Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του kefaloniapress.gr

Αναδημοσίευση συνέντευξης στην Σουηδική εφημερίδα Stadsutveckling Goteborg για τον Eglinor Zaimi, που έζησε στην Κεφαλονιά για πολλά χρόνια μέχρι να καταξιωθεί ως προϊστάμενος τεχνικών έργων  για τα έργα ύδρευσης  στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Μετάφραση και επιμέλεια κειμένου  Μαρία Μαρκάτου-Αλυσανδράτου

Τα σχήματα Πυραμίδας στην Αλβανία, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις αναταραχές του 1997 και με αυτόν τον όρο αναφερόμαστε σε οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών. Η πυραμίδα επενδυτών αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις.

Όταν το σκάνδαλο των Πυραμίδων συμπαρέσυρε την οικονομία κι αφού κατέρρευσαν τα πάντα στην Αλβανία,  η οικογένεια Zaimi έφυγε από τη χώρα και ο οκτάχρονος τότε Eglinor  πέρασε  στην Ελλάδα κι εγκαταστάθηκε στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στο Αργοστόλι.

Εκεί συνέχισε το σχολείο κι αργότερα, πέρασε με τις πανελλήνιες  στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπου σπούδασε ως πολιτικός μηχανικός δομικών έργων. Σήμερα, είναι ο υπεύθυνος κατασκευής και επιτηρητής για τα έργα ύδρευσης του δήμου Γκέτεμποργκ για τους νέους ενοικιαστές στο Donsö της Σουηδίας.

Το έργο  προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο. Φωτογραφία:Frida Winter

Ο Eglinor Zaimi μπορεί πραγματικά να πει ότι έχει προχωρήσει πολύ στην ζωή του, όταν περπατά αυτήν την περίοδο γύρω από το Donsö, στο νότιο αρχιπέλαγος του Γκέτεμποργκ και ως  υπεύθυνος κατασκευής της Kretslopp & Vatten(αντίστοιχη της ΕΥΔΑΠ) επιβλέπει πολλά έργα υποδομής και ένα από αυτά, είναι και το δίκτυο αγωγών για 60 δημοτικά διαμερίσματα στην περιοχή.

Τα οικιακά απόβλητα θα εκτραπούν στο νέο δίκτυο αγωγών και στη συνέχεια στο νέο αντλιοστάσιο για να  καταλήξουν τελικά στο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων Gryaab στο φρούριο Älvsborgsbron, Hisingen. Το έργο περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή σωλήνων ομβρίων υδάτων, έτσι ώστε τα νερά της βροχής να καταλήγουν τη θάλασσα.

”Αυτό είναι ένα πολύ συναρπαστικό και απαιτητικό έργο. Πρώτον, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν επί χάρτου  στο γραφείο για να εφαρμοστούν αργότερα στην πραγματικότητα και να δούμε το αποτέλεσμα. Είναι ένα ωραίο συναίσθημα όταν βλέπεις ότι στο τέλος έχει γίνει αυτό που οραματίστηκες”.

Έχουν προηγηθεί πολλές ανατινάξεις και ανασκαφές για  τα υγρά απόβλητα  κάτω από τα νέα  κτήρια στο Donsö. Φωτογραφία:Frida Winter

Η δουλειά του Eglinor Zaimi περιλαμβάνει την ανάληψη ευθύνης τόσο για τα τεχνικά όσο και για τα οικονομικά ζητήματα.

”Έχουν προηγηθεί ανατινάξεις  και ανασκαφές και το οικονομικό κομμάτι μπορεί να αποτελέσει δύσκολο μέρος αυτού του είδους έργου. Οι πολλές εκρήξεις που ήταν απαραίτητες στο βουνό, καθώς και ότι  η υλοποίηση του έργου γίνεται σε ένα νησί αντί για την ηπειρωτική χώρα, απαιτεί επιπλέον οικονομικούς πόρους αφού τα πάντα πρέπει να μεταφέρονται με πλοίο”, λέει ο Eglinor Zaimi.

Εδώ και δύο   χρόνια  ο Eglinor Zaimi κατέχει  τον τίτλο του  υπεύθυνου κατασκευής στην εταιρεία του από την οποία ξεκίνησε να εργάζεται πριν από τρεισήμισι  χρόνια ως βοηθός υπεύθυνου κατασκευών.

Από την Αλβανία στη Σουηδία μέσω Ελλάδας

Ο Eglinor   γεννήθηκε στην Αλβανία όπου ζούσε με τους γονείς του και τον μεγάλο αδελφό του και ήταν μόλις λίγων ετών όταν έσκασε η φούσκα των Πυραμίδων και η χώρα του μετατράπηκε σε κόλαση.

Τα δύο τρίτα του πληθυσμού είχαν επενδύσει  στα συγκεκριμένα από το κράτος σχήματα Πυραμίδας κι όταν τα χρήματα εξαφανίστηκαν και το παιχνίδι αποκαλύφθηκε, άρχισαν οι εξεγέρσεις και οι αναταραχές με αποτέλεσμα ο λαός να πάρει τα όπλα.

2.000 άνθρωποι λέγεται ότι πέθαναν εκείνη την περίοδο.

