Ερώτηση προς το Δήμαρχο Ληξουρίου κ. Γεώργιο Κατσιβέλη.
Θέμα: «Κατεδαφίσεις σεισμοπλήκτων κτιρίων»
Κ. Δήμαρχε,
Μετά τους σεισμούς του 2014 πάνω από 250 κτίσματα χαρακτηρίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως «κόκκινα», δηλ. κατεδαφιστέα.
Λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική νομοθεσία, δύο μήνες μετά τους σεισμούς (Μάρτιος 2014) και κατ’ εφαρμογή του Κανονιστικού Διατάγματος 6 / 20-09-1941, ο Δήμος Κεφαλονιάς, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ανέλαβε την κατεδάφιση των επικίνδυνα ετοιμόρροπων οικοδομών. Η εκτέλεση αυτού του έργου από την πλευρά του Δήμου έγινε με την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του Δήμου Κεφαλονιάς και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με την 195-18/17-09-2017 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και σύμφωνα με το ν.3852/2010 του ΥΠΕΚΑ.
Ωστόσο, όπως βεβαιώνει και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κεφαλονιάς, μόνο 3 από τις συνολικά 8 εργολαβίες κατεδαφίσεων έχουν ολοκληρωθεί.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε 2 κτίρια που βρίσκονται εντός της πόλης του Ληξουρίου και σε δρόμους με έντονη κίνηση πεζών και οχημάτων. Πρόκειται για το κτίριο στην γωνία των οδών Μελιδώνη και Παύλου Δελλαπόρτα 6, πλησίον της κεντρικής Πλατείας Ληξουρίου και για το κτίριο επί της οδού Βικ. Χαριτάτου και Κιλκίς, πλησίον του Γηροκομείου Ληξουρίου.
Παρόμοια είναι φυσικά και η εικόνα και για τις «τσακισμένες» εργατικές κατοικίες Ληξουρίου που με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και με καίρια ευθύνη της σημερινής της Ν.Δ., συνεχίζεται το γαϊτανάκι της κοροϊδίας. (Υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία δέσμευση για την δρομολόγηση της κατεδάφισης και της ανακατασκευής τους ήταν αυτή του Υφυπουργού Μεταφορών & Υποδομών Γ. Κεφαλογιάννη και της Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κρατσα – Τσαγκαροπουλου τον περασμένο φλεβάρη του 2020 σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Ληξουρίου και περιμένουμε την υλοποίησή της) .
Όλα τα υπό κατεδάφιση κτίρια και το καθένα ξεχωριστά, αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση αφού είναι άκρως επικίνδυνα και αδικαιολόγητα περιμένουν 6 χρόνια τώρα την κατεδάφισή τους, που δεν γίνεται με διάφορα προσκόμματα και παρότι έχουν υπάρξει σχετικές αποφάσεις γι αυτά. Ενδεικτικά αναφέρουμε π.χ. για το κτίριο στην γωνία των οδών Μελιδώνη και Παύλου Δελλαπόρτα 6 υπάρχει απόφαση της Δ/νσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας (αρ,πρωτ. Δ26/12256Π.Ε.(2018)/Α354), που πάρθηκε μετά από την έκθεση αυτοψίας της αρμόδιας επιτροπής (αρ.πρωτ. 353/2018 ΤΑΣ Κεφαλληνίας). Η απόφαση προβλέπει ότι η συγκεκριμένη κατασκευή «…δεν δύναται να επισκευαστεί… και είναι επικίνδυνα ετοιμόρροπος » και παράλληλα τονίζει την υποχρέωση της αρμόδιας επιτροπής να προβεί στη σύνταξη Πρωτοκόλλου επικίνδυνα ετοιμόρροπου κτηρίου προκειμένου να κατεδαφιστεί με ευθύνη του Δήμου Ληξουρίου. Αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, εκθέτοντας σε μεγάλους κινδύνους τους συμπολίτες μας (πτώση κεραμιδιών ή και άλλων δομικών υλικών) από τα προαναφερόμενα κτίρια, αλλά και επηρεάζοντας αρνητικά την αισθητική εμφάνιση της πόλης μας.
Οι σιδηροπάσσαλοι και το προστατευτικό δίχτυ που τοποθετήθηκαν επί του οδοστρώματος μπροστά από αυτά τα κτίρια, 6 και πλέον χρόνια μετά τους σεισμούς, απλά επιβεβαιώνουν τις παραπάνω ανησυχίες μας και δεν λύνουν σε καμία περίπτωση το πρόβλημα.
Με βάση τα παραπάνω Ερωτάσθε:
- Γιατί δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι 5 από τις 8 εργολαβίες του Δήμου Κεφαλονιάς σχετικά με την κατεδάφιση των «κόκκινων» κτιρίων.
- Από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων σας ως δημοτική αρχή στο Δήμο Ληξουρίου, σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτισμάτων;
- Ιδιαίτερα για τα πιο επικίνδυνα κτίρια επί των οδών Βικ. Δαμωδού και Π. Δελλαπόρτα, προτίθεται ο Δήμος Ληξουρίου προτίθεται να τα κατεδαφίσει με δική του ευθύνη, μιας και έχει εκ του νόμου το δικαίωμα και την υποχρέωση να το κάνει; Σημειώνουμε ότι τα δύο αυτά κτίσματα έχουν φέροντα οργανισμό από δομική ξυλεία και η κατεδάφιση τους αποτελεί έργο σχετικά μικρής κλίμακας.
Ληξούρι, 20-07-2020
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Ληξουρίου