Εχουμε κάνει και άλλες δημοσιεύσεις για το Ιταλικό θαύμα στο χωριό Vo Euganeo , “Βο” το αποκαλούν οι Ιταλοί. Αναγνώστες μας ξανά και ξανά μας προτείνουν να επαναλάβουμε τη δημοσίευση έχοντας την ελπίδα ότι η Κεφαλονιά θα μπορούσε να είναι το “ΒΟ” της Ελλάδας αν τηρούσαμε το ίδιο πρωτόκολλο με το Ιταλικό χωριό. Συμφωνούμε απόλυτα και επανα-δημοσιεύουμε. Να κάνουμε και ένα τάμα?? Να τελειώσει γρήγορα και χωρίς άλλα θύματα αυτή η καταιγίδα και να οργανώσουμε ένα ταξίδι στο Vo !! Συμφωνείτε??
Kefaloniapress
Αγαπητές Συμπολίτισσες και αγαπητοί Συμπολίτες, Κυρίες και Κύριοι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας,
Στις 16/3/2020 είχα στείλει μια πρόταση προς όλους με τίτλο «Κεφαλονιά – Νησί χωρίς Κορονοϊό». Τότε από κάποιους χλευάστηκα, αλλά πριν αλέκτωρ λαλήσει … η πολιτεία στις 20/3/2020 απαγόρευσε την έλευση στο Νησί μη μονίμων κατοίκων. Δυστυχώς όμως δεν προχώρησε και σε άλλα ειδικά μέτρα εκτός των γενικών μέτρων που ισχύουν σε όλη την επικράτεια. Το αποτέλεσμα παρόλα αυτά ήταν, μετά από 15 περίπου ημέρες, να έχουμε μόνο ένα (εισαγόμενο) επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Σήμερα 29/3/2020 διαβάζω στο παρακάτω άρθρο:
ότι ένα χωριό στη Βόρεια Ιταλία, εν μέσω, γενικής πανδημίας κατάφερε, με εξειδικευμένα μέτρα, να αντισταθεί στον κορονοϊό. Καταλαβαίνω ότι το κράτος είναι δύσκολο να ασχοληθεί με την κάθε περιοχή της Ελλάδας ξεχωριστά, όμως οι τοπικοί φορείς (Δήμοι, Αντιπεριφέρεια, Περιφέρεια), είμαι σίγουρος ότι μπορούν να κάνουν κάτι.
Δεν θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα μόνον τα μέρη με αυξημένα κρούσματα , αλλά να κρατηθούν και μέρη χωρίς κρούσματα, κυρίως τα Νησιά που δεν έχουν και τις καλύτερες υγειονομικές υποδομές. Όχι μόνο βλέποντάς το από την σκοπιά των περιοχών που δεν έχουν (επιβεβαιωμένα) κρούσματα, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, αφού έτσι περιορίζεται η εξάπλωση του ιού και δεν θα επιβαρυνθούν επιπλέον τα κεντρικά νοσοκομεία.
Μένουμε σπίτι, αλλά μπορούμε να σκεφτόμαστε, να συζητάμε, να ενεργούμε και να μην υπομένουμε τα πάντα μοιρολατρικά.
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.
Μάκης Μαρκέτος
=====
Μία μικρή πόλη της Ιταλίας κατάφερε να εξαφανίσει τον κορονοϊό, φτάνοντας πλέον στον πολυπόθητο αριθμό μηδέν για τα νέα κρούσματα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Al Jazeera πρόκειται για την πρόκειται για την κωμόπολη Vo Euganeo, με πληθυσμό περίπου 3.500 ατόμων, η οποία βρίσκεται στην πολύπαθη Βόρεια Ιταλία από το νέο κορονοϊό. Την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ένα κύμα κρουσμάτων εμφανίστηκε στην εν λόγω περιοχή και λίγο μετά ακολούθησε και ο πρώτος θάνατος.
Η Vo Euganeo μπήκε σε καραντίνα και κανείς δεν επιτρεπόταν να εισέλθει ή να φύγει. Για τη διακίνηση τροφίμων και φαρμάκων αποφάσισε η κεντρική διοίκηση που βρισκόταν στην Πάντοβα και ακολούθησε αυτό που αποτέλεσε τελικά και το κλειδί για την πορεία των πραγμάτων: όλοι οι κάτοικοι της πόλης, με συμπτώματα ή χωρίς, έκαναν το τεστ για τον ιό.
Αυτό έδωσε τη δυνατότητα να μπουν σε καραντίνα όσοι είχαν μολυνθεί, πριν ακόμη εκδηλώσουν συμπτώματα και έτσι σταμάτησαν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού στο ξεκίνημά της. Μέσα σε 14 ημέρες, ο ιός δεν υπήρχε στην τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψαν οι μαζικοί ελέγχοι, περίπου το 3% των κατοίκων της κωμόπολης είχε μολυνθεί τη δεδομένη χρονική στιγμή. Οι μισοί εξ αυτών δεν είχαν καθόλου συμπτώματα τη στιγμή που εξετάστηκαν και ήταν θετικοί.
Μετά από δύο εβδομάδες αυστηρού lockdown ολόκληρης της πόλης και καραντίνας των κατοικών που ήταν μολυσμένοι, η Vo Euganeo δεν εμφάνισε κανένα νέο κρούσμα, ξεκινώντας από την Παρασκευή 13 Μαρτίου. Στον πρώτο γύρο των ελέγχων βρέθηκαν 89 κρούσματα, στον δεύτερο έξι, μέχρι να εξαφανιστούν τελείως. Όπως αναφέρει και το δημοσίευμα του Al Jazeera η εφαρμογή γενικευμένων τεστ και εκτεταμένης απαγόρευσης κυκλοφορίας κατάφερε να προστατεύσει την κωμόπολη από την εκτίναξη κρουσμάτων, ελαχιστοποιώντας έτσι τον φόρτο στις υπηρεσίες υγείας.
Αναφερόμενος σε αυτή την περίπτωση ο καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου της πάντοβα, Andrea Cristani, και ο Antonio Cassone, πρώην διευθυντής του Τμήματος επιδημιών στο Ιταλικό Ινστιτούτο Υγείας ανέφεραν ότι «η μελέτη των όσων έγιναν σε αυτή την πόλη παρέχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν οδηγο για άλλες χώρες».
Καλό μεσημέρι και καλή Κυριακή.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο Περιφεριαρχης του Βενετο (με πρωτεύουσα τη Βενετία) έστειλε το κιτ της εξέτασης σε όλους τους κατοίκους του νομού. Καλό θα ήταν να ακολουθήσει το παράδειγμα του ο εκάστοτε Περιφεριαρχης στην Ελλάδα και να μην ασχολούμαστε μόνο με φωτογραφίες που χαιρετιομαστε με τον αγκώνα, ο νοών νοειτω….
Με εκτίμηση
Πρώην κάτοικος Ιταλίας και νυν Δήμου Αργοστολιου