Το μεγαλύτερο ιστορικό αρνητικό του από το 1989 καταγράφει ο κλάδος της εστίασης των ΗΠΑ καθώς 6 εκατ. εργαζόμενοι απολύθηκαν.
Σύμφωνα με δεδομένα από το Γραφείο Εργασιακών Στατιστικών (BLS) και τον εθνικό σύλλογο εστιατορίων οι θέσεις εργασίας των τελευταίων 3 δεκαετιών απωλέσθηκαν εντός λίγων εβδομάδων λόγω του αναγκαστικού κλεισίματος των επιχειρήσεων στο χώρο της εστίασης.
Μόνο κατά τον Απρίλιο χάθηκαν 5.5 εκατ. εποχικές θέσεις εργασίας στον κλάδο, οι οποίες προστέθηκαν στις 500000 που είχαν χαθεί κατά τον Μάρτιο.
Εκατομμύρια Αμερικάνοι βρέθηκαν άνεργοι εν μία νυκτί κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάιο. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή χάθηκαν 20.5 θέσεις εργασίας κατά τον Απρίλιο και το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 14.7%, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929.
Τα δεδομένα του BLS δείχνουν ότι τα εστιατόρια έχουν δεχθεί το πιο ισχυρό πλήγμα καθώς απώλεσαν τις 3πλάσιες θέσεις εργασίας από οποιοδήποτε άλλο κλάδο και αποτελούν το 25% των χαμένων θέσεων εργασίας στο σύνολό τους.
Τα εστιατόρια απασχολούν τους μισούς εργαζομένους σε σύγκριση με τον Μάρτιο με μόνο 6.4 εργαζομένους σε σύγκριση με τους 12 εκατ. εργαζομένους κατά την περίοδο πριν την πανδημία.
Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας έχει γίνει αισθητός σε όλο τον κλάδο από το fine dining έως το fast food καθώς κατά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο χάθηκαν 80 δισεκατ. εσόδων σύμφωνα με τον εθνικό σύλλογο εστιατορίων. Τα ανεξάρτητα εστιατόρια κατέγραψαν μείωση εσόδων κατά 78% παρά το γεγονός ότι παρέμειναν ανοικτά για online delivery και take away.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 25% των εστιατορίων θα κλείσουν ως αποτέλεσμα των μέτρων καραντίνας τα οποία τέθηκαν σε ισχύ για εβδομάδες από την πλειοψηφία των πολιτειών στις ΗΠΑ.