Η οικογένεια του Eglinor Zaimi κατάφερε να φτάσει στο  νησί της Κεφαλονιάς. Αφού τελείωσε το λύκειο πέρασε στο ΤΕΙ Πειραιά( τώρα είναι Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) όπου για τέσσερα χρόνια εκπαιδεύτηκε ως πολιτικός μηχανικός δομικών έργων. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε σε μια εταιρεία συμβούλων και κατασκευών  στο Αργοστόλι και συγκεκριμένα στο τεχνικό γραφείο του Σταύρου Τραυλού.

”Ήταν ένας διαφορετικός τρόπος οικοδόμησης από ότι στη Σουηδία. Λόγω του κινδύνου των συχνών σεισμών, χτίζαμε με πολύ χάλυβα και σκυρόδεμα”, λέει ο Eglinor Zaimi.

”Τα παιδικά χρόνια στην Κεφαλλονιά  ήταν πολύ ευχάριστα και πλούσια με πολλές ωραίες παιδικές περιπέτειες. Η ζωή σε ένα τόσο όμορφο νησί είναι σαν να είσαι συνέχεια σε διακοπές. Εκεί γνώρισα πολλούς ανθρώπους και είμαι πολύ ευγνώμων για τούς δασκάλους που είχα.” λέει ο Eglinor Zaimi.

Στην συνέχεια συμπληρώνει.

”Από την ζωή μου στην Ελλάδα έχω πολύ καλές αναμνήσεις και την  νοσταλγώ, αλλά μετά την οικονομική κρίση έγιναν όλα τόσο δύσκολα και η μετανάστευση για δεύτερη φορά ήταν η μόνη λύση.”

Το καλοκαίρι του 2013 στην Κεφαλονιά, συνάντησε την  Σουηδέζα  που   έγινε η αιτία για να μετακομίσει μόνιμα στη Σουηδία.

Όταν ήρθα στην Σουηδία βρήκα δουλειά σε ένα τυπογραφείο, αλλά ήθελα να εργαστώ στο αντικείμενο των σπουδών μου. Όλη την ώρα όμως ερχόμουν αντιμέτωπος με ένα όχι,  όταν έψαχνα για δουλειά. Ίσως ήταν λόγω της γλώσσας ή της εκπαίδευσής μου που δεν θεωρήθηκε η σωστή, διότι την είχα αποκτήσει  εκτός Σουηδίας”,  σκέφτεται ο Eglinor Zaimi, αλλά δεν εγκατέλειψε.

Η φοίτηση του στο Chalmers University of Technology έγινε το κλειδί για την επιτυχία στην δουλειά του

Τότε πήρε την απόφαση και ξεκίνησε τη διετή μεταπτυχιακή εκπαίδευσή του στο Chalmers, (Design and Construction Project Management), γεγονός που άλλαξε εντελώς την μέχρι τότε κατάσταση.

”Έγιναν όλα πολύ πιο εύκολα στις συνεντεύξεις για δουλειά”, λέει ο Eglinor Zaimi, ο οποίος ήταν σε θέση πλέον να εγκαταλείψει την εκπαίδευση για μια θέση εργασίας ως μηχανικός  σε μια  ιδιωτική εταιρεία στο Trollhättan. Ένα χρόνο αργότερα, έγινε υπάλληλος του Kretslopp och vatten(αντίστοιχη της  ΕΥΔΑΠ).

Είμαι πολύ ευχαριστημένος με τη δουλειά μου εδώ. Μερικές φορές το άγχος και η  πίεση είναι μεγάλη  αλλά προσπαθώ να διατηρήσω την ηρεμία μου, παρότι έχω βιώσει αρκετές άγρυπνες νύχτες. Όσο πιο επαγγελματίες εργολάβοι προσλαμβάνονται, τόσο πιο εύκολη γίνεται η δική μου δουλειά ”, λέει ο Eglinor Zaimi με χαμόγελο.

Το καλύτερο μέρος στο Γκέτεμποργκ

Götaplatsen

”Το να κάθεσαι στις σκάλες κάτω από τον ήλιο, να μιλάς  με έναν φίλο και να βλέπεις μπροστά σου ολόκληρη τη λεωφόρο, είναι για μένα ένα πολύ ωραίο συναίσθημα.

 Ελεύθερος χρόνος

Παράλληλα με την εργασία του και τις ευθύνες που αυτή έχει, βρίσκει πάντα χρόνο για το ποδόσφαιρο, που του αρέσει πολύ.

”Είμαι ποδοσφαιριστής της ανδρικής ομάδας και προπονητής  στην  εφηβική ομάδα του Älvängens IK.”

Μετάφραση και επιμέλεια κειμένου Μαρία Μαρκάτου-Αλυσανδράτου

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

  1. τελος οφειλω να απονέμω τα ειλικρινη μου συγχαρητήρια στην κα Μαρια Μαρκατου Αλυσανδρατου για την προσωπικη της παρεμβαση στο εν λόγω αρθρο που μετεφρασε παρεχοντασ την απαραιτητη εξηγηση σε όλους εμασ τους αδαεις για την πανεπιστημιακή μορφωση του κατά τα αλλα συμπαθέστατου νεου ….
    ¨””””Αφού τελείωσε το λύκειο πέρασε στο ΤΕΙ Πειραιά( τώρα είναι Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής)”””””
    ποιο Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο μου λετε εσεις???? ουτε καν M.I.T.
    και πάλι ευγε σας!!!!

Comments are closed.