Τι θα γίνει με τα συνέδρια, ετοιμάζονται τα πρωτόκολλα από το υπουργείο Τουρισμού

80

Εν αναμονή των πρωτοκόλλων από το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται η αγορά των συνεδρίων, που ήδη μετρά απώλειες ύψους 1,7 δισ. ευρώ από την πανδημία, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO (Hellenic Association of Professional Congress Organizers).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το πλαίσιο λειτουργίας για τη διεξαγωγή των συνεδρίων, μια αγορά με σημαντική συμβολή στα τουριστικά έσοδα και την οικονομία, είναι θέμα ημερών.

Τα πρωτόκολλα αναμένονται με αγωνία από τις επιχειρήσεις του κλάδου, δεδομένου πως ήδη έχει δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας (από την 1η Ιουνίου) και των εποχικής (από τις 15 Ιουνίου), επιτρέπονται οι πτήσεις από το εξωτερικό προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ από την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι πτήσεις και προς τα περιφερειακά αεροδρόμια.
Θα αργήσει να αποκατασταθεί η ζήτηση

Επιπλέον, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες που αναμένονται, θα μπορέσει να ξεκινήσει η αγορά και να μπορέσουν να προγραμματιστούν κάποιες εταιρικές εκδηλώσεις από το Σεπτέμβριο. Εντούτοις, όπως αναφέρουν παράγοντες του χώρου, θα απαιτηθούν ίσως και δύο χρόνια για να αποκατασταθεί πλήρως η ζήτηση και να επανέλθει το αίσθημα εμπιστοσύνης και τονίζουν πως πραγματοποίηση ενός συνεδρίου απαιτεί έγκαιρο προγραμματισμό και προετοιμασία.

Σημειώνεται πως οι απώλειες είναι σημαντικές και για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που στήριζαν σημαντικό μέρος του τζίρου τους στο συνεδριακό κομμάτι.

Σύμφωνα με τον HAPCO, έχει ήδη χαθεί περίπου το 70% του ετήσιου τζίρου (από ελληνικά και διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις), το μεγαλύτερο ποσοστό των διεθνών συνεδρίων αναβλήθηκε για το επόμενο έτος, ενώ ένα ποσοστό περίπου 20% ακυρώθηκε τελείως. Αν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα του ιού, εκτιμάται πως η αγορά ίσως να επανέλθει σε μία κανονικότητα μετά το 1° τρίμηνο του 2021.

Η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη συνεδριακού τουρισμού βρίσκεται στην 13η θέση, ενώ στον παγκόσμιο βρίσκεται στην 21η θέση. Η Αθήνα ανέβηκε πέρσι στη 17η θέση από την 24η στην οποία βρισκόταν το 2018 και η Θεσσαλονίκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην 39η θέση από την 53η στην οποία βρισκόταν το 2018 και σε παγκόσμιο επίπεδο στην 70η θέση.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Vicky.kourlibini@capital.gr

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις