Αυτές οι χώρες έρχονται αντιμέτωπες με δεύτερο κύμα κορωνοϊού

478

Καλά, καλά δεν πρόλαβε να πάρει ανάσα ο πλανήτης από το μένος της πανδημίας και ένα δεύτερο κύμα φαίνεται να ξεπροβάλει. Η ελπίδα ότι γυρίσαμε σελίδα μοιάζει να συντρίβεται εξαιτίας της αναζωπύρωσης με την άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων, την ώρα που πολλές χώρες ανοίγουν τα σύνορα τους. Ως εκ τούτου. είναι εμφανή τα σημάδια πισωγυρίσματος.

Η Ιταλία, η πλέον παθούσα ευρωπαϊκή χώρα, μετράει ανησυχητικό αριθμό κρουσμάτων το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Καταγράφει 202 νέα κρούσματα, ενώ 34 ασθενείς έχασαν την ζωή τους.

Εξαιρετικά σοβαρή χαρακτηρίζουν οι αρχές την κατάσταση της πανδημίας και στο Πεκίνο, δεδομένου ότι μέσα σε πέντε μέρες μετράνε περισσότερα από 100 κρούσματα κορωνοϊού. Περιοχές της κινεζικής πρωτεύουσας περιφράχθηκαν και στήθηκαν σημεία ελέγχου. Την κρισιμότητα της επιδημίας επιβεβαιώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος χθες ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί «πολύ στενά την κατάσταση στο Πεκίνο και έκανε λόγο για το ενδεχόμενο αποστολής επιπλέον ειδικών τις επόμενες ημέρες».

Η Γερμανία επίσης πλήττεται. Εντοπίστηκαν 378 νέα κρούσματα. Η Γαλλία έχει εκτός από τον κορωνοϊό να αντιμετωπίσει και τους μετασεισμούς του. Η γαλλική αστυνομία βρέθηκε αντιμέτωπη με χιλιάδες νοσηλευτές στο Παρίσι. Απαιτούσαν περισσότερους πόρους για τα δημόσια νοσοκομεία και για το σύνολο του εθνικού συστήματος υγείας. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός εξαιτίας της χαλάρωσης των μέτρων. Η κυβέρνηση ελπίζει σε άμεση επιστροφή στην κανονικότητα. Το εμβληματικό Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, όπου εκτίθεται μία από τις μεγαλύτερες συλλογές σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη, ανοίγει.

Η Βουλγαρία παράτεινε το μέτρα έκτακτης ανάγκης μέχρι τέλος Ιουνίου καθώς είχε αύξηση κρουσμάτων. Η Βόρεια Μακεδονία επίσης πλήττεται σφοδρά: καταγράφει οκτώ θανάτους και 196 νέα κρούσματα μέσα σε μία μέρα. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχονται σε 3.895, ενώ 171 άνθρωποι κατέληξαν. Η χώρα έχει κλειστά τα σύνορά της. Η Ινδία, αν και επιχειρεί να θωρακίσει την οικονομία της μετά από καραντίνα 70 ημερών, βλέπει τα κρούσματα να αυξάνονται. Με τα 343.091 κρούσματα, βρέθηκε στην τέταρτη θέση των πληγέντων από τον κορωνοϊό. Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ρωσία προηγούνται. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η πιθανή μετάλλαξη του ιού που φαίνεται να προσβάλει τα κύτταρα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μία έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Η πανδημία έχει μέχρι τώρα στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 426.029 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν φόβοι για επιπλέον απώλειες, ειδικά όταν αναλογιστεί κανείς ότι ο ένας στους πέντε κατοίκους της Γης πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα και συνεπώς κινδυνεύουν περισσότερο. Ακόμα πάντως κανείς δεν μιλάει για δεύτερο κύμα. Τυπικά αυτό αναμένεται το φθινόπωρο. Η πραγματικότητα, όμως, και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Μόνο ως δεύτερο κύμα της πανδημίας μπορεί να περιγραφεί η πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις