Τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό: Στο σπίτι οι ευπαθείς ομάδες, τέλος οι μεγάλες συναθροίσεις

523

Με 84 ασθενείς από τον κορονοϊό η Ελλάδα θωρακίζεται καθημερινά απέναντι στην επέλαση της παγκόσμιας επιδημίας.

Από τους 84 ασθενείς, οι 27 νοσηλεύονται ενώ οι 57 βρίσκονται σε κατ΄οίκον απομόνωση. Η πλειοψηφία των περιστατικών έχει εκδηλώσει ήπια συμπτωματολογία, ενώ ανάμεσα στα περιστατικά βρίσκονται δύο ανήλικοι, ο 9χρονος γιος της “ασθενούς μηδέν” στη Θεσσαλονίκη και ακόμη ένα παιδί.

Αυξημένη καταγράφεται η δραστηριότητα της νόσου τις τελευταίες ημέρες με πρώτα αυτά της Δυτικής Ελλάδας, από τους εκδρομείς που προήλθαν από το Ισραήλ, ενώ υπάρχουν και τέσσερα κρούσματα “ορφανά” για τα οποία δεν έχει τεκμηριωθεί η πηγή μετάδοσης και το ιστορικό των επαφών τους με πρόσωπα που έχουν ταξιδέψει ή έχουν νοσήσει.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει υπογραμμίσει τον κίνδυνο από τη μη γνωστή πηγή μετάδοσης, η οποία σηματοδοτεί μια νέα φάση διασποράς του ιού. Κρούσματα “άγνωστης προέλευσης” έχουν εντοπιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με τον λοιμωξιολόγο κ. Τσιόδρα να δηλώνει πως μπορεί ο ιός να μεταδίδεται και από άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό: Στο σπίτι οι ευπαθείς ομάδες, τέλος οι μεγάλες συναθροίσεις

Οι ασθενείς στην Αττική και την Ελλάδα

Οι τέσσερις ασθενείς στους οποίους δεν έχει εξακριβωθεί ο τρόπος μετάδοσης της νόσου είναι άτομα άνω των 60 ετών που νοσηλεύονται στην Αττική. Συνολικά οκτώ νοσηλεύονται στην Αττική, οι έξι στο Σωτηρία και οι δύο στο Αττικόν.

Στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται άλλα τέσσερα άτομα. Μια ασθενής νοσηλεύεται στη Μυτιλήνη, ενώ για κάποια από τα αρχικά κρούσματα ήδη συμπληρώνεται το διάστημα των 14 ημερών μέσα στις οποίες μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.

Οι περισσότεροι ασθενείς νοσηλεύονται, 14 σε σύνολο, νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και δυο από αυτούς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Είναι εντυπωσιακό πως από τους 84 ασθενείς οι 56 προέρχονται από την ομάδα των ταξιδιωτών της Ηλείας στο Ισραήλ και εν συνεχεία από τις επαφές τους.

κορονοϊός

Ένας “τείχος” μέτρων προστασίας

Η Ελλάδα υψώνει καθημερινά τείχος προστασίας κατά της μετάδοσης του κορονοϊού με τις υγειονομικές αρχές να δίνουν μάχη και την ενημέρωση να είναι διαρκής στα μέτρα προστασίας και υγιεινής που πρέπει να λαμβάνονται από τους πολίτες.

Στο πλαίσιο της προστασίας ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας εξήγγειλε μέτρα που αναστέλλουν πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα, ενώ ζήτησε “από όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να μείνουν στο σπίτι τους, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, υπευθυνότητα για να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου στη χώρα”.

“Υπενθυμίζουμε ότι παρά την ήπια συμπτωματολογία, η νόσος θέτει σε κίνδυνο τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά κι αναπνευστικά νοσήματα, με διαβήτη, με χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής. Είναι υποχρέωση όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων’, τόνισε ο υπουργός.

κορονοϊός

Τα στοχευμένα μέτρα για την προστασία των πολιτών

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα εστιάζουν πρωτίστως στην προστασία των ευπαθών ομάδων που πλήττονται πιο εύκολα από την επιδημία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν άτομα άνω των 70 με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι:

– Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

– Σύσταση για αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής καθώς και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα Κέντρα ημερήσιας φροντίδας, Κέντρα αποκατάστασης, Μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και Μονάδες τεχνητού νεφρού.

– Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και τις 30 Ιουνίου 2020.

– Αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα

– Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων.

– Αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και όλες τις αεροπορικές εταιρείες έως τις 23 Μαρτίου 2020, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Τι περιμένουμε στο άμεσο μέλλον για την εξάπλωση της νόσου

Η αύξηση των κρουσμάτων που προκαλεί η νόσος είναι ραγδαία, αλλά αναμενόμενη. “Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο αλλά και όπως παρατηρούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στην πατρίδα μας. Ακόμα και κρουσμάτων για τα οποία δεν θα προσδιορίζεται σαφής πηγή έκθεσης στον κορονοϊό” ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Τσιόδρας. Εν τω μεταξύ το σύστημα παίρνει το χρόνο του προκειμένου να προετοιμαστεί για το διάστημα των δυο -τριών εβδομάδων μέχρι να επέλθει το δυνατό κύμα της επιδημίας.

“Στόχος μας είναι η μείωση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να καθυστερήσουμε το κύμα της νόσου όσο περισσότερες εβδομάδες μπορούμε. Θέλουμε να κορυφωθεί η δραστηριότητα της νόσου αργότερα και έτσι να μειωθούν οι επιπτώσεις σε όλο τον πληθυσμό, αλλά ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες” ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Τι θα γίνει με τις ΜΕΘ

Όσο εντείνεται η διασπορά της νόσου, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών που θα χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), έτσι το υπουργείο Υγείας προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και ο σχεδιασμός για το συγκεκριμένο πεδίο όπου διαπιστώνονται χρόνιες δυσλειτουργίες και αδυναμίες. Ακόμα θα γίνουν και γίνονται στοχευμένες προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για να λειτουργήσουν κλειστές κλίνες ΜΕΘ ή να ανοίξουν νέες όπως πχ δρομολογείται στο Πανεπιστημιακό Νοςοκομείο Ρίου.

Επίσης προβλέπεται η αναγκαστική διάθεση Εντατικών από τον ιδιωτικό τομέα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ είχαν συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών στην αρχή του έτους να παραχωρηθούν 39 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα για τις ανάγκες της νοσηλείας ασθενών με γρίπη.

Οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό δεν πρέπει να νοσηλεύονται με άλλους ασθενείς σε ΜΕΘ και προς την κατεύθυνση αυτή προχωρά και ο σχεδιασμός, προς τη μετατροπή ΜΕΘ δημόσιων νοσοκομείων σε ΜΕΘ για αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με νόσο COvid-19.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε τη σύσταση της Επιτροπής ο εργαστηριακός έλεγχος των ύποπτων κρουσμάτων να γίνεται με αυστηρά κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις