Πολύ ψηλά στην επικαιρότητα βρίσκονται από νωρίς την Κυριακή τα περιστατικά παραβίασης των περιοριστικών μέτρων σε εκκλησίες στο Κουκάκι και την Κέρκυρα, που έχουν προκαλέσει και την παρέμβαση της δικαιοσύνης.
Κι ενώ στην περίπτωση της εκκλησίας της Αθήνας στο στόχαστρο (κυρίως των ΜΜΕ) βρίσκονται ο ιερέας και όσοι πιστοί δέχθηκαν την θεία κοινωνία από την πίσω πόρτα του ναού, στην Κέρκυρα το ζήτημα παίρνει πολιτικές προεκτάσεις.
Η σημερινή (χθεσινή) ημέρα για την Κέρκυρα είναι σημαντική, καθώς πραγματοποιήθηκε λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα. Εκτός από τον Μητροπολίτη Κέρκυρας και Παξών Νεκτάριο, ο οποίος, ελέγχεται για το γεγονός ότι επέτρεψε την ύπαρξη πιστών και την μετάληψη εντός του ναού (περίπου 15 – 20 άτομα στο σύνολο), στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Διαποντίων Νήσων (και γνωστό γαλάζιο στέλεχος του νησιού ) Μερόπη Υδραίου, η οποία, σύμφωνα με καταγγελίες έδωσε το «παρών» στη λειτουργία, μαζί με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του ίδιου δήμου, Δημήτρη Μεταλληνό.
Σύμφωνα, μάλιστα, με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας protothema.gr, η έκθεση της αστυνομίας καταγράφει την παρουσία 16 ατόμων εντός του ναού. Η εμφάνιση της δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, μάλλον, προήλθε από… θαύμα καθώς, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, οι τέσσερις θύρες του ναού ήταν φρουρούμενες.
Η έκθεση όπως την παρουσίασε το protothema.gr αναφέρει «Με τη λήξη της Θείας λειτουργίας, σε επικοινωνία με τον επίτροπο του ναού, κ. Μπούρα Σπυρίδωνα, μας γνώρισε ότι εντός του ναού κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ήταν ο Μητροπολίτης Κέρκυρας Παξών και Διαποντίων Νήσων με δυο ιερείς και συνέχεια προσήλθαν άλλοι τέσσερις για την περιφορά του Ιερού Σκηνώματος εντός του Ναού. Ακόμη μας δήλωσαν ότι υπήρχαν τρεις νεωκόροι και ο ίδιος ως επίτροπος, καθώς και τέσσερα άτομα από δυο τηλεοπτικά συνεργεία. Επίσης μας γνώρισε ότι προς το τέλος της λειτουργίας εισήλθαν στο Ναό, πιθανόν όχι από τις τέσσερις θύρες που επιτηρούνταν από άντρες της υπηρεσίας μας, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Μερόπη Υδραίου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Μεταλληνός Δημήτριος».
Μπαράζ αντιδράσεων
Τις εξελίξεις αυτές στηλιτεύει ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο οποίος χαρακτηρίζει «απαράδεκτα» τα όσα συνέβησαν και ασκεί δριμεία κριτική στη δήμαρχο.
Η ανακοίνωση:
Ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας ασκώντας κριτική τόσο στον Μητροπολίτη όσο και στην Μερόπη Υδραίου.
«Τι δηλώνει αυτή η πράξη της κ. Υδραίου; Ποιο μήνυμα εκπέμπει; Ότι η κ. Δήμαρχος είναι η πιο πιστή από όλους τους συμπολίτες μας και αδυνατεί να κρατηθεί μακριά από τον ναό; Ότι γι’ αυτήν δεν ισχύουν οι νόμοι και οι διατάξεις, άρα εμμέσως πλην σαφώς μας καλεί να τους καταστρατηγήσουμε κι εμείς, αν και εφόσον μπορούμε; Ή απλώς ότι δε διστάζει να τα θυσιάζει όλα μπροστά στο επικοινωνιακό παιχνίδι της και τις μελλοντικές ψήφους που θα στηρίξει πάνω σ’ αυτό;» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πυρά προς τη δήμαρχο της Κεντρικής Κέρκυρας εκτόξευσε και ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής δηλώνοντας «Σε αυτή την δύσκολη στιγμή που περνά όλος ο λαός, οφείλουν οι τοπικοί άρχοντες να δίνουν το καλό παράδειγμα, όταν όπως τονίζεται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας και τους επιστήμονες, η ανάγκη, κυρίως αυτές τις ημέρες του Πάσχα, να τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια και με αυστηρότητα τα μέτρα προφύλαξης από τον Κορωνοιό» για να προσθέσει «σε ένα βαθμό προκάλεσε τους υπόλοιπους πιστούς οι οποίοι και αυτοί θα ήθελαν να παραβρεθούν, αλλά λόγω των μέτρων παρέμειναν στο σπίτι τους. Δυστυχώς γι’ αυτούς δεν έχουν το προνόμιο της εξουσίας και δυστυχώς για τη Δήμαρχο κεντρικής Κέρκυρας και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν, επιεικώς, μια άτυχη στιγμή να εκμεταλλευτούν το ¨προνόμιο» της εξουσίας και να παραβιάσουν τα αυστηρά μέτρα της Κυβέρνησης που σωστά ελήφθησαν και προστατεύουν τον Ελληνικό λαό».
Πιο αυστηρός στην κριτική του εμφανίστηκε ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνστανάρας, ο οποίος κάλεσε την ΚΕΔΕ να ζητήσει την παραίτηση της Μερόπης Υδραίου.