Τι ξέρει ο Σταύρος Τραυλός για τον σκοτεινό ουρανό του Αίνου και δεν μας το λέει??

755
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΡΑΥΛΟΣ, ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

Σε μια από τις συζητήσεις που είχαμε στην εκπομπή «Καλημερούδια σας» στο webradio www.stokitrino.gr με τον αναπληρωτή διευθυντή του Φορέα Διαχείρισης Αίνου, Μιχάλη Ξανθάκη, είχε αναφερθεί εκτενώς στην προσπάθεια να ενταχθεί ο Αίνος στο διεθνές δίκτυο “Dark Sky” (Σκοτεινός ουρανός). Ακούστε τη συζήτηση εδω (κλικ)

Το δίκτυο καλύπτει τοποθεσίες σε όλα τα μέρη του πλανήτη που μπορεί να γίνει παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού επειδή δεν επηρεάζεται από τεχνικό φωτισμό πχ φώτα μεγάλης πόλης.  Αν κοιτάξετε την νύχτα τον ουρανό της Κεφαλονιάς από σημείο που δεν υπάρχει φως θα εκπλαγείτε. Ο Γαλαξίας απλώνεται σε όλο του μεγαλείο από την μια άκρη στην άλλη ενώ πλήθος αστέρων μπορεί να γίνουν ορατά.

Ο σκοτεινός ουρανός της Κεφαλονιάς – Φωτο David Evans

Στον Αίνο όμως υπάρχει και κάτι άλλο ξεχασμένο, εγκαταλελειμμένο και κατεστραμμένο όπως μαθαίνουμε. Πρόκειται για το Αστεροσκοπείο ΕΥΔΟΞΟΣ το οποίο έχει δυο τεράστια σταθερά τηλεσκόπια. Οι κλοπές το έχουν ρημάξει. Μάλλον ότι δεν μπορεί να μετακινηθεί έχει απομείνει..

Στο Αστεροσκοπείο του Αίνου λοιπόν -το οποίο μεταδίδει το στίγμα του ουρανού της Κεφαλονιάς σε παγκόσμια δίκτυο- τις τελευταίες μέρες σημειώθηκε μια ενδιαφέρουσα κινητικότητα.

Εθεάθη σε αυτό μαζί με άλλα 3-4 άγνωστα άτομα ο Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τραυλός!  Αν αυτό το συνδυάσετε με αναρτήσεις ερασιτεχνών αστρονόμων στα social media , τότε επιβεβαιωνόμαστε ότι κάτι ετοιμάζει ο Σταύρος Τραυλός για την αξιοποίηση του Αστεροσκοπείου του Ευδοξου,,

Του ζητήσαμε διευκρινήσεις αλλά χαμογελώντας απάντησε  «Ναι κάτι γίνεται στον σκοτεινό ουρανό της Κεφαλονιάς αλλά είναι νωρίς ακόμα για δηλώσεις, ετοιμάζουμε όμως κάτι δυνατό!»…

 

Ελένη Δ. Χιόνη

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις