Με το σήμα της νίκης, γιατροί και νοσηλευτές χαιρετούν συναδέλφους τους από τα παράθυρα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας στο Ρίο, όπου τα τελευταία 24ωρα δίνουν μεγάλη μάχη με τον χρόνο και τον κίνδυνο. Οι εξαντλητικοί ρυθμοί δουλειάς, αλλά και οι ασύμετρη απειλή της νόσου που δεν έχει θεραπεία, δεν τους πτοούν.
Είναι αποφασισμένοι να μπουν στον πόλεμο, ακόμη κι αν “θα φάνε τις περισσότερες σφαίρες”, όπως δήλωσε με συγκινητική ειλικρίνεια και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, αλλά και κλινικός γιατρός στο νοσοκομείο “Αττικόν” Σωτήρης Τσιόδρας.
“Εμείς είμαστε η εμπροσθοφυλακή. Στον πόλεμο εμείς θα φάμε τις πρώτες σφαίρες”, είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr πάντως, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, αναμένεται να ενισχυθεί άμεσα από το Υπουργείο Υγείας με τη μεγαλύτερη δύναμη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, από τις νέες προσλήψεις που αναμένονται από μέρα σε μέρα.
Την ανάρτηση της φωτογραφίας με τους γιατρούς έκανε στον προσωπικό της λογαρισμό στα social media, η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου:
Σωτήρης Τσιόδρας: “Θα εκτεθούν και θα νοσήσουν επαγγελματίες υγείας”
Ο κ. Τσιόδρας παραδέχθηκε χθες ότι θα εκτεθούν και θα νοσήσουν επαγγελματίες υγείας, όπως συνέβη άλλωστε και σε όλες τις χώρες που έδωσαν μεγάλη μάχη με τον ιό. Άλλωστε και ο ίδιος είναι μέσα σ’ αυτούς καθώς θα χρειαστεί το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, να εκτελέσει και κλινικό έργο, στο πλευρό των ασθενών που νοσούν.
“Θα νοσήσουν, θα εκτεθούν και θα νοσήσουν και επαγγελματίες υγείας. Οι επαγγελματίες υγείας είναι στην εμπροσθοφυλακή. Υπάρχουν ειδικά κριτήρια προστασίας των επαγγελματιών υγείας και συνέχιση της εργασίας κάποιων από αυτών οι οποίοι έχουν εκτεθεί, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας”, επεσήμανε ο καθηγητής.
Κορωνοϊός: Πόσοι υγειονομικοί βρίσκονται σε “καραντίνα”
Επίσημα στοιχεία για το πόσοι γιατροί και νοσηλευτές νοσούν και πόσοι βρίσκονται σε απομόνωση εκτός υπηρεσίας δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας.
Η καταμέτρηση, όμως, των υγειονομικών που έχουν προσβληθεί από τον ιό COVID-19 ή έχουν αποσυρθεί από τα καθήκοντά τους και βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση επειδή ήρθαν σε επαφή με κρούσμα, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) είναι:
Κρούσματα COVID-19 σε υγειονομικούς:
Νοσοκομείο Καστοριάς
- 1 τεχνολόγος εργαστηρίων 53 ετών, ο οποίος κατέληξε σήμερα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ
- 2 γιατροί
- 4 νοσηλευτές
Νοσοκομείο Πύργου
- 1 γιατρός, που νόσησε από επαφή με τη σύζυγό του – κρούσμα του ιού
Νοσοκομείο Αμαλιάδας
- 1 διοικητική υπάλληλος που βρισκόταν στο γκρουπ των εκδρομέων στους Αγίους Τόπους
Νοσοκομείο Πάτρας (Ρίο)
- 1 40χρονη νοσηλεύτρια που νόσησε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της
Νοσοκομείο Λαϊκό
- 1 γιατρός νόσησε εκτός νοσοκομείου
Νοσοκομείο Νίμιτς
- 2 γιατροί (εισαγόμενα κρούσματα)
Υγειονομικοί σε απομόνωση λόγω πιθανής επαφής με κρούσματα:
- Καστοριά 60 (υπάρχουν 7 επιβεβαιωμένα κρούσματα )
- Νοσοκομείο Κοζάνης “Μαμάτσειο” 19
- Κ. Υ. Τσοτιλιου 4
- Νοσοκομείο Πύργου 6
- Νοσοκομείο Αμαλιάδας 39
- Νοσοκομείο Πάτρας (Ριο) 15
- Νοσοκομείο Νιμιτς 4
- Νοσοκομείο Αλεξάνδρας 7
Τσιόδρας: Υπάρχει επάρκεια προφυλακτικών υλικών
Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας τονίζει ότι οι υγειονομικοί είναι εκτεθειμένοι ούτως ή άλλως σε 8-9 διαφορετικές κατηγορίες ιών και 200 διαφορετικούς υπότυπους αναπνευστικών ιών
“Δεν αλλάζει κάτι ο νέος κορονοϊός, όσον αφορά στην προσοχή μας. Θα έπρεπε ήδη να επιδεικνύουμε προσοχή. Το ότι κάποιοι εκτίθενται, σημαίνει ότι πάνω στην κούραση, πάνω στη διαγνωστική αστοχία εκείνης της στιγμής, μπορεί να μην χρησιμοποιήσουν τα απαραίτητα μέτρα. Δεν πρέπει όμως να συμβαίνει αυτό. Θα γίνει, θα το αντιμετωπίσουμε, θα πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα, θα αποφύγουμε την εργασία για κάποιο διάστημα αν εκτεθούν”, επεσήμανε.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρει ότι πλέον στα νοσοκομεία κάθε υποψία λοίμωξης αναπνευστικού πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να είναι κορωνοϊός, να οδηγείται ο ασθενής στον ειδικό χώρο διαλογής, να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, να ελέγχεται, αν πρέπει να ελεγχθεί και συμπληρώνει:
“Γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγουμε και τη συρροή ανθρώπων που αναίτια και χωρίς λόγο, ενώ πάσχουν από ήπια συμπτώματα ίωσης, να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και να διακινδυνεύουν τη μετάδοση και στο νοσοκομειακό προσωπικό και στο νοσοκομειακό χώρο που είναι πλήρης από ευπαθείς ομάδες”, κατέληξε ο καθηγητής.