Τηλεδιάσκεψη των Βουλευτών ΝΔ του Ιονίου, της Περιφερειάρχου Ιονίων Νήσων και της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού
Πραγματοποιήθηκε σήμερα προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Βουλευτών Ιονίων Νήσων της Νέας Δημοκρατίας, Διονύση Ακτύπη (Ζακύνθου), Στέφανου Γκίκα (Κερκύρας), Αθανάσιου Καββαδά (Λευκάδας) και Παναγή Καππάτου (Κεφαλληνίας), της Περιφερειάρχου Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα, του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και του Υφυπουργού Τουρισμού Μάνου Κόνσολα.
Βασικό θέμα της τηλεδιάσκεψης απετέλεσε η διαφαινόμενη μεγάλη επίπτωση της πανδημίας του κορονοϊού στον Τουρισμό και στις τοπικές οικονομίες των Ιονίων Νήσων, αλλά και η προοπτική του τουριστικού τομέα της χώρας μας την επόμενη ημέρα.
Από την πλευρά των Βουλευτών και της Περιφερειάρχου εκφράστηκε ο έντονος προβληματισμός και η ανησυχία για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, καθώς το 75% της οικονομίας των Ιονίων Νήσων στηρίζεται στον Τουρισμό. Η ατζέντα συζήτησης και οι προτάσεις των Βουλευτών συνθέτουν τα θέματα που απασχολούν έντονα τους επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον ευρύτερο τομέα του Τουρισμού, τους εργαζόμενους και όλα τα συναφή επαγγέλματα.
Συγκεκριμένα, οι τέσσερις Βουλευτές με κοινό υπόμνημα ετέθησαν ζητήματα που αφορούν τις εξής κατηγορίες: ανταγωνιστικότητα και φορολογία, τραπεζικό σύστημα και πρόσβαση των επιχειρήσεων σε κεφάλαια κίνησης, διευκόλυνσης υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, ανταγωνιστικότητα και διεθνές περιβάλλον, δημιουργία προγράμματος εσωτερικού τουρισμού και προσαρμογή στόχευσης σε πιο πρόσφορες αγορές, εργασιακές ρυθμίσεις, ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις που είχαν συναλλαγές με την Thomas Cook, ρυθμίσεις για τα μισθώματα, ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, ρυθμίσεις συναφή επαγγέλματα με τον Τουρισμό.
Η Περιφερειάρχης, αφού τόνισε ότι υπάρχει αβεβαιότητα για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στο παγκόσμιο τουριστικό χάρτη μετά την πανδημία, επεσήμανε την ανάγκη αξιοποίησης όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι διαθέσιμα, π.χ. ΕΣΠΑ και την ανάγκη συνεργασίας με όλους τους φορείς του Τουρισμού τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και σε επίπεδο Επικράτειας. Αναφέρθηκε επιπλέον στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Ιονίων Νήσων και πως αυτά θα πρέπει να προβληθούν.
Ο Υπουργός Τουρισμού κατά την τοποθέτησή του εξήγησε ότι ακόμη δεν έχει διασαφηνιστεί το εύρος της επίπτωσης που θα έχει η κρίση του κορονοϊού στον Τουρισμό. Σύμφωνα ωστόσο με υπολογισμούς, σε σχέση με το 2019, η μείωση θα είναι μεγάλη.
Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι αυτή την στιγμή δεν μπορεί να εκτιμηθεί πότε θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Η έναρξή της εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας, αλλά και από τις επιδημιολογικές μελέτες των ειδικών, οι οποίοι θα κρίνουν πότε τα ταξίδια και οι λοιπές τουριστικές δραστηριότητες θα μπορέσουν να επανεκκινήσουν.
Παράλληλα, θα απαιτηθούν πρωτοβουλίες της ΕΕ ώστε να χαραχθεί μία ενιαία πολιτική για τα μέτρα προστασίας που θα ισχύσουν. Η ασύμμετρη χαλάρωση ή διατήρηση της αυστηρότητας δεν θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη καμίας χώρας.
Ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι η επόμενη ημέρα του Τουρισμού έχει εντελώς νέα χαρακτηριστικά και νέες απαιτήσεις, οι οποίες πρέπει να εξεταστούν και να προετοιμαστούν με ιδιαίτερη προσοχή. Επί παραδείγματι, τα τουριστικά μέρη θα πρέπει να διαθέτουν ενισχυμένες Δομές Υγείας, ώστε να υφίσταται υγειονομική ασφάλεια τόσο των επισκεπτών όσο και των μόνιμων κατοίκων. Παράλληλα, είναι πιθανό να απαιτηθεί μία αναπροσαρμογή στην στόχευση των αγορών που θα στραφεί η τουριστική μας καμπάνια.
Το Υπουργείο Τουρισμού εξετάζει και θα εντείνει δράσεις όπως είναι π.χ. το Greece from Home, οι οποίες έχουν ως στόχο να ενισχυθεί το Ελληνικό brand name ώστε να υπάρξει γρηγορότερη ανάκαμψη. Εξετάζεται επίσης η προώθηση και η διεύρυνση του εσωτερικού Τουρισμού. Ο Υπουργός έδωσε έμφαση στην προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης να προβληθεί ότι η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα, πράγμα που έχει πετύχει, καθώς τα στοιχεία για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας είναι ενθαρρυντικά.
Κατά την συζήτηση έγινε επιπλέον σαφές, ότι αυτή την στιγμή επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα για την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου. Από την πλευρά του Υπουργείου Τουρισμού τονίστηκε ότι βάσει των δεδομένων φέτος δεν θα ανοίξουν όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, όσες θα ανοίξουν πρέπει να στηριχθούν με μέτρα όπως είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων.
Η «πίτα» του παγκόσμιου Τουρισμού του 2020 θα είναι κατά πολύ μικρότερη, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο. Για αυτό τον λόγο, αφού οι επιστήμονες και οι επιδημιολογικές μελέτες «δώσουν το πράσινο φως», το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ θα παρουσιάσουν μια ισχυρή τουριστική καμπάνια, η οποία υπολογίζεται πως θα διαρκέσει δύο με τρείς μήνες.
Τέλος, ο Υπουργός μετέφερε στους τέσσερις Βουλευτές και στην Περιφερειάρχη την βούληση της Κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στην Ελληνική τουριστική βιομηχανία, πράγμα που επιβεβαίωσε εξάλλου ο Πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με εκπροσώπους φορέων του Τουρισμού.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Κόνσολας, σημείωσε ότι πολλές προτάσεις των Βουλευτών είναι αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων. Ανέφερε ωστόσο ότι μετά την κρίση του κορονοϊού ισχυρά εργαλεία της οικονομίας θα αποτελέσουν ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, με ιδιαίτερη έμφαση στον Τουρισμό και στις νησιωτικές οικονομίες αλλά και στις επενδυτικές ευκαιρίες για επιχειρήσεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα. Επιπλέον, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση, θα υπάρξει αυξημένη και πολύ πιο ευέλικτη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, η Περιφερειάρχης και οι Βουλευτές Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας και Λευκάδας της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκαν πως θα συνεχίσουν την συνεργασία τους για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά είτε άμεσα είτε έμμεσα όλους τους κατοίκους των Ιονίων Νήσων και τις τοπικές οικονομίες.