Τουλάχιστον 2000 ομογενείς στην Αυστραλία, θα πρέπει όταν λήξει η άδεια παραμονής τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, μετά τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση για τον κορονοϊό. Η ιδιαίτερα αυστηρή προειδοποίηση σύσταση, έρχεται από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Δημήτριο Μιχαλόπουλο. Ήδη έχει ενημερωθεί επίσημα η Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά δεν δείχνει πρόθυμη να πραγματοποιήσει κάποια ενέργεια δια της διπλωματικής οδού, ώστε να βρεθεί κάποια λύση, ή έστω να δοθεί κάποια παράταση στη παραμονή τους.
Του Βαγγέλη Μαρκουλή
Μάλιστα ο ίδιος ο Γενικός πρόξενός, συστήνει στους ομογενείς να φύγουν με τις υφιστάμενες αεροπορικές εταιρείες. Και σίγουρα ο πληθυντικός δεν χρειαζόταν, αφού μόνο μία αεροπορική εταιρεία πραγματοποιεί πτήσεις προς την Ελλάδα. Πρόκειται για την QATAR, η οποία πρόσφατα ενημέρωσε, ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να μειώσει ακόμα περισσότερο τις πτήσεις που αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί.
Το σύνολο των Ελλήνων που είναι υπό διωγμό, ήρθαν από τη χώρα μας σχεδόν με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, προς αναζήτηση καλύτερης ζωής. Πολλοί εξ αυτών, σπουδάζουν και ταυτόχρονα εργάζονται, προκειμένου να εξασφαλίσουν την άδεια παραμονής τους. Όμως τώρα με τον κορονοϊό και τα μέτρα που εξάγγειλε η κυβέρνηση της Αυστραλίας, δεν έχουν περιθώρια παραμονής. Οι περισσότεροι από αυτούς, έφεραν και την οικογένειά τους, πληρώνουν τους φόρους τους, τα δίδακτρα των παιδιών τους και γενικά όλες τους τις υποχρεώσεις.
Όπως γνωστοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Μετανάστευσης της Αυστραλίας, όσοι ξένοι υπήκοοι είναι στην Αυστραλία με κάποιας μορφής προσωρινή Visa, για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία του κορωνοϊού, θα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, όταν λήξει η άδεια παραμονής.
Αναμφισβήτητα το όλο θέμα έχει τεράστιες διαστάσεις και η μοναδική λύση που μπορεί να δοθεί είναι δια της διπλωματικής οδού, με την Ελληνική Κυβέρνηση να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες ουσιαστικές και δραστικές, προκειμένου να μην οδηγηθούν στην απόγνωση 2000 περίπου Έλληνες με τις οικογένειές τους.
Μπορεί ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη, Δημήτριος Μιχαλόπουλος να έχει ενημερώσει όπως ο ίδιος λέει την Κυβέρνηση της Ελλάδας, ως όφειλε εξάλλου, όμως το όλο θέμα, το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί», παραμένει και όπως φαίνεται θα εξακολουθήσει να παραμένει σε εκκρεμότητα. Όπως και το θέμα της απομάκρυνσης των Ελλήνων – έχουμε δημοσιεύσει σχετικά – των Ελλήνων που βρίσκονταν με τουριστική βίζα στη χώρα, και αναγκάστηκαν να πληρώσουν δύο και τρία αεροπορικά εισιτήρια, προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Η Πρεσβεία και το Προξενείο αρκέσθηκαν στην καταγραφή τους, αλλά ουδεμία ενέργεια έγινε για τον επαναπατρισμό τους, αμέσως μετά την πανδημία, με μία και μοναδική εταιρεία να πραγματοποιεί πτήσεις προς την Ελλάδα, με αεροπορικό εισιτήριο 7000 ευρώ.
Φυσικά, δεν είναι μόνο οι Έλληνες πολίτες με προσωρινές άδειες διαμονής που βρίσκονται υπό αναγκαστικό διωγμό, αλλά και πολίτες από τις υπόλοιπες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι περισσότερες άδειες παραμονής, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, λήγουν σε δύο μήνες, οπότε υπάρχει εύλογο χρονικό διάστημα για την Ελληνική Κυβέρνηση, ή σε συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κοινούς χειρισμούς.
Σε δηλώσεις του ο Γενικός Πρόξενος της Αυστραλίας στο Ελληνικό δίκτυο SBS, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είναι και αυτό ένα μεγάλο βήμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πάλι συστήνουμε σε αυτούς τους Έλληνες πολίτες να εξετάσουν εφ’ όσον βλέπουν ότι ο χρόνος παραμονής του στην Αυστραλία είναι μάλλον περιορισμένος και δεν υπάρχουν δυνατότητες ανανέωσης ή παράτασης ισχύος της άδειας διαμονής τους, να εξετάσουν και αυτοί το ενδεχόμενο να κλείσουν τα εισιτήρια με τις υφιστάμενες αεροπορικές εταιρείες μέσω του Περσικού κόλπου για επιστροφή στην Ελλάδα όσο υφίσταται καιρός και έχουν την οικονομική δυνατότητα προς αυτό».
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας, θέτει ως μοναδικό όρο για την ανανέωση των αδειών παραμονής, να αναζητήσουν εκ νέου εργασία στην Αυστραλία, επομένως να ανανεώσουν την άδειά τους ή να προβούν σε κάποιες άλλες ενέργειες από τις οποίες θα μπορούσαν να παρατείνουν για κάποιο διάστημα την παραμονή τους στη χώρα. Η εξεύρεση εργασίας όμως είναι αυτή την περίοδο τελείως ουτοπική.