Δεν αποκλείει την πιθανότητα αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 χθες Τετάρτη βράδυ, ανέφερε ότι “υπάρχει ένας σχεδιασμός όσον αφορά τα αεροδρόμια και από ποιες χώρες είναι πιο ασφαλές να δεχόμαστε επιβάτες και υπάρχει και επιδημιολογικός σχεδιασμός για δειγματοληπτικό έλεγχο σε πτήσεις που θεωρούνται υψηλού ρίσκου. Δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί ο ιός, οπότε δεν αποκλείεται να έχουν μικροεπιδημίες σε κάποια νησιά το καλοκαίρι. Για αυτό τον λόγο υπάρχει και επιχειρησιακό σχέδιο”.
“Δεν αποκλείεται να έχουμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Είναι ένα σενάριο με μέτρια πιθανότητα. Υπάρχουν υγειονομικά πρωτόκολλα και θεωρητικά θα μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης. Στο αεροπλάνο φοράνε όλοι μάσκα, οι οποίες ρίχνουν μέχρι και 70% τις πιθανότητες να διασπαρεί ο κορονοϊός. Μεγάλος κίνδυνος αποτελούν οι κλειστοί χώροι, τα μπαρ, τα κλαμπ κ.λπ., τα οποία πρέπει να αποφεύγει ο κόσμος”, πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης.
Όσον αφορά τα γυμναστήρια, σχολίασε: “Το πιο δύσκολο πράγμα είναι η κοινή χρήση των οργάνων γυμναστικής, εκεί εστιάζεται ο μεγαλύτερος φόβος και όχι στο ότι λαχανιάζουμε πιο εύκολα”.
Ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα υγιεινής και επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε λίγο νωρίτερα στην εκπομπή “LIVE NEWS” του Mega για τις συστάσεις της ελληνικής επιτροπής, και τα σχέδια για τη διαχείρηση των κρουσμάτων.
“Δεν χρειάζεται να κινδυνολογούμε. Κρούσματα θα έχουμε, όλα τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν ότι θα υπάρχουν εισερχόμενα κρούσματα όποιον έλεγχο κι αν κάνουμε.
Το στοίχημα είναι πόσο γρήγορα θα τα εντοπίζουμε, και πόσο γρήγορα θα τα απομονώνουμε. Εμείς σαν επιτροπή, είχαμε ζητήσει να γίνεται σε όλους τεστ, πριν μπουν στο αεροπλάνο. Δεν έγινε δεκτό όμως”, ανέφερε αρχικά.
“Συζητάμε, αυτή τη στιγμή το πόσο έντονο θα είναι το testing ανάλογα με τον προορισμό.
Βλέπουμε επιδημιολογικά δεδομένα. Από το Κατάρ, δεν είναι παράλογο που ήρθαν κρούσματα γιατί παρουσιάζει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, αλλά είναι και άλλα μέρη με ένοτνη κινητικότητα, όπως η Βραζιλία.