Τον Υφυπουργό στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης για την «Ελληνογερμανική Συνέλευση», κ. Norbert Barthle και τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, κ.Ernst Reichel, υποδέχθηκε σήμερα, στο γραφείο της, στις Αλυκές Ποταμού, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, παρουσία του συμβούλου του Πρωθυπουργού για θέματα Περιβάλλοντος Γιώργου Κρεμλή και πολυμελούς κλιμακίου από τους ανωτέρω φορείς.
Τη συζήτηση απασχόλησε η συνεργασία σε τομείς σύγχρονης ανάπτυξης και κυρίως η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, μέσω της αξιοποίησης βέλτιστων πρακτικών που επεξεργάζεται η Ελληνογερμανική Συνέλευση από δράσεις και παρεμβάσεις προσανατολισμένες στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, βασισμένες στην σύγχρονη τεχνολογία.
Ο κ. Barthle μετέφερε ειδικότερα την τεχνογνωσία που αξιοποιείται στη Γερμανία με έμφαση στην κυκλική οικονομία και την θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων με πολύ θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και την αξιοποίηση του υπολείμματος για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παροχής ζεστού νερού κ.α.
«Η Ελληνογερμανική Συνέλευση μπορεί να προσφέρει την τεχνογνωσία, ώστε να υπάρξει μια εγκατάσταση που μπορεί να προσφέρει λύση στο πρόβλημα με πολύ γόνιμα αποτελέσματα. Χαιρόμαστε που η ελληνική κυβέρνηση θα ψηφίσει σύντομα το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης απορριμμάτων που βασίζεται στην κυκλική οικονομία», επισήμανε ο κ. Barthle.
Η κ.Κράτσα – Τσαγκαροπούλου ενημέρωσε για την σύσταση του νέου Ειδικού Διαβαθμικού Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στα Ιόνια Νησιά , που αποτελεί μια ουσιαστική σύμπραξη των δυο βαθμών αυτοδιοίκησης με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση του κορυφαίου αυτού ζητήματος για το σύνολο της Περιφέρειας. Τόνισε δε, ότι κάθε αξιόπιστη πρακτική είναι καλοδεχούμενη και θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε πιλοτικό επίπεδο.
«Έχουμε τις κακές εμπειρίες του παρελθόντος και τις καλές πρακτικές που υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη. Μια τέτοια πρακτική προέρχεται από την Γερμανία. Είμαστε ανοιχτοί να ανταλλάξουμε απόψεις και να ενημερωθούμε από τις επιτυχείς εμπειρίες διαχείρισης σε πολλές γερμανικές πόλεις και να πάρουμε ότι ωφέλιμο μας δίνει η σύγχρονη διαχείριση για να πετύχουμε στην Κέρκυρα, που έχει σήμερα το κορυφαίο πρόβλημα, αλλά και στα άλλα νησιά την διαχείριση που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και απαιτητικές νομοθετικές ρυθμίσεις τα Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα περιλαμβάνονται και στο νέο Εθνικό σχεδιασμό της χώρας μας και θα μεταφραστεί σε απαιτήσεις και στον περιφερειακό σχεδιασμό», τόνισε η κ.Κράτσα επισημαίνοντας ότι κυρίαρχο μέλημα είναι να περάσουμε σε μια σύγχρονη διαχείριση αξιοποιώντας την τεχνολογία και την μεθοδολογία για να βρεθούμε στην πρωτοπορία.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, ξεχωριστή έμφαση δόθηκε στην ενδυνάμωση της συνεργασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με την Γερμανία σε τομείς, όπως ο τουρισμός. Ο κ. Barthle εξήρε την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχημένη προσπάθεια αναχαίτισης διασποράς του κορονοϊού στη χώρα και πρόσθεσε το υψηλό ενδιαφέρον που υπάρχει από την γερμανική τουριστική αγορά για τα Ιόνια Νησιά.
Η κ.Κράτσα – Τσαγκαροπούλου επισήμανε τη σημασία για την επανεκκίνηση του εισερχόμενου τουρισμού από τη Γερμανία μετά την κρίση του κορονοϊού, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να ενισχυθεί με αδελφοποιήσεις πόλεων, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αποκατάσταση του Αχιλλείου, του δημοφιλούς μουσείου στην Κέρκυρα, που αποτέλεσε δημιουργία και αγαπημένη θερινή κατοικία της Γερμανίδας Βαυαρής Πριγκίπισσας Σίσσυ, Αυτοκράτειρας της Αυστροουγγαρίας.