Αυτόνομη Κατάδυση “SCUBA Diving”- Εκπαίδευση αυτοδυτών. Γράφει ο Τηλέμαχος Μπεριάτος

150
Κοιλότητα βράχου με σπόγγους, άλγη, βρυόζωα (φωτό Άγγελος Στράτης)

Αυτόνομη Κατάδυση “SCUBA Diving”- Εκπαίδευση αυτοδυτών

Αυτόνομη κατάδυση (“SCUBA Diving”), είναι η κατάδυση με χρήση αυτόνομης υποβρύχιας αναπνευστικής συσκευής (“Self-Contained Underwater Breathing Apparatus”).

Υπάρχουν τρεις βασικοί τομείς αυτόνομης κατάδυσης, η Κατάδυση Αναψυχής, η Τεχνική κατάδυση και οι Καταδυτικές εργασίες. Ουσιαστικά όλοι, την πρώτη φορά που θα καταδυθούν ως αυτοδύτες, θα κάνουν την πρώτη τους ερασιτεχνική κατάδυση, είτε αργότερα ακολουθήσουν επαγγελματική πορεία είτε παραμείνουν για πάντα ερασιτέχνες με την κατάδυση να αποτελεί το αγαπημένο τους χόμπι.

Κοιλότητα βράχου με σπόγγους, άλγη, βρυόζωα (φωτό Άγγελος Στράτης)

Κατάδυση Αναψυχής “Recreational Diving” είναι η κατάδυση πρωτίστως για αναψυχή με κάποιους περιορισμούς αλλά ταυτόχρονα με μικρές απαιτήσεις εκπαίδευσης, τεχνικών και εξοπλισμού. Ο κύριος περιορισμός είναι αρχικά το βάθος των 12 έως 20 μέτρων και σε προχωρημένο επίπεδο το μέγιστο βάθος 40 μέτρων (όπως ισχύει σήμερα στις περισσότερες χώρες του κόσμου).

Η πρώτη εμπειρία με την αυτόνομη κατάδυση που απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας και καλής φυσικής κατάστασης και χωρίς προηγούμενη εμπειρία, η «Κατάδυση Γνωριμίας» (συνήθως ονομαζόμενη “Discover Scuba Experience”), έχει περιορισμό γενικά τα 12 μέτρα (για ενήλικες) και αφορά την κατάδυση χωρίς ιδιαίτερη εκπαίδευση αλλά με μια σύντομη ενημέρωση και σύντομη, βασική μόνο εξάσκηση κυρίως δύο δεξιοτήτων με κύριο σκοπό την προληπτική ασφάλεια αλλά και προετοιμασία που στοχεύει στην καλύτερη απόλαυση της κατάδυσης που ακολουθεί. Η κατάδυση γνωριμίας γίνεται πάντα σε προστατευμένα νερά ξεκινώντας από βάθος λιγότερο από 2μ. με καλές καιρικές συνθήκες και μόνο την ημέρα, με συνοδεία και άμεση επιτήρηση τουλάχιστον ενός εκπαιδευτή και οδηγού κατάδυσης που μπορεί να είναι και περισσότεροι ανάλογα με το πλήθος των αρχάριων δυτών. Ο εξοπλισμός παρέχεται, συναρμολογείται και ελέγχεται από τους εκπαιδευτές και οδηγούς που φροντίζουν να τηρούν τις προδιαγραφές των εθνικών νόμων και διεθνών προτύπων, στον εξοπλισμό αλλά και στις διαδικασίες κατάδυσης, στην ξηρά και στην θάλασσα!

Από εκεί περνάμε στο πρώτο επίπεδο εκπαίδευσης «Δύτης Ανοικτής θάλασσας» – “Open Water Diver” που επίσης απευθύνεται σε όλους χωρίς προηγούμενη εμπειρία, έχει περιορισμό γενικά τα 18-20 μέτρα (ανάλογα με τον οργανισμό που προσφέρει την εκπαίδευση – σε κάποιους οργανισμούς υπάρχει και ενδιάμεσο επίπεδο εκπαίδευσης με βασικές και επαρκείς γνώσεις και με μέγιστο όριο βάθους τα 12 μέτρα), και αφορά την εκπαίδευση και πιστοποίηση ενός ερασιτέχνη αυτοδύτη μέσα σε λίγες μόνο μέρες, με επαρκή θεωρητικά μαθήματα και καταδύσεις εξάσκησης.

Κοπάδι πελαγικών ψαριών (συγγενικών των Μαγιάτικων) (φωτό Τηλέμαχος Μπεριάτος)

Περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες γνώσεις για την ασφαλή κατάδυση σε καλές συνθήκες στην διάρκεια της ημέρας μόνο, ενώ με την πιστοποίηση αυτή ένας πλέον εκπαιδευμένος αυτοδύτης μπορεί να καταδυθεί με συνοδεία και άλλου αυτοδύτη για λόγους ασφαλείας, όπως άλλωστε ισχύει σε όλες τις δραστηριότητες υπαίθρου (σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είναι πάντα χρήσιμο να υπάρχει κάποιος εκεί να μας βοηθήσει), σε συνθήκες που είναι παρόμοιες με αυτές της εκπαίδευσης του.  Αυτή αποτελεί την βασική εκπαίδευση που χρειάζεται κάποιος για να απολαμβάνει την υποβρύχια επίσκεψη στον βυθό χρησιμοποιώντας τον δοκιμασμένο και ασφαλή εξοπλισμό που πλέον συναρμολογεί και ελέγχει ο ίδιος, καθώς μαθαίνει όλες τις βασικές απαραίτητες γνώσεις, τεχνικές και διαδικασίες ασφαλείας.

Το επόμενο επίπεδο «Προχωρημένος Δύτης Ανοικτής θάλασσας» – “Advanced Open Water Diver” απευθύνεται μόνο σε όσους έχουν ήδη εκπαιδευτεί ως «Δύτες Ανοικτής Θάλασσας», έχει περιορισμό βάθους γενικά τα 30 μέτρα (ανάλογα με τον οργανισμό που προσφέρει την εκπαίδευση) και επεκτείνει το βάθος και τις συνθήκες στις οποίες μπορούμε να καταδυθούμε. Περιλαμβάνει την διεύρυνση των γνώσεων και δεξιοτήτων σε περισσότερο απαιτητικές συνθήκες, προχωρημένες καταδύσεις σε λίγο μεγαλύτερα βάθη, υποβρύχιο προσανατολισμό, τεχνικές έρευνας και ανάκτησης αντικειμένων από τον βυθό αλλά και την μοναδική εμπειρία της νυχτερινής κατάδυσης! Την νύχτα κυκλοφορούν άλλα πλάσματα (νυκτόβια θαλάσσια είδη) και έχουν διαφορετικές συμπεριφορές, ενώ μπορούν να παρατηρηθούν ιδιαίτερα φαινόμενα όπως  ο «βιοφωσφορισμός», η εκπομπή φωτός από ζωντανούς οργανισμούς. Αυτό μπορείτε να το παρατηρήσετε κατά την διάρκεια της νύχτας, με την μορφή περισσότερο πράσινης (και λιγότερο κίτρινης) λάμψης που προέρχεται από υδρόβιους μικροοργανισμούς, όταν αναδεύετε το νερό στην επιφάνεια της θάλασσας.

Στην συνέχεια και αφού κάποιος έχει ολοκληρώσει τα παραπάνω σχολεία δυτών, μπορεί να ενταχθεί σε ένα σχολείο «Βαθιάς κατάδυσης» που θα επεκτείνει την κατάδυση στα 40 μέτρα, καθώς διδάσκεται η επιλογή και χρήση κατάλληλου εξοπλισμού, σχεδιασμός, οργάνωση και τεχνικές που απαιτούνται για την ασφαλή διεξαγωγή τέτοιων καταδύσεων.

Τρίτων ή Μπουρού (φωτό Τηλέμαχος Μπεριάτος)

Το επόμενο επίπεδο «Δύτης Διάσωσης» – “Rescue Diver”, αν και η ονομασία του είναι λίγο παραπλανητική (παραπαίμπει σε ρόλο διάσωσης στη διάρκεια ειδικών καταδύσεων) ενώ πιο σωστά θα το λέγαμε «Δύτης με γνώσεις Διάσωσης», διευρύνει ακόμη περισσότερο τις γνώσεις ενός εκπαιδευμένου δύτη με τεχνικές αυτοδιάσωσης (αποφυγής ατυχημάτων) και διάσωσης άλλου δύτη στην θάλασσα αλλά και γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών στην ξηρά. Παρόλο που το αντικείμενο αυτό είναι πολύ σημαντικό για προχωρημένες καταδύσεις και ιδιαίτερα χρήσιμο και για κάθε κατάσταση στην ξηρά (γνώσεις που μπορεί να σώσουν ζωές στην εργασία, το σπίτι, τις διακοπές), δεν επεκτείνει τα όρια της κατάδυσης όσον αφορά το βάθος και άλλες καθαρά καταδυτικές παραμέτρους.

Τηλέμαχος Μπεριάτος

  • Αυτοδύτης 3 αστέρων CMAS
  • PSS Technical Diver

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις