Με έναν δεκάλογο, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας απευθύνει συστάσεις στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για τις ρήτρες αναπροσαρμογής των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αγορά έχει δίμηνη περίοδο προσαρμογής κι έπειτα η ΡΑΕ, σε περιπτώσεις παράβασης, μπορεί να παρέμβει είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν καταγγελίας παραπέμποντας στις διατάξεις της νομοθεσίας για κυρώσεις.
Έχουμε κατακλυστεί το τελευταίο διάστημα με διαφημίσεις από τους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, και ως ηλεκτρολόγος Μηχανικός αντιμετωπίζω συχνά το φαινόμενο, στον φιλικό όσο και στον επαγγελματικό μου κύκλο, να δημιουργούνται «απορίες», τόσο για τις χρεώσεις στον λογαριασμό του ρεύματος όσο και στις προσφορές των παρόχων (πλην της ΔΕΗ).
Έκρινα λοιπόν ωφέλιμο να δημοσιοποιήσω δύο αρχεία σε μορφή excel, τα οποία χρησιμοποιώ, έτσι ώστε οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για το πόσα πληρώνει για το Ρεύμα του και πως μπορεί να μειώσει τα κόστη του, να μπορεί απλώς καταγράφοντας τις δικές του μετρήσεις κατανάλωσης να δει αναλυτικά τι πληρώνει και που!! Τα παραδείγματα που αναφέρω, αντιστοιχούν σε πραγματικές καταναλώσεις.
Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο site της εταιρείας μου www.ionianeco.gr και όποιος θέλει επιπλέον πληροφόρηση με καλεί στο τηλέφωνο.
Επίσης, στα αρχεία αυτά, τα οποία είναι: Ένα για το οικιακό τιμολόγιο Γ1 της ΔΕΗIonianEco Excel Λογαριασμού ΔΕΗ Γ1_ ΣΙ=25kVA και ένα για το επαγγελματικό της τιμολόγιο Γ22, IonianEco Excel Λογαριασμού ΔΕΗ Γ22 _ ΣΙ=55KVA (τα οποία αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία) υπολογίζεται αυτόματα η έκλυση αεριών ρύπων του θερμοκηπίου (CO2 σε tn), ώστε να αντιληφθούμε όλοι μας την προσωπική μας ευθύνη στην κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα το μερίδιο που μας αναλογεί στην έκλυση αυτών!!
Προσωπική άποψη παραμένει σταθερά ότι, ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ο δημόσιος τομέας πρέπει να λάβει μέτρα και να δράσει για τη μείωση των ρύπων, δίνοντας το παράδειγμα και αποτελώντας πρότυπο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις….. το λένε άλλωστε και ΟΛΕΣ οι σχετικές Ευρωπαϊκές οδηγίες.
Επανερχόμενος στις συστάσεις της ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες αυτές θα είναι:
- Κάθε προμηθευτής θα έχει οπωσδήποτε και ένα σταθερό τιμολόγιο για οικιακούς και μικρούς επαγγελματικούς καταναλωτές
- Τυποποιείται κάθε ρήτρα αναπροσαρμογής των χρεώσεων. Κάθε ρήτρα πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη φόρμουλα με μία μεταβλητή. Είτε η ΟΤΣ, είτε το κόστος των ρύπων CO2 κ.λπ. είτε ότι άλλο θέλει ο προμηθευτής. Η πλειονότητα των εναλλακτικών παρόχων αποσιωπούν την ύπαρξη της ρήτρας η οποία ανεβάζει σημαντικά τον λογαριασμό !
- Η μεταβλητή σε κάθε ρήτρα πρέπει να είναι ένα μέγεθος, οι μεταβολές του οποίου ανακοινώνονται δημόσια και επίσημα ή προκύπτουν από μεγέθη της αγοράς, χρηματιστηριακά κ.λπ. Συνεπώς να μπορεί να τα βρει ο καταναλωτής και να υπολογίσει το κόστος.
- Κάθε τιμολόγιο θα έχει μια ρήτρα. Αν θέλει ο ίδιος προμηθευτής να έχει και άλλη ρήτρα, αυτή θα περιλαμβάνεται σε άλλο τιμολόγιο
- Το περιθώριο για την ενεργοποίηση της ρήτρας να συσχετίζεται με πραγματικές τιμές. Όχι να βάζει κάποιος το περιθώριο ενεργοποίησης σε τέτοια επίπεδα ώστε να ενεργοποιείται σχεδόν πάντα η ρήτρα. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να βάζεις ότι η ρήτρα ΟΤΣ ενεργοποιείται από 30 ευρώ τη μεγαβατώρα.
- Η όποια ρήτρα πρέπει να περιλαμβάνεται στις συμβάσεις μαζί με όλους τους άλλους όρους. Όχι στα «ψιλά γράμματα».
- Στο λογαριασμό που λαμβάνει ο καταναλωτής να είναι σαφές πόσο πληρώνει για τη ρήτρα και πως ακριβώς προκύπτει αυτή η επιβάρυνση.
- Στην ιστοσελίδα κάθε εταιρείας να καταχωρούνται παραδείγματα για την εφαρμογή κάθε ρήτρας και κάθε τιμολογίου.
- Στην ιστοσελίδα κάθε εταιρείας να υπάρχουν πληροφορίες βήμα-βήμα για το που μπορεί να βρει κανείς τα νούμερα για τις μεταβλητές που περιλαμβάνονται στις ρήτρες.
- Οι ρήτρες πρόωρης αποχώρησης να μπαίνουν μόνον στα σταθερά τιμολόγια και στα ορισμένου χρόνου. Στα κυμαινόμενα τιμολόγια το ρίσκο έχει μεταφερθεί στον καταναλωτή, οπότε δεν δικαιολογείται ποινή πρόωρης αποχώρησης.
Κωνσταντίνος Πρέντζας
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.