Τον χαρακτηρισμό της πανδημίας έδωσε και επίσημα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην επιδημία του κορονοϊού- Covid-19.
Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, το απόγευμα της Τετάρτης, μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων εκτός Κίνας δεκατριαπλασιάστηκε και ο αριθμός των χωρών που επηρεάζονται τριπλασιάστηκε. «Πλέον υπάρχουν 118.000 κρούσματα σε 114 χώρες και 4.291 άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους» είπε σχετικά.
«Χιλιάδες ακόμα παλεύουν για τις ζωές τους σε νοσοκομεία. Τις ημέρες και εβδομάδες μπροστά μας αναμένουμε να δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό των νεκρών και τον αριθμό των χωρών που επηρεάζονται να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο» συμπλήρωσε.
Ο ΠΟΥ, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του, αξιολογεί συνεχώς το ξέσπασμα και «προβληματιζόμαστε βαθιά από τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και σοβαρότητας, και απο΄τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας».
«Ως εκ τούτου καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί ως πανδημία».
Ως πανδημία ορίζεται η επιδημία μιας νόσου που έχει εξαπλωθεί σε μια ευρεία περιοχή ή και παγκοσμίως.
Πανδημίες έχουν προκαλέσει στο παρελθόν η ευλογιά και η φυματίωση. Μία από τις πιο καταστροφικές πανδημίες ήταν ο «Μαύρος Θάνατος», ο οποίος σκότωσε κατ ‘εκτίμηση 75-200 εκατομμύρια ανθρώπους τον 14ο αιώνα.
Στο πρόσφατο παρελθόν πανδημίες έχουν χαρακτηριστεί η Ισπανική Γρίπη το 1918, το AIDS/HIV, ο ιός της γρίπης Η1Ν1 το 2009 και τώρα ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2.
Τι σημαίνει η κήρυξη πανδημίας
Μεταξύ των πρώτων μέτρων που συνεπάγεται η κήρυξη «πανδημίας» είναι ο περιορισμός ή και η απαγόρευση των μετακινήσεων, αλλά και κήρυξη καραντίνας ολόκληρων περιοχών ή και ολόκληρων χωρών.
Επίσης, κατά τη διάρκεια πανδημίας αυστηροποιούνται οι διασυνοριακοί ιατρικοί έλεγχοι ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά και να περιοριστεί τοπικά ο μολυσματικός παράγοντας.
Κατά τη φάση της έξαρσης μιας επιδημικής νόσου που έχει προκαλέσει πανδημία τίθενται σε ισχύ ειδικά σχέδια με απόλυτο στόχο των περιορισμό της θνητότητας και θνησιμότητας και παράλληλα εντατικοποιούνται οι προσπάθειες ανεύρεσης της κατάλληλης θεραπείας (φαρμάκων ή εμβολίων).
Με βάση την εξίσωση του λεγόμενου «βασικού αριθμού αναπαραγωγής (R0)», αποφασίζεται το κλείσιμο σχολείων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και εκδίδονται οδηγίες αποφυγής δημοσίων συναθροίσεων, ενώ ενθαρρύνεται και διευκολύνεται η λήψη μέτρων προσωπικής προστασίας, όπως μάσκας, γαντιών και αντισηπτικών.
Τέλος, δεν αποκλείεται η εκτεταμένη και στοχευμένη χορήγηση των κατάλληλων αντι-ιϊκών φαρμάκων σε για την αναχαίτιση της περαιτέρω διασποράς του λοιμογόνου παράγοντα.
Σύμφωνα με το σύστημα ετοιμότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υπάρχει μια κλιμακωτή διαβάθμιση κάθε επιδημικής νόσου προκειμένου να φτάσει να χαρακτηριστεί πανδημία.
Οι φάσεις αυτές είναι οι ακόλουθες:
Φάση 1: Ο ιός υπάρχει μόνο στα ζώα χωρίς να προκαλεί λοίμωξη στους ανθρώπους
Φάση 2: Ένας ζωικός ιός έχει προκαλέσει λοίμωξη σε άνθρωπο
Φάση 3: Σποραδικά κρούσματα ή τοπικά εντοπισμένες περιπτώσεις κρουσμάτων σε ανθρώπους και μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά χωρίς να απειλείται το κοινωνικό σύνολο
Φάση 4: Ο κίνδυνος πανδημίας είναι μεγάλος αλλά όχι βέβαιος
Φάση 5: Εξάπλωση της επιδημικής νόσου μεταξύ ανθρώπων σε περισσότερες από μία χώρες του ΠΟΥ
Φάση 6: Οι επιδημικές εκδηλώσεις σε επίπεδο κοινότητας βρίσκονται σε τουλάχιστον μία ακόμη χώρα σε διαφορετική περιοχή του ΠΟΥ από τη φάση 5. Η παγκόσμια πανδημία είναι πλέον γεγονός.