Οι «παίκτες» και οι αγορές που αναλαμβάνουν ρόλο «ανεμοδείκτη» στη φετινή πρωτόγνωρη συγκυρία. Η ηγετική κίνηση της Grecotel και οι προβληματισμοί των ξενοδόχων. Γιατί θα είναι μετέωρες οι κρατήσεις του καλοκαιριού μέχρι το παραπέντε.
Με τη γαλλική κυβέρνηση να επεκτείνει τα μέτρα έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 10 Ιουλίου, τις αρχές της Σουηδίας να κρατούν «κλειδωμένα» τα ταξίδια στο εξωτερικό μέχρι 16 Ιουλίου, τον Βρετανό υπουργό Υγείας να δηλώνει πως δεν θεωρεί πιθανά τα ταξίδια στο εξωτερικό φέτος, την Ιταλία να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα και τη Ρωσία να καταγράφει περί τις 10.000 νέα κρούσματα Covid-19 κάθε μέρα, οι επιχειρηματίες του τουρισμού αναζητούν τους «ανεμοδείκτες» της αγοράς που θα τους βοηθήσουν στις οριστικές τους αποφάσεις για το φετινό καλοκαίρι.
Τον ρόλο των «ανεμοδεικτών» στην παρούσα, πρωτόγνωρη συγκυρία, αναλαμβάνουν αναπόφευκτα λόγω της θέσης τους στην αγορά, οι μεγάλες αγορές-δεξαμενές τουριστών όπως η Γερμανία, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως η γερμανική Lufthansa και η γαλλική AirFrance και κορυφαίοι ταξιδιωτικοί όμιλοι αλλά και εγχώριοι εμβληματικοί «παίκτες».
Ο γαλλο-γερμανικός άξονας αναλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, να επανεκκινήσει τον ευρωπαϊκό τουρισμό και κατ’ επέκταση την οικονομία της Ε.Ε. Ηγετικοί παίκτες από τον χώρο των αερομεταφορών και των ταξιδιών βγαίνουν μπροστά, πιθανότατα έχοντας πάρει θετικό νεύμα από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών που ηγούνται, πλέον, στην Ε.Ε.
Η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε, ήδη, πως ξεκινά πτήσεις από Φρανκφούρτη προς Αθήνα από σήμερα, 18 Μαΐου, ενώ η γαλλική Air France στέλνει το πρώτο της δρομολόγιο από το Παρίσι στην Αθήνα στις 23 Μαΐου.
Στην περίπτωση των ταξιδιωτικών ομίλων, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. TUI και DER Touristik εμφανίζονται να έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων όχι μόνο στη γερμανική αλλά και στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά.
Οι δύο όμιλοι συγκροτούν το ηγετικό δίδυμο της ευρωπαϊκής ταξιδιωτικής αγοράς, με τον DER να αναλαμβάνει, επί της ουσίας, τον ρόλο που είχε μέχρι πέρυσι ο πτωχευμένος ταξιδιωτικός οργανισμός Thomas Cook. Οι δύο όμιλοι βασίζουν την κινητικότητά τους στην κρατική στήριξη ύψους 1,8 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η TUI Group από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, ενώ η DER στηρίζεται στην υψηλή ρευστότητα του κολοσσού του λιανεμπορίου REWE στον οποίο ανήκει.
Η επανέναρξη των ταξιδιών από 1 Ιουλίου που ανήγγειλε η TUI έκανε τους ξενοδόχους της Κρήτης να αναθαρρήσουν, καθώς ο όμιλος δεν είχε προχωρήσει σε ακυρώσεις κρατήσεων. Όταν, όμως, ξενοδόχοι του νησιού απευθύνθηκαν στα στελέχη του γερμανικού ομίλου ζητώντας να μάθουν αν θα μπορούν να υπολογίζουν σε όλες τις κρατήσεις που έχουν μετά την 1η Ιουλίου, η απάντηση που πήραν δεν τους έκανε ευτυχείς.
Όπως φέρονται να ενημέρωσαν τους ξενοδόχους οι άνθρωποι της TUI, με στόχο να αναθερμάνει τις κρατήσεις αλλά και να αποφύγει ακυρώσεις, ο γερμανικός όμιλος έδωσε στους πελάτες του τη δυνατότητα να ακυρώνουν τις κρατήσεις τους ακόμα και μία μέρα πριν το ταξίδι και μέχρι 31 Αυγούστου. Πρακτικά, εξηγούσαν ξενοδόχοι του νησιού, αυτή τη στιγμή καμία από τις κρατήσεις δεν είναι διασφαλισμένη και θα ξέρουμε πραγματικά πόσους πελάτες θα έχουμε μόνο όταν φθάσουν στο ξενοδοχείο.
Οι ίδιες πηγές, πάντως, αναφέρουν πως τα στελέχη της TUI εμφανίζονται αισιόδοξα για ικανοποιητικά επίπεδα ταξιδιωτικής κίνησης τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αρκετά ξενοδοχεία της Κρήτης ενδέχεται να παραμείνουν κλειστά φέτος. «Περίπου το 50% των ξενοδοχείων της περιοχής προσανατολίζονται, με τα σημερινά δεδομένα, να μην ανοίξουν φέτος» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.
Ως ηγετική κίνηση που ίσως αλλάξει τα δεδομένα ερμήνευαν ξενοδοχειακές πηγές του νησιού, την ανακοίνωση του ομίλου Grecotel να αναγγέλλει την έναρξη λειτουργίας 7 ξενοδοχείων της από 1 Ιουλίου. Χαρακτηρίζουν ηγετική την κίνηση της Grecotel επειδή έγινε πριν ανακοινωθούν από την κυβέρνηση τα πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχείων, αλλά και το πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου.
Η γεωγραφική κατανομή των 7 πρώτων ξενοδοχείων της Grecotel που πρόκειται να λειτουργήσουν φέτος αποκαλύπτει σε μεγάλο βαθμό και το σκεπτικό του ομίλου. Κι αυτό καθώς οι μονάδες βρίσκονται σε προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας (Αττική, Κυλήνη, Αχαΐα, Καλαμάτα) και την κοσμοπολίτικη Μύκονο.
Τις επόμενες εβδομάδες, πάντως, η Grecotel θα ανακοινώσει το πλάνο επαναλειτουργίας ξενοδοχείων της στην Κρήτη και την υπόλοιπη χώρα.
Το ξύπνημα των αγορών
Παρά την επανέναρξη πτήσεων της Air France προς την Αθήνα, τα μέχρι στιγμής δεδομένα οδηγούν παρατηρητές της συγκεκριμένης αγοράς σε δυσοίωνες εκτιμήσεις. Μια αγορά που κατατάσσεται τρίτη μεταξύ των σημαντικότερων του ελληνικού τουρισμού.
Σύμφωνα με επιχειρηματίες του χώρου των ταξιδιωτικών γραφείων, έχουν ακυρωθεί πρακτικά όλες οι κρατήσεις σε ελληνικά ξενοδοχεία μέχρι τις 25 Ιουλίου. Χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Επιχειρηματίες από τον χώρο των ταξιδιωτικών γραφείων με πολυετή εμπειρία συνεργασιών με γαλλικούς τουρ προχωρούν στη δυσοίωνη εκτίμηση πως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η φετινή τουριστική κίνηση από Γαλλία ενδέχεται να μη φθάσει ούτε στα επίπεδα του 5% του 2019. Εκτιμήσεις, ωστόσο, που θα πρέπει να επαληθευτούν, καθώς τα δεδομένα στον ευρωπαϊκό χάρτη αλλάζουν ανά εβδομάδα.
Σταδιακά επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του Euro2day.gr πως η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει μια διευρυμένη ομάδα χωρών με τις οποίες θα υπογραφούν διακρατικές συμφωνίες και θα αποτελέσουν το βασικό «καλάθι» αγορών του ελληνικού τουρισμού φέτος. Έως ότου διαφανεί αν υπάρχουν προοπτικές κίνησης από τις παραδοσιακά κύριες αγορές (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιταλία).
Στην ομάδα των χωρών-αγορών που αποκτούν προβάδισμα φέτος φέρονται να συγκαταλέγονται Κύπρος, Ισραήλ, Αυστρία, Ελβετία, Νορβηγία, Δανία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Κροατία, Αυστραλία, Σιγκαπούρη, χώρες του Κόλπου, Βουλγαρία και πιθανότατα Ρουμανία, Πολωνία, Ουγγαρία.
Ήδη, οι τουρ οπερέιτορ της Τσεχίας ενεργοποιούνται για κρατήσεις, καθώς έλαβαν το σχετικό πράσινο φως από τις αρχές της χώρας.
Παναγιώτης Δ. Υφαντής ifandis@euro2day.gr