Τo τελευταίο διάστηµα βιώνουµε µια πρωτόγνωρη για όλους µας κατάσταση, η οποία έχει επηρεάσει σηµαντικά την καθηµερινή µας ρουτίνα, έχει διαταράξει τον βιορυθµό µας και µας έχει προσθέσει άγχος. Το αποτέλεσµα είναι πολλοί από εµάς να έχουν χάσει τον ύπνο τους.
Ποια είναι, όµως, τα σηµάδια που µας δείχνουν ότι δεν απολαµβάνουµε τον ύπνο που είναι απαραίτητος για τον οργανισµό µας;
-Δυσκολευόµαστε να αποκοιµηθούµε και, όταν το καταφέρνουµε, ο ύπνος µας είναι διακεκοµµένος και ανήσυχος.
-Ξυπνάµε πολύ νωρίς το πρωί.
-Κατά τη διάρκεια της ηµέρας νιώθουµε κουρασµένοι και οι αντοχές µας είναι µειωµένες.
-Το θέµα του ύπνου φαίνεται να µας απασχολεί έντονα και να µας αγχώνει.
Δυσκολευόµαστε να συγκεντρωθούµε, είµαστε ευέξαπτοι και επιρρεπείς στα ατυχήµατα.
Πόσο ύπνο χρειαζόµαστε;
Η ποσότητα του ύπνου που είναι απαραίτητη διαφέρει από άτοµο σε άτοµο και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η κληρονοµικότητα, οι καθηµερινές δραστηριότητες (τρόπος ζωής, άσκηση) κ.ά.
Ο ύπνος είναι επαρκής όταν κάποιος ξυπνάει και αισθάνεται ανανεωµένος, χωρίς να νιώθει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ηµέρας.
Γιατί ο καλός ύπνος είναι σηµαντικός για τον οργανισµό µας;
Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την επιβίωσή µας και αποτελεί σύµµαχο της καλής υγείας, αφού επηρεάζει όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισµού.
Ένας καλός ύπνος:
-Διαδραµατίζει σηµαντικό ρόλο στην παγίωση της µνήµης και της µάθησης.
-Βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήµατος.
-Συντελεί στην ανανέωση και επιδιόρθωση των κυττάρων.
-Συνεισφέρει στην καλή ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων.
-Βελτιώνει τη διάθεση και την κοινωνική ζωή.
-Έχει θετική επίδραση στην ικανότητα ανταπόκρισης στις καθηµερινές δραστηριότητες.
Επίσης, ο ύπνος σχετίζεται άµεσα µε την εύρυθµη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήµατος, συντελώντας µε αυτόν τον τρόπο στη θωράκιση του οργανισµού µας έναντι των εποχιακών ιώσεων και λοιµώξεων. Αυτό συµβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια του ύπνου εκκρίνονται οι κυτοκίνες, πρωτεΐνες που χρησιµοποιεί ο οργανισµός για την αντιµετώπιση µολύνσεων και φλεγµονών.
Πώς µπορούµε να αντιµετωπίσουµε την αϋπνία µε φυσικό τρόπο;
Μερικές απλές συµβουλές και µικρές αλλαγές στις καθηµερινές συνήθειες µπορούν να βοηθήσουν ώστε ο ύπνος να µην αποτελεί ένα άπιαστο όνειρο.
-Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραµµα ύπνου-αφύπνισης. Το σώµα µας έχει ένα εσωτερικό ρολόι που ελέγχει πότε θα νυστάζουµε και πότε όχι. Αυτό το ρολόι δουλεύει καλύτερα όταν ακολουθεί ένα συγκεκριµένο πρόγραµµα.
-Βελτιώστε το περιβάλλον που κοιµάστε. Το δωµάτιο πρέπει να είναι ήσυχο, σκοτεινό και µε καλή θερµοκρασία ώστε να νιώθουµε άνετα.
-Αφήστε έξω από το υπνοδωµάτιο τις ηλεκτρικές συσκευές. O χώρος όπου κοιµόµαστε δεν πρέπει να αποτελεί επέκταση του γραφείου µας. Όταν χρησιµοποιούµε το κινητό, το tablet ή την τηλεόραση ακόµα και ως διασκέδαση, δεν επιτρέπουµε στον εγκέφαλό µας να ηρεµήσει, γεγονός που µπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο µας.
-Χαλαρώστε πριν πάτε για ύπνο. Σε αυτό µπορεί να βοηθήσει ένα ζεστό µπάνιο ή ένα καλό βιβλίο.
-Αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης 6 ώρες πριν πάτε για ύπνο.
-Μην καπνίζετε πριν τον ύπνο, γιατί η νικοτίνη, όπως και η καφεΐνη, έχει διεγερτική δράση.
-Γυµναστείτε τακτικά, αλλά όχι κοντά στην ώρα κατάκλισης.
-Καταναλώστε ένα ελαφρύ γεύµα 2-3 ώρες πριν από τον ύπνο και, εάν νιώσετε πεινασµένοι, ένα φρούτο ή ένα ποτήρι γάλα θα µπορούσε να βοηθήσει.
Δύο σύµµαχοι του καλού ύπνου είναι η µελατονίνη και η βαλεριάνα
Ο ρόλος της µελατονίνης
Η µελατονίνη είναι µια φυσική ορµόνη που παράγει ο οργανισµός µας και κύριος ρόλος της είναι η ρύθµιση του κύκλου ύπνου – αφύπνισης. Ο οργανισµός µας ελέγχει πόση µελατονίνη παράγεται κατά τη διάρκεια του 24ώρου και η έκκρισή της επάγεται από το σκοτάδι.
Τα φυσικά επίπεδα της µελατονίνης µειώνονται µε την πρόοδο της ηλικίας, οδηγώντας στην εµφάνιση διαταραχών ύπνου κυρίως µετά τη µέση ηλικία.
Στα άτοµα που πάσχουν από αϋπνίες έχει αποδειχθεί ότι έπειτα από λήψη µελατονίνης για τρεις εβδοµάδες η ποιότητα του ύπνου βελτιώνεται, οι νυχτερινές αφυπνίσεις µειώνονται και πρωτίστως µειώνεται ο χρόνος έως την επέλευση του ύπνου, δηλαδή κοιµούνται πιο γρήγορα.
Η µελατονίνη επιτρέπει τη βελτίωση του νυχτερινού ύπνου, ώστε να είµαστε σε µεγαλύτερη εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ηµέρας.
Βαλεριάνα, το ηρεµιστικό της φύσης
Η βαλεριάνα είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις ηρεµιστικές και αγχολυτικές του ιδιότητες, οι οποίες αποδίδονται κυρίως στην ύπαρξη ουσιών όπως το βαλεριανικό οξύ.
Υπάρχουν σκευάσµατα που περιέχουν τις δύο αυτές ουσίες και πλέον απελευθερώνουν τα δύο αυτά συστατικά σε διαφορετικούς χρόνους, µε αποτέλεσµα έναν αναζωογονητικό ύπνο και ένα ευχάριστο ξύπνηµα.
Αναδημοσίευση από το αφιέρωμα Υγεία στο “Κεφάλαιο”
Πηγή: Capital