Συμβουλές για να διατηρήσουμε τις παραλίες καθαρές

713

Η HELMEPA σας δίνει 9 συμβουλές για να μειώσετε τα πλαστικά μιας χρήσης και να βοηθήσουμε όλοι στην προσπάθεια αυτή.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Το καλοκαιράκι ήρθε και ήδη πολύς κόσμος έχει ξεκινήσει τα πρώτα του μπάνια στις θάλασσες. Η πολυκοσμία όμως που παρατηρείται στις παραλίες κατά το διάστημα των θερινών μηνών έχει ως αποτέλεσμα την μόλυνση των ακτών. To μότο «Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές!» πρέπει να γίνει τρόπος ζωής και εμείς πρώτοι να πραστατεύσουμε τις παραλίες μας. Γνωρίζατε ότι ένα γυάλινο μπουκάλι για να διαλυθεί στη θάλασσα χρειάζεται 1.000.000 χρόνια, το πλαστικό 450 χρόνια και η πλαστική σακούλα 20 χρόνια; Είναι χρέος όλων μας να μαζεύουμε τα σκουπίδια μας και να μην τα αφήνουμε στην παραλία.

Επικοινωνήσαμε με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA, η οποία μας ενημέρωσε πως τα απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα ρύπανσης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως.
Χιλιάδες θαλασσοπούλια, θαλάσσια θηλαστικά και ψάρια καταπίνουν πλαστικά ή μπλέκονται σε εγκαταλελειμμένα δίχτυα, ενώ η αισθητική ρύπανση λειτουργεί αποτρεπτικά στην προσέλκυση τουριστών με σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία παράκτιων και νησιωτικών περιοχών.

“Αν παρατηρήσετε σκουπίδια κοντά στο σημείο όπου βρίσκεστε ή μέσα στη θάλασσα, μη διστάσετε να πάρετε την πρωτοβουλία και να τα μαζέψετε σε σακούλες ρίχνοντάς τα στη συνέχεια στον κοντινότερο κάδο”

Ο γνωστός σε όλους “Γλάρος” με το σύνθημα «Όχι Σκουπίδια, Όχι Πλαστικά σε Θάλασσες και Ακτές» προσπαθεί από το 1983 μέσω των θερινών εκστρατειών ενημέρωσης της HELMEPA να καταπολεμήσει την άγνοια ή αδιαφορία που οδηγεί τους ανθρώπους να αφήνουν πίσω τους σκουπίδια στις παραλίες ή να τα ρίχνουν στη θάλασσα. Αφού λοιπόν πίσω από κάθε σκουπίδι κρύβεται ένα ανθρώπινο πρόσωπο, ΜΟΝΟΝ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ μπορούμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα αλλάζοντας τη συμπεριφορά μας προς το περιβάλλον και μαθαίνοντας να το σεβόμαστε.
Η HELMEPA λοιπόν προτείνει 9 απλά βήματα για να μειώσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης και να βοηθήσουμε όλοι στην προσπάθεια για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές:

Eπιπλέον, ας μη ξεχνάμε:
• Να μαζεύουμε πάντα τα σκουπίδια μας πριν φύγουμε από την παραλία και να τα πετάμε σε κάδο απορριμμάτων.
• Να απαιτούμε να υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων στις ακτές και να τους χρησιμοποιούμε.
• Να μην πετάμε σκουπίδια, λύματα ή πετρελαιοειδή μίγματα στη θάλασσα όταν ταξιδεύουμε με σκάφος ή πλοίο.
• Να χρησιμοποιούμε οικολογικό τασάκι στις παραλίες και να μην αποθέτουμε στην άμμο τα αποτσίγαρά μας.
• Nα δίνουμε πάντα το παράδειγμα στους γύρω μας και να απαιτούμε το σεβασμό τους για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Και βέβαια, ο καθένας μας μπορεί να οργανώσει με συγγενείς, φίλους ή συναδέλφους ένα συμβολικό καθαρισμό παραλίας, είτε στη διάρκεια του καλοκαιριού, είτε το φθινόπωρο στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2020 που συντονίζει πανελλαδικά η HELMEPA. Όμως, πάντα λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης κατά της πανδημίας COVID-19. Για οδηγίες και το Δελτίο Καταγραφής Απορριμμάτων μπορείτε να επικοινωνήσετε με τoν Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, email environment@helmepa.gr, τηλ. 210-9343088.

“Λάβετε μέρος σε εθελοντικές δράσεις καθαρισμού παραλιών. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να συμβάλουμε καθοριστικά στην προστασία των παραθαλάσσιων περιοχών. Και μην ξεχνάτε πως η συναισθηματική ικανοποίηση που προσφέρει η εθελοντική εργασία είναι μεγάλη”

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις