52 νέα έργα αντιστοίχων Δήμων και Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, εντάχθηκαν το τελευταίο διάστημα με αποφάσεις του Υπουργού Εσωτερικών στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ (το ποίο πρόκειται να αντικατασταθεί από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ») για διάφορες δράσεις σχετικά με τα ΑΜΕΑ (22 εντάξεις νέων έργων),τις αθλητικές εγκαταστάσεις (1 νέο έργο), στέγαστρα και στάσεις (25 νέα έργα), πυροπροστασία σχολείων (1 νέο έργο) και μελέτες λιμανιών (3 νέα έργα) και δυστυχώς δεν περιλαμβάνεται κανένας δήμος της Κεφαλονιάς ούτε το Λιμενικό Ταμείο.

Τα 52 νέα έργα αφορούν πέντε  συγκεκριμένες δράσεις.

Για τους Δήμους τις δράσεις:

  • «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες»
  • «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων»
  • «Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για την δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των Δήμων της Χώρας »
  • « Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες της Xώρας »

και για τα Λιμενικά Ταμεία την δράση:

  • « Σύνταξη / Επικαιροποίηση Σχεδίων και Μελετών στο πλαίσιο της κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης των λιμενικών υποδομών των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και των Δημοτικών Λιμενικών Γραφείων ».

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων και για όλες τις δράσεις έληγε στις 28 Φεβρουαρίου 2020.  

  • Για τα στέγαστρα και τις στάσεις πάρθηκε μόνο μία απόφαση η 118/30-12-2019 απόφαση του ΔΣ Αργοστολίου για υποβολή πρότασης προϋπολογισμού 189.954 € η οποία και δεν υπάρχει στις εγκεκριμένες.

Όσο αφορά τη δράση για τα λιμάνια, υποβλήθηκε πρόταση από το Λιμενικό Ταμείο για μελέτες στα λιμάνια Αργοστολίου, Πόρου, Σάμης, Φισκάρδου, Ληξουρίου και Ιθάκης.

Για το λόγο αυτό πάρθηκαν αντίστοιχες αποφάσεις από το ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου τρεις ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας.

 Και συγκεκριμένα με τις υπ΄ αριθμ. 23,24,25 & 26/2020 αποφάσεις του Λ.Τ. αποφασίστηκε στις 25/2/2020 η υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης.

Και επειδή το ΛΤ δεν διαθέτει τεχνική επάρκεια αποφασίστηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Αργοστολίου για την υλοποίηση των έργων:

  • ΜΕΛΕΤΕΣ ΛΙΜΕΝΩΝ ΠΟΡΟΥ ΚΑΙ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
  • ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ, ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ, ΜΕΛΕΤΕΣ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΛΙΜΕΝΑ ΒΑΘΕΩΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ ΛΙΜΕΝΩΝ ΣΑΜΗΣ ΚΑΙ ΦΙΣΚΑΡΔΟΥ

Και με το Δήμο Ληξουρίου για την υλοποίηση του έργου:

  • ΜΕΛΕΤΕΣ ΛΙΜΕΝΑ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ.

Πράγματι τα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια πήραν τις απαιτούμενες αποφάσεις (37/25-2-2020 το ΔΣ Ληξουρίου και 72/ 26-2-2020 το ΔΣ Αργοστολίου) . Το ΔΣ Αργοστολίου μάλιστα πήρε τη σχετική απόφαση σε κατεπείγουσα και δια περιφοράς συνεδρίαση προκειμένου να προλάβει την προθεσμία δύο ημέρες πριν τη λήξη της, αλλά είναι ενδεικτικό πολλών πραγμάτων ότι η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε έκτοτε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ σε ορθή επανάληψη …τρεις φορές !!!! Η πρώτη ενάμιση μήνα μετά την αρχική ανάρτηση στις 4/3, η δεύτερη στις 12/5 και η τρίτη στις 19/5 και αφορούσαν «συμπλήρωση αποφασιστικού» !!!

Γιατί γράφουμε όλες αυτές τις λεπτομέρειες; 

Για να φανεί η προχειρότητα της κατάστασης παρά τα αντίθετα που ισχυρίζονται οι δημοτικοί μας άρχοντες !

Οι αποφάσεις πάρθηκαν την τελευταία στιγμή «με την ψυχή στο στόμα» ακόμη και σε κατεπείγουσες συνεδριάσεις όπως στο Αργοστόλι, με αποτέλεσμα να υπάρξουν …τρεις (!) ορθές επαναλήψεις οι δύο εκ των οποίων διορθωνόταν μετά από 2 ½ και 3 μήνες (!) η παράληψη από την απόφαση των μελετών στα λιμάνια της Σάμης και του Φισκάρδου !!!!

Τώρα αν αυτός ήταν και ο λόγος της μη έγκρισης της πρότασης του Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς δεν το γνωρίζουμε, το απευχόμαστε !

Μακάρι σε νεότερη υπουργική απόφαση και μετά τις σχετικές διορθώσεις και ανανεώσεις των φακέλων ,  να ενταχθούν στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ και να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες για τα λιμάνια Αργοστολίου, Ληξουρίου, Πόρου, Σάμης και Φισκάρδου (και όλες φυσικά οι υπόλοιπες προτάσεις για τα γήπεδα, τα ΑΜΕΑ κ.λ.π.) ειδάλλως … «χαιρέτα μου τον πλάτανο» πότε θα ξαναυπάρξει η ευκαιρία να χρηματοδοτηθούν με :

  • 135.475, 70 ευρώ τα λιμάνια Σάμης και Φισκάρδου,
  • 90.453,06 ευρώ τα λιμάνια Αργοστολίου και Πόρου,
  • 83.294,15 ευρώ το λιμάνι της Ιθάκης και
  • 49.287,46 ευρώ το λιμάνι Ληξουρίου

 Σύνολο 358.510,7 ευρώ για τα λιμάνια της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης !

 Όχι τίποτε άλλο , αλλά ειδικά οι Ποριώτες «που έχουν δέσει κόμπο» τις υποσχέσεις του δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου για το λιμάνι τους και οι Διλινάδες για το γήπεδο….

 Η Συντακτική Ομάδα του Kefaloniapress

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις