Eκεί στη Θηνιά πέφτει πολύ δούλεμα με τα ανεπιτήρητα ζώα

1285

Προ ημερών γίναμε αποδέκτες καταγγελίας για ανεπιτήρητα ζώα σε χωριό (Κοντογουράτα)   που είχαν ρημάξει κήπο σπιτιού και είχαν καταστρέψει καρποφόρα δέντρα, θάμνους και λουλούδια.

Αυτή είναι μια τραγική κατάσταση που δυστυχώς παρουσιάζεται σε αρκετά χωριά της Κεφαλονιάς και φέρνει τους ιδιοκτήτες  των σπιτιών και των κτημάτων στα όρια τους.

Παρά τις εκκλήσεις και την δημοσιοποίηση του προβλήματος στα μέσα ενημέρωσης η κατάσταση παραμένει η ίδια χρόνια τώρα.

Στην συνέχεια λάβαμε τηλεφωνήματα και ερωτήσεις σχετικά με την ανάρτηση του προέδρου της Θηνιάς κυρίου Κωνσταντάτου Παναγή, που μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της κοινότητας ενημερώνει τους κατοίκους ότι  τον Μάρτιο του 2020 ψηφίστηκε ο νόμος 4056 που αφορά τα ανεπιτήρητα ζώα, την ευθύνη των οποίων έχει αποκλειστικά ο δήμος.

Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική διότι ο νόμος 4056 δεν είναι καινούριος, είναι σε ισχύ από το 2012  επί δημαρχίας κυρίου Παρίση και ήταν από τότε στα χέρια του δήμου για την εκτέλεση του, που φυσικά δεν έκανε απολύτως τίποτα.

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4056 (Αρ. Φύλλου 52 τ. Α’ /12-3-2012)

Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις..

 Άρθρο 17

Διαχείριση ανεπιτηρήτων παραγωγικών ζώων (αιγοπρόβατα και βοοειδή)

Οι δήμοι της χώρας υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκποίηση ή σφαγή ή επιστροφή τους στον ιδιοκτήτη τους.

Για την περισυλλογή των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στο χειρισμό παραγωγικών ζώων.

Στον παρακάτω σύνδεσμο διαβάστε ολόκληρο το νόμο και ιδιαίτερα το άρθρο 17.

https://www.kodiko.gr/nomologia/document_navigation/116821/nomos-4056-2012

Το μόνο που έγινε τον περασμένο Μάρτιο είναι η προσθήκη στο άρθρο 17 του πιο πάνω νόμου  για την αναισθητοποίηση των ζώων αποκλειστικά, όπως διαβάζουμε από το σχετικό απόσπασμα.

Άρθρο 45

Διαχείριση ανεπιτηρήτων παραγωγικών ζώων του ν. 4056/2012

Μετά το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 17 του ν. 4056/2012 (Α΄ 52) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Η σύλληψη και η περισυλλογή των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων από τα συνεργεία του προηγούμενου εδαφίου, επιτρέπεται να γίνεται με αναισθητοποίησή τους με χρήση των ειδικών αναισθητικών όπλων σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις διατάξεις του ν. 1421/1984 (Α΄ 27).».

Σε καμιά περίπτωση η αναισθητοποίηση δεν μπορεί να γίνει από τον εκάστοτε πληγέντα ιδιοκτήτη σπιτιού αλλά από ειδικό συνεργείο του δήμου και τους όρους για την διαδικασία ορίζει σαφώς ο νόμος 1421/1984 (Α΄ 27).

https://www.e-nomothesia.gr/kat-opla-ekrektika-puromakhika/n-1421-1984.html

Εξυπακούεται ότι θα πρέπει πρώτα από όλα η αρμόδια υπηρεσία να έχει ειδοποιηθεί για το συγκεκριμένο πρόβλημα είτε από τους ενδιαφερόμενους είτε από τον πρόεδρο της όποιας κοινότητας μιας και τα 3/4 των κατοίκων στα χωριά είναι ετεροδημότες και δεν βρίσκονται συνέχεια στα σπίτια και τις περιουσίες τους με αποτέλεσμα όταν έρχονται, να βλέπουν εκ των υστέρων τις ζημιές που τα ανεπιτήρητα ζώα έχουν προκαλέσει σε αυτές.

Ο νόμος αναφέρει αόριστα μια επιτροπή  αλλά ο κάθε εκλεγμένος πρόεδρος -μπορεί αν το θέλει- να συμμετέχει, να ενημερώσει το δήμο και να γίνει πολύ πιεστικός  για να προστατέψει τις περιουσίες των κατοίκων, πόσο μάλιστα όταν ο ίδιος περνάει καθημερινά και βλέπει με τα ίδια του τα μάτια τα  ζώα να βόσκουν μέσα στις αυλές των σπιτιών και ταυτόχρονα γνωρίζει και σε ποιους κτηνοτρόφους ανήκουν.

Για να λυθεί λοιπόν η απορία του κόσμου τόσο στη Θηνιά όσο και στην υπόλοιπη Κεφαλονιά, ο νόμος ισχύει από το 2012 και από τότε που δήμαρχος ήταν ο κύριος Παρίσης, ο οποίος είχε κοντά 9 χρόνια την ευθύνη της εκτέλεσης του και  ο κύριος Κωνσταντάτος θα έπρεπε να το γνωρίζει γιατί την ίδια περίοδο ήταν και συνεχίζει να είναι πρόεδρος και ο ίδιος.

Τότε μάλιστα είχε συσταθεί κτηνοτροφική εκμετάλλευση αιγοπροβάτων με κωδικό αριθμό EL 23301610 και  μνημόνιο συνεργασίας με τον κ. Σταμούλη Κυριάκο, ο οποίος αφιλοκερδώς και χωρίς αντάλλαγμα αναλάμβανε την φροντίδα των ζώων που  συλλαμβάνονταν, συμφωνία που ανανεώθηκε  με τη νέα δημοτική αρχή, που κι εκείνη με την σειρά της δεν έχει κάνει τίποτα ως τώρα.

Εν κατακλείδι,ο νόμος δεν ψηφίστηκε τον Μάρτιο που μας πέρασε και δεν είναι τώρα στα χέρια του δήμου για την εκτέλεση του, ήταν στα χέρια του δήμου από το 2012 αλλά όπως ξέρουμε όλοι μας τίποτα δεν έγινε ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα και τίποτα ουσιαστικά δεν θα γίνει όσο κάποιοι ασκούν πολιτική μέσω facebook, κρύβονται πίσω από το γράμμα του νόμου, μεταθέτουν τη ευθύνη σε άλλους και δεν έχουν την πρόθεση να συγκρουστούν με τους κτηνοτρόφους και να τον εφαρμόσουν.

Ελένη Δ. Χιόνη

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις