϋπολογίζονται ως έξοδα το 16% , δηλαδή 504.430,55 ευρώ έχουν να κάνουν με μια κυνική ομολογία «Προβλέψεις μη είσπραξης βεβαιωμένων εσόδων ΠΟΕ από βεβαιωτικούς καταλόγους» !!!!

Ναι καλά διαβάσατε !

Ο κ. Μιχαλάτος όχι ως επιχειρηματίας αλλά ως δήμαρχος και πρόεδρος του λιμενικού ταμείου βάζει στα έξοδα προβλέποντας (!!!) ότι δεν θα εισπράξει οφειλές παρελθόντων ετών που αντιστοιχούν στο 16% του συνόλου !!!!

Και καλά ο κ. Μιχαλάτος που εισηγήθηκε και ψήφισε και μαζί οι σύμβουλοί της παράταξής του ασκούν την πολιτική τους…. «με όλους καλά» επιβραβεύοντας τους κακοπληρωτές, αλλά ο κ. Τρωϊάννος Διονύσης από την αντιπολίτευση του δήμου Αργοστολίου και οι εκπρόσωποι των άλλων τριών δήμων Μοσχόπουλος Ανδρέας, Ντιουάνι Γάλεμπ (από Ληξούρι), Ποδαράς Γεράσιμος, Σπαθής Γεράσιμος (από Σάμη) και Φιαμπόλης Στέφανος, Ραδίτσας Νικόλαος (από Ιθάκη) με ποια λογική συμφωνούν με την «πρόβλεψη» του κ. Μιχαλάτου ότι «δεν θα εισπραχθούν οι οφειλές των παρελθόντων ετών» και ουσιαστικά χαρίζουν 504.430,55 ευρώ, στέλνοντας το μήνυμα …. «μην πληρώνετε» ;;;;;

  1. «Η βιομηχανία» των απευθείας αναθέσεων συνεχίζει…

Όλοι οι κωδικοί που αφορούν παροχή υπηρεσιών (π.χ. καβοδεσία, είσπραξη λιμενικών τελών, προμήθεια ειδών γραφείου, προμήθεια φυτών, υπηρεσίες ασφαλείας, αποκομιδή απορριμμάτων, συντήρηση εγκαταστάσεων, συντήρηση μεταφορικών μέσων, υπηρεσίες καθαριότητας, παντός είδους προμήθειες κ.λ.π.) είναι κάτω του ορίου για τις απευθείας αναθέσεις που σημαίνει ότι προς δόξαν των όσων υποσχόταν ο κ. Μιχαλάτος θα συνεχιστεί ακώλυτα «η βιομηχανία» των απευθείας αναθέσεων !!!

  1. Τα προβλεπόμενα νέα έργα για το 2020 ανά λιμάνι ….δίχως κανένα δικό μας σχολιασμό, αφού οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι του….
  •  Για το Αργοστόλι προβλέπονται 10 εργα….186.160 ευρώ.
  • Για την Ιθάκη προβλέπονται 6 εργα….72.812 ευρώ
  • Για τον Πόρο προβλέπονται 6 έργα…. 109.036 ευρώ
  • Για το Ληξούρι προβλέπονται 4 εργα….63.242,72 ευρώ
  • Για το Φισκάρδο προβλέπονται 6 εργα (ανάμεσα στα οποία και η θρυλική πλωτή εξέδρα που αναπαύεται στους αγρούς χροοονια τώρα)….49.697,26 ευρώ
  • Για τη Σάμη προβλέπονται 4 εργα….72.120 ευρώ και
  • Για την Πεσσάδα προβλέπεται ….ένα έργο  όλο κι όλο 2.000 ευρώ η «Επισκευή – συντήρηση δικτύου ηλεκτροφωτισμού λιμένος Πεσσάδας»

Ευχαριστημένοι όλοι? Κάποιος να αναδείξει την τελειότητα του λιμένος Πεσσάδας που δεν χρειάζεται ούτε ένα ευρω??

Αυτά είναι τα έργα και ο προϋπολογισμός του Λιμενικού Ταμείου τα οποία ψηφίστηκαν ΟΜΟΦΩΝΑ από το ΔΣ .

Ας είναι απόλυτα σαφές ότι οι παρόντες σύμβουλοι του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισαν:

Να “χαρίσουν” 504.430,55 ευρώ σε παλιούς οφειλέτες (σε ποιους?? )

Να μοιράσουν  582.087,98 ευρώ  σε δεκάδες νόμιμες απευθείας αναθέσεις  του μαγικού ποσού κάτω των 25.000 ευρώ! Όπως ακριβώς και οι προκάτοχοί τους.

Να αποφασίζονται «νέα» έργα ή και να πληρώνουν προηγούμενες δαπάνες χωρίς έλεγχο μήπως τα ίδια έργα ανήκουν στα περίφημα «αόρατα» έργα της προηγούμενης θητείας που έχουν ήδη πληρωθεί..

Αυτή είναι η κατάσταση στο Λιμενικό Ταμείο Κεφαλονιάς . Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε..

Η Συντακτική Ομάδα του Kefaloniapress

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις