“Έλα μωρέ αν δεν πιει και λίγο κρασί τι άντρας θα γίνει..”

Αλήθεια τι άντρας θα γίνει ;;

1104

Με αφορμή το περιστατικό που σίγουρα όλοι λίγο πολύ διαβάσατε αυτές τις μέρες στα social όπου 14χρονη έχασε τη ζωή της σε “παιδικό” πάρτι από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ , μάλιστα οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν σχεδόν 2 μπουκάλια αλκοόλ, θα ήθελα να φέρω ένα προσωπικό παράδειγμα και να θίξω την ευθύνη του κάθε γονέα-θείου-νονού κτλπ.
Αρχικά δεν θα πάρω τον ρόλο του εισαγγελέα για το ποιος πραγματικά φταίει για τον άδικο αυτό χαμό αλλά ούτε του γονιού που οι τύψεις της απόφασης να αφήσει το παιδί του σε ένα τέτοιο πάρτι θα είναι αβάσταχτες.

Για αυτό θα φέρω ένα παράδειγμα βάση των δικών μου βιωμάτων ως παιδί όταν στα οικογενειακά μας τραπέζια  και κυρίως στις γιορτές όπου μαζεύονταν όλοι οι συγγενείς δεν θα ξεχάσω τον παππού – τον θείο ή ακόμα και τον μπαμπά τον ίδιο να λέει “βάλτου λίγο κρασί να δοκιμάσει το παιδί! Τι άντρας θα γίνει !” Ε λοιπόν μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι το κρασί που δοκίμασα τότε δεν με έκανε παραπάνω άντρα από όσο είμαι σήμερα. Δεν έγινα όμως και αλκοολικός, το ίδιο όμως δεν μπορώ να πω και για τον ξάδερφό μου που από τα 16 του έπινε συστηματικά με τις παρέες του ότι πινόταν. Το καλό κρασί που φτιάχναμε τότε και το περήφανο βλέμμα του θείου μου όταν τον έβλεπε να πίνει με ζήλο το “καλό” κρασί,
για αυτόν ήταν και η αρχή της κατρακύλας του. Ο ξάδερφος στάθηκε απλά  τυχερός και σήμερα ζει, με πρόβλημα στο συκώτι βέβαια μιας και οι λιποθυμίες και επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου στα τότε νεαρά του χρόνια από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μαρτυρούσαν με μαθηματική ακρίβεια την εξέλιξη της υγείας του. Εγώ πάλι αν και θυμάμαι ελάχιστα βαριά μεθύσια στα 17-20 μπορώ να πω ότι δεν ζήλεψα ποτέ για το πόσο μπορώ ή όχι να αντέξω το ποτό.

Η ιατρική συμβουλή είναι σαφής – καθόλου αλκοόλ πριν από το 18 είναι η ασφαλέστερη και καλύτερη επιλογή και σίγουρα όχι πριν από τα 15. Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου,  συνδέεται με κακή ψυχική υγεία και άλλα πολλά τα οποία μπορεί κάποιος με μια γρήγορη αναζήτηση στο internet να πληροφορηθεί.

Γυρνώντας στην είδηση για τον άδικο χαμό της 14χρονης κοπέλας για εμένα για το ποιος φταίει η απάντηση είναι απλή, η νοοτροπία και η παιδεία μας.

Αλήθεια , εσείς τι κάνετε όταν το παιδί ζητάει επίμονα να δοκιμάσει λίγο από το κρασί ή το αλκοολούχο ποτό σας την ώρα που σας βλέπει να το απολαμβάνετε; Γράψτε μας στα σχόλια.

 Κώστας Δελαπόρτας

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

  1. Δεν πίνουμε στην οικογένεια αλκοόλ..αλλά όλα αυτά πού είπες είναι απόλυτα σωστά..εχω2 παιδιά 6-11 και εύχομαι να μην δοκιμάσουν και πότε. Είναι απόλυτα άχρηστο και πολύ κακό για την υγεία..έχω πιει και γω όταν ήμουν νέος..αλλά ποτέ δεν το συμπάθησα, τώρα δεν πίνω σχεδόν ποτέ..αν πιω όλο το χρόνο μαζί με την γυναίκα μου καμία μπύρα έτσι όταν βγούμε έξω..

Comments are closed.