TAΪΒΑΝ : Τα 24 σκληρά μέτρα που εξαφάνισαν τον κοροναϊό

220

Προς το φινάλε του Lord of The Rings Two Towers, ο Πίπιν ζητάει από τον Δενδρογενή να μην τους επιστρέψει στο Σάιρ, αλλά να τους πάει νότια, προς το Αϊζενγκάρντ. «Όσο πιο κοντά είμαστε στον κίνδυνο, τόσο πιο ασφαλείς θα είμtAαστε» εξήγησε το σκεπτικό του.

Στην περίπτωση του κορωνοϊού η Ταϊβάν είναι ο Πίπιν κι ο Μέρι και η Κίνα είναι ο Σάρουμαν. Η επαρχία Χουμπέι για την ακρίβεια και η πόλη Γουχάν, από την οποία απέχει μισή σπιθαμή στον χάρτη η Ταϊβάν, που είναι ένα νησί του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα.

Από τις αρχές του Μαρτίου όλοι αναρωτιούνται πως γίνεται αυτή η χώρα να κατάφερε από τα τέλη Ιανουαρίου να έχει κρατήσει τα κρούσματα της σε λιγότερα από 80, με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε ένα 24ωρο να είναι τα…10

Από αυτά που εξηγεί σε ανάρτησή του ένας Έλληνας γιατρός που ζει και εργάζεται εκεί, τελικά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και όλα μπορούν να συμβούν. Ιδίως όταν υπάρχει εμπειρία.

Ο κύριος, Μάριος Παπαδάκης, καταρχάς εξηγεί ότι η Ταϊβάν είναι ένας τεχνολογικός παράδεισος: «Το ίντερνετ είναι φλατ, σχεδόν δωρεάν και από τα πιο γρήγορα δίκτυα του κόσμου και έτσι όλα γίνονται ηλεκτρονικά (παντού πληρωμές contactless με το τηλεφωνο, live tracking στα μέσα συγκοινωνίας, παγκάκια με wireless φορτίσεις παντού, αμέτρητα gadgets κλπ), είναι ένας τεχνολογικός παράδεισος».

Εξηγεί επίσης ότι το σύστημα υγείας της Ταϊβάν δεν έχει την παραμικρή σχέση με το ελληνικό: «Το σύστημα υγείας καταφέρνει να πλασάρεται σε πολύ υψηλές θέσεις, μάλιστα σε ανάλυση του Health Care Index ( https://www.numbeo.com/health-care/rankings_by_country.jsp…) ήρθε φέτος πρώτο στον κόσμο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, πράγμα που είτε ισχύει είτε όχι, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι έχει γίνει σημαία από τους ντόπιους που το εμπιστεύονται απόλυτα.

Βασικά του πλεονεκτήματα είναι η δυνατότητα που δίνει για καθολική προσβασιμότητα, οι μικροί χρόνοι αναμονής και το κόστος. Είναι όλα πάρα πάρα πολύ φτηνά. Η εθνική ασφάλεια καλύπτει το 99% των ασθενών, αλλά ακόμα και οι ανασφάλιστοι χρειάζεται να πληρώσουν πολύ λίγα. Κάθε ασθενής έχει μια κάρτα υγείας στην οποία είναι αποθηκευμένο όλο το ιστορικό που διαβάζεται με ένα απλό swipe σε οποιοδήποτε μηχάνημα.

Η χώρα έχει αρκετά μεγάλα νοσοκομεία, υπερλούξ ξενοδοχειακά, με ακριβά ιατρικά facilities πρώτης κλάσης (gamma-knife, da vinci κλπ) ενώ κοντά στην πρωτεύουσα Ταιπει βρίσκεται το μεγαλύτερο νοσοκομείο του κόσμου, με μέγιστη χωρητικότητα τα 10.000 κρεβάτια».

Η Ταϊβάν έχοντας την επώδυνη εμπειρία της επιδημίας του SARS το 2003, όπου πιάστηκε απροετοίμαστη και το σύστημα υγείας της κατέρρευσε, έμαθε από τα λάθη της και πήρε αμέσως μια σειρά από σκληρά μέτρα για την αναχαίτιση του κορωνοϊού.

Αναλυτικά τα 24 μέτρα όπως τα έγραψε στο στάτους του ο κ. Παπαδάκης τα οποία αξίζει να γίνουν γνωστά για να κατανοήσουμε, όχι μόνο οι Έλληνες, αλλά κυρίως οι μεγάλοι της Ευρώπης, πως οτιδήποτε βρίσκεται στη βαθιά Ανατολή δεν είναι κατιμάς ούτε ανίκανος να προοδεύσει.

1. Υποχρεωτική η μάσκα σε κλειστούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς
2. Τα σχολεία έκλεισαν για 10 ημέρες και ξανάνοιξαν 25 Φεβρουαρίου.
3. Όλοι οι χώροι γέμισαν με αντισηπτικά.
4. Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο υποχρεώθηκαν από το κράτος σε ωριαία μετάδοση οδηγιών (να μένετε σε κλειστούς χώρους, να πλένετε τα χέρια σας, πότε να φοράτε μάσκα κλπ).
5. Αρκετές φορές τη μέρα μετάδοση μηνυμάτων του πρωθυπουργού, σποτ και καθημερινό ανακοινωθεν του υπουργείου υγείας με την κατάσταση.
6. Υποχρεωτική η θερμομέτρηση των επισκεπτών και των εργαζομενων σε δημόσια κτίρια 2 φορές τη μέρα.
7. Όλα τα ύποπτα κρούσματα μπήκαν σε υποχρεωτικη 14ημερη καραντίνα στο σπίτι με αυστηρη παρακολουθηση της συμμορφωσης η οποία βασιζόταν στο σήμα GPS του κινητου που τους είχαν δώσει οι αρχές. Το πρώτο ζευγάρι που δε συμμορφώθηκε με την καραντίνα αναγκάστηκε να πληρώσει 10.000 USD.
8. Ιχνηλάτηση μεχρι αηδίας, η οποία ήταν πολύ δύσκολη στην περίπτωση ενος που δήλωσε ψευδώς ότι δεν έχει πυρετό (έγινε διασταύρωση με τα στοιχεία της κάρτας και έμαθαν ότι είχε) αλλά είχε προλάβει κιολας να πάει το προηγούμενο βράδυ σε ένα μπαρ (πάλι χωρίς να το δηλώσει οταν ρωτηθηκε αν πηγε, 10.000 USD πρόστιμο). Επίσης πολύ δύσκολη ηταν η ιχνηλάτηση στην περίπτωση του diamond Princess που πέρασε και αφησε κόσμο προτου ξεκινήσει για την Ιαπωνία. Εκατοντάδες άνθρωποι που δεν ήταν σίγουροι αν είχαν επαφή με άτομα που κατέβηκαν από το καράβι μπήκαν οικειοθελώς σε καραντίνα.
9. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ηταν η Ταιβαν που έβαλε μπαν για όλες τις πτήσεις από συγκεκριμένους προορισμούς. Επίσης σε όλα τα κρουαζιερόπλοια. Μιλάμε για 5700 πτήσεις προς Κίνα το μήνα.
10. Από τις 11 Φλεβάρη όλοι οι αφιχθέντες στη χώρα υποχρεώθηκαν να συμπληρώσουν φόρμα ότι είναι υγιείς, αλλιώς έμπαιναν προληπτικά σε καραντίνα. Όλα βεβαιως με ειδικά applications και QR codes για να καταγραφουν κατευθειαν ονλαιν. Αρνηση συμπλήρωσης ίσον 5000 USD.
11. Όλες οι περιπτώσεις γρίπης με αρνητικό τεστ επανεξετάστηκαν.
12. Άτομα που δεν τήρησαν την καραντίνα που τους είχε επιβληθεί επικηρύχτηκαν από τις αρχές μεσω της τηλεόρασης ως κίνδυνοι δημόσιας υγείας. Βρέθηκαν και πλήρωσαν πρόστιμα.
13. Απαγορεύτηκε η εξαγωγη μασκων.
14. Ανακοινώθηκε ότι τα φεικ νιουζ θα τιμωρούνται με πρόστιμο 100.000USD.
15. Δόθηκε το δικαιωμα στους δημόσιους υπαλλήλους να παρουν αδεια ανευ αποδοχων αν εχουν παιδια αρρωστα κατω των 12 ετων.
16. Οι επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από την πανδημία ενισχύθηκαν με 2 δισεκατομμυρια δολάρια.
17. Πολλές μάσκες μοιράστηκαν δωρεαν σε σχολεια.
18. Όλα τα συνεδρια και οι εκδηλωσεις ακυρώθηκαν. Ξενοδοχεια, εστιατορια, μνημεια κλπ ήταν και είναι ανοιχτά.

Στο δικό μας νοσοκομείο (1250 κρεβατια) έγιναν τα εξής:
19. Με το γύρισμα ενός διακόπτη όλες οι πόρτες, που ανοιγοκλεινουν με barcode, από τη μια στιγμή στην άλλη απενεργοποιήθηκαν, καταργώντας όλες τις παράπλευρες εισόδους και εξόδους του νοσοκομείου, επιτρέποντας μόνο 2. Εχουμε καταλάβει για τι μιλάμε; Νοσοκομείο 1,5 φορά σαν τον Ευαγγελισμό κατήργησε όλες του τις εισόδους πέρα από την κεντρικη και των επειγόντων και είχε απόλυτο έλεγχο του ποιος μπαίνει και γιατί. Στις 16.00 κλεινει και η κεντρική είσοδος και πλέον δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εισέλθεις αν δεν είσαι επείγον περιστατικό ή προσωπικό.
20. Στην κεντρική είσοδο τοποθετήθηκαν ιμάντες σαν αυτούς στα αεροδρόμια για να ελέγξουν τις ουρές. Στην αρχή του ιμάντα σου μετράνε τη θερμοκρασία, αν εχεις πυρετό πας σε ειδικό χώρο ως ύποπτος. Αν δεν εχεις προχωράς παρακάτω. Δίνεις αναλυτικό ιστορικό που ταξίδεψες και με ποιους μαζί με την κάρτα σου. Όλα φυσικά διασταυρώνονται, δεν εμπιστευονται κανεναν. Αν δεν έχεις σοβαρο λόγο να εισέλθεις στο νοσοκομειο σου απαγορεύεται η είσοδος και σε διωχνουν.
21. Αν σου επιτραπει η είσοδος σου μοιράζονται διαφημιστικά φυλλάδια για τον κορωνοιο με οδηγίες για το τηλεφωνικο νουμερο και σου γίνεται live demonstration του πως να πλύνεις τα χέρια σου. Σου δίνουν και μια μάσκα και σου λενε ότι έχεις περιορισμένο χρόνο να μείνεις μέσα.
22. Στην έξοδο σε περιμένει ένας υπάλληλος να σου υπενθυμίσει να πλένεις τα χέρια σου. Σου δίνει ένα μπουκαλάκι αντισηπτικό και μια δεύτερη μάσκα, σε συμβουλευει να μεινεις σπίτι σου και να ενημερώσεις όσο πιο πολλούς μπορείς εξ αποστάσεως.
23. Η τραπεζαρία (τεράστιο food court στο υπόγειο του νοσοκομειου διπλα σε ενα mall με εμπορικα μαγαζια μεσα στο νοσοκομειο) αφαίρεσε τρεις καρεκλες απο καθε τραπεζι, ωστε να καθεσαι μονος σου. Φυσικα επιβλεπεσαι, δεν μπορεις να κάτσεις όσο θες, διασπείρεις.
24. Το νοσοκομείο έχει ξεκάθαρη στρατηγικη. Γινονται προσομοιώσεις πανδημιας και μαζικής καταστροφής 2 φορες το χρόνο, στις οποίες συμμετέχει όλο το προσωπικό. Όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Εκτιμώμενος χρόνος αντίδρασης με μετατροπή όλων των αιθουσών χειρουργείου (65 τον αριθμο) σε αίθουσες αναπνευστικής υποστηριξης οι 2 ωρες. Αναλωσιμα αλλά και μηχανήματα υπαρχουν σε μεγάλες ποσότητες.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις