Το μυστήριο με τα κρούσματα σε Καστοριά – Κοζάνη – Πέλλα

349

Στο επίκεντρο του επιδημιολογικού φορτίου στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται το “τρίγωνο” Καστοριά – Κοζάνη – Πέλλα, με αποτέλεσμα χωριά στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία να έχουν τεθεί σε καραντίνα ενώ συνολικά οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν αρκετά κρούσματα, ενώ ήδη επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό σε Καστοριά και Κοζάνη. Στην Καστοριά σε καραντίνα έχουν μπει και τα χωριά Οινόη, Αγία Κυριακή και Μεσοποταμία, όπου καταγράφηκαν περιστατικά COVID-19. Στην Κοζάνη τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά, βρίσκονται σε καραντίνα από τις 16 Μαρτίου. Από την άλλη, στην Πέλλα, σήμερα καταγράφηκε το πρώτο θύμα από τον φονικό ιό, ενώ χθες τέθηκε σε καραντίνα το χωριό Φούστανη.

Πώς ξεκίνησε η εξάπλωση

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Κοζάνη όλα ξεκίνησαν μετά τον θάνατο ενός 90χρονου, με καταγωγή από τα Δραγάσια, ο οποίος είχε διαγνωστεί με κορονοϊό και άφησε την τελευταία του πνοή στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο της Πτολεμαϊδας. Στο ίδιο νοσοκομείο, ωστόσο, νοσηλεύονταν και άλλοι κάτοικοι από το χωριό Δαμασκηνιά. Στη Δαμασκηνιά των 71 κατοίκων και τη Δραγασιά των περίπου 20, όλα φαίνεται πως ξεκίνησαν από ένα μνημόσυνο στο οποίο συγκεντρώθηκε κόσμος τόσο από τη Θεσσαλονίκη όσο και από την Καστοριά. Είχε πεθάνει μια ηλικιωμένη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη και οι συγγενείς της αποφάσισαν να γίνει η ταφή στον τόπο καταγωγής της. Το μνημόσυνο τελέστηκε την Κυριακή 8 Μαρτίου και στη συνέχεια ο κόσμος βρέθηκε στο καφενείο της Δαμασκηνιάς, ο ιδιοκτήτης του οποίου κατάγεται από τη Δραγασιά. Ο πατέρας του ιδιοκτήτη ήταν ο 90χρονος που άφησε την τελευταία του πνοή στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο της Πτολεμαϊδας.

Στην Καστοριά ο κορονοϊός “φαίνεται ότι ξέφυγε από το νοσοκομείο της Καστοριάς, από τον πρώτο θανόντα, που ήταν εργαζόμενος εκεί. Ο συμπολίτης μας δεν γνώριζε ότι έπασχε” είχε δηλώσει ο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης. Να σημειωθεί πως ένα μήνα πριν η Καστοριά φτάσει να αποτελεί μεγάλη είδηση για την εξάπλωση του κορονοϊού, μια μεγάλη διεθνής έκθεση γούνας πραγματοποιούνταν στο Μιλάνο από τις 20 έως τις 24 Φεβρουαρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την τοπική κοινωνία της πόλης, στο άνοιγμα της έκθεσης στο Μιλάνο, περίπου 300 γουναράδες ήταν εκεί και δειγμάτιζαν τα προϊόντα τους. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα έκανε την εμφάνισή του στις 26 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη από Ελληνίδα που είχε επισκεφτεί επίσης το Μιλάνο.

Στην Πέλλα κατέληξε σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας η 78χρονη από την Φούστανη που ήταν το πέμπτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού και δεν ανήκε στο στενό περιβάλλον του 66χρονου κτηνοτρόφου που διαγνώσθηκε πρώτος με τον ιό. Πρόκειται για το πρώτο θύμα στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 78χρονη αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία της και έπασχε και από άλλα νοσήματα. Από χθες το απόγευμα σε καραντίνα για 14 ημέρες έχει τεθεί η Φούστανη Αλμωπίας καθώς το τελευταίο 48ωρο παρατηρήθηκε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στο συγκεκριμένο χωριό.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκπομπή “Ωρα Ελλάδος” του OPEN, ο Δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης, ενημέρωσε ότι έχει γίνει ιχνηλάτηση των επαφών του αρχικού κρούσματος με τον κτηνοτρόφο στο χωριό, καθώς όπως τόνισε, οι οικείοι του είναι ενεργοί πολίτες, πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και δραστηριοποιούνται στην τοπική κοινωνία. Συνολικά τα επίσημα, επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι αυτή την ώρα στην Π.Ε. Πέλλας είναι έξι: Πέντε στη Φούστανη Αλμωπίας και ένα στο Μαυροβούνι Σκύδρας.

Από: thetoc.gr

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις