Nα αναγνωριστεί ο ρόλος τους στην πράξη κι όχι στα λόγια ζήτησαν χθες από άκρη σε άκρη της χώρας οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι δυναμικές, μαζικές κινητοποιήσεις τους χθες, Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών – Νοσηλευτριών, με κύριο αίτημα την ουσιαστική θωράκιση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησης έλαβαν χώρα στις εισόδους των νοσοκομείων.
Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τις διθυραμβικές δηλώσεις και τους επαίνους του πρωθυπουργού, επισημαίνουν οι υγειονομικοί, η κυβέρνηση έχει κάνει ελάχιστα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και εξακολουθεί να μην ακούει τις φωνές τους και τα ανεκπλήρωτα μέχρι σήμερα αιτήματά τους για πραγματική θωράκισή του.
Στο πλαίσιο αυτό, με τις χθεσινές τοπικές δράσεις τους σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας, οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες διεκδικούν τα αυτονόητα, όπως σημειώνουν, δηλαδή δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους μέσα από ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας.
Αναλυτικότερα, ζητούν άμεσα 4.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία και προγραμματισμό για τα επόμενα χρόνια με 2.500 μόνιμες προσλήψεις κάθε έτος, την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τη δημόσια Υγεία (0,5% του ΑΕΠ) και αύξηση των δαπανών για την Υγεία στο 7% του ΑΕΠ, μέχρι το 2021, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Ακόμα διεκδικούν ειδικές προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού για τις θέσεις που ήδη υπηρετεί το επικουρικό προσωπικό και το προσωπικό με συμβάσεις του ΟΑΕΔ, με ειδική αυξημένη μοριοδότηση, την αύξηση των κλινών ΜΕΘ και τη στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό με ειδική προκήρυξη, την αναβάθμιση – επέκταση – ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όλων των δημόσιων δομών Υγείας και την ένταξη των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Οι νοσηλευτές καταγγέλλουν την κυβέρνηση για ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα, εκείνο της προώθησης των σχεδιασμών της να συστήσει δύο κλάδους για το νοσηλευτικό προσωπικό, εξυπηρετώντας συμφέροντα ακόμα και μέσα στην κρίση του κορονοϊού με τακτοποιήσεις των «δικών» της ανθρώπων και με θεσμικές «διευκολύνσεις», αγνοώντας το διαχρονικό αίτημα για σύσταση ενιαίου κλάδου νοσηλευτών.
Σύμφωνα με το Αυτόνομο Ριζοσπαστικό Μέτωπο Αγώνα (ΑΡΜΑ), ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Πρεζεράκος ενημέρωσε επιλεκτικά φορείς των νοσηλευτών ότι, το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κι όχι με νομοσχέδιο, θα προχωρήσουν στη σύσταση δύο κλάδων για το νοσηλευτικό προσωπικό: έναν κλάδο για τους Π.Ε.-Τ.Ε. και έναν κλάδο για τους Δ.Ε. νοσηλευτές, υλοποιώντας με νομοθετική βούλα έπειτα από 15 χρόνια το διαχρονικό αίτημα της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) και της Ν.Δ., που θα επιφέρει την επίσημη διάσπαση του νοσηλευτικού κλάδου.