ΕΛΛΗΝΟ ΤΟΥΡΚΙΚA : Με κομμένη την ανάσα

126

Με κομμένη την ανάσα η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαεπτά ώρες έχει εμπλακεί στη μεγαλύτερη κρίση με την Τουρκία από την εποχή των Ιμίων.

 

Χαρακτηριστικό της έντασης της κρίσης είναι ότι έχουν ανακληθεί οι άδειες των μονίμων στελεχών των ΕΔ, έχει τεθεί σε «κόκκινο» συναγερμό ολόκληρο το σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων και έχουν κληθεί υπό τα όπλα εθνοφύλακες και περιορισμένος αριθμός συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Έχουν αναπτυχθεί δεκαπέντε έως είκοσι ελληνικά πλοία από τα βόρεια Δωδεκάνησα έως νότια του συμπλέγματος της Μεγίστης προς την περιοχή της τουρκικής NAVTEX.

Το πιο κρίσιμο στοιχείο είναι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» που έχει αγκυροβολήσει εκτός του λιμανιού της Αττάλειας και παρακολουθείται τουλάχιστον από ένα ελληνικό υποβρύχιο ενώ καταγράφονται οι κινήσεις του δορυφορικά από φίλη προς την Ελλάδα χώρα, το Ισραήλ.

Η κατάσταση θα κλιμακωθεί τουλάχιστον μέχρι τι 2 Αυγούστου, όπως έχει οριστεί από την τουρκική NAVTEX.

Οι στόλοι των δύο χωρών στην περιοχή είναι αριθμητικά ισοδύναμοι και οι Τούρκοι απειλούν να «εμφανίσουν» το «Ορούτς Ρέις» όποτε αυτοί το αποφασίσουν.

Τα πιθανά σενάρια που υπάρχουν στην περίπτωση που τελικά ξεκινήσει το «Ορούτς Ρέις» είναι τα εξής:

Αν κάνει, το τουρκικό σκάφος, έρευνες χωρίς η Ελλάδα να απαντήσει, αυτομάτως θα έχουμε χάσει τα δικαιώματά μας.

Σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε σύγκρουση, αν το αποτέλεσμα είναι υπέρ της Ελλάδας τότε η Τουρκία θα έχει εσωτερικές περιπέτειες καθώς δεν θα το αποδεχτούν αυτό οι κεμαλικοί, οι οποίοι ακόμα έχουν κάποια ερείσματα στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και θα αμφισβητήσουν ευθέως την πολιτική κυριαρχία του Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος θα έχει περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση έναντι της τουρκικής κοινωνίας.

Αν το αποτέλεσμα δεν είναι το προσδοκώμενο για την Ελλάδα ή υπάρξει «ισοπαλία» τότε θα κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου εκεί θα χάσουμε μεγάλο μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Το αμερικανικό State Department υιοθέτησε επί της ουσίας τις τουρκικές θέσεις με την φράση «αμφισβητούμενα νερά», με την οποία χαρακτήρισε το μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το οποίο «δέσμευσε» η Άγκυρα με την NAVTEX.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια Navtex για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκαλώντας «ψυχρολουσία» στην Αθήνα, η οποία ήθελε να πιστεύει πως «δεν θα είναι μόνη της» αλλά εν τέλει θα είναι.

Ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης δεν θέλει για κανέναν λόγο σύγκρουση με την Τουρκία και γιαυτό δεν συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ, καθώς δεν θέλει να στείλει μήνυμα κλιμάκωσης προς την τουρκική πλευρά.

Η Αθήνα, παρά το «κρύο ντους» του Στ.Ντιπάρτμεντ, ελπίζει ακόμα σε μεσολάβηση των ΗΠΑ, η οποία βέβαια δεν θα έρθει χωρίς… κόστος, δηλαδή  γκριζάρισμα της ΑΟΖ του Καστελόριζου.

Η ελληνική δύναμη είναι υπέρ αρκετή για να αντιμετωπίσει τα τουρκικά πλοία στην περιοχή αφού είναι ισοδύναμη, με τα ελληνικά υποβρύχια και τις ελληνικές ΤΠΚ κλάσης Ρουσσέν να διαθέτουν ποιοτική υπεροχή απέναντι στα αντίστοιχα πλοία του τουρκικού Στόλου.

Άλλωστε όπως είχε γράψει και το defencenet.gr τα ελληνικά πλοία μπορούν να βάλλουν από απόσταση 180 χιλιομέτρων με τους MM-40 EXOCET BLOCK-3, χωρίς να απειληθούν από τα τουρκικά πλοία των οποίων τα βλήματα έχουν σημαντικά μικρότερο βεληνεκές.

Κρίσιμο σημείο σε τυχόν αναμέτρηση θα είναι η Αεροπορία των δύο πλευρών. Για διάφορους λόγους και κυρίως λόγω περιορισμένης ακτίνας δράσης τα Mirage 2000 της Τανάγρας με ό,τι υπάρχει -εάν υπάρχει- από τους ΑΜ-39 EXOCET δεν αναμένεται στην παρούσα φάση να παίξουν σημαντικό ρόλο, αντίθετα με τα με τα F-16 της 115ΠΜ στα Χανιά της Κρήτης που θα αναλάβουν την αεροπορική υποστήριξη.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως υπάρχουν 7 τουρκικά πλοία ανοιχτά της Λιβύης, νότια της Κρήτης, χωρίς αεροπορική κάλυψη κι εντός της εμβέλειας των ελληνικών F-16.

Η περιοχή που δέσμευσε η τουρκική NAVTEX, βρίσκεται περί τα 150 μίλια από το Ακσάζ.

Τα τουρκικά πλοία αν πλέουν με ταχύτητα 20 κόμβων θα βρίσκονται στο σημείο περίπου στις 9-10μμ . Αν όμως συναντήσουν και το Oruc Reis για συνοδεία, θα φτάσουν ακόμα πιο αργά. Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι ελληνικές κινήσεις θα εξαρτηθούν από το αν αποπλεύσει το Oruc Reis από την Αττάλεια.

Μάλιστα τα ελληνικά επιτελεία είχαν πληροφόρηση πως κάτι είναι πιθανόν να συμβεί, καθώς ο ελληνικός Στόλος ήταν σε ανάπτυξη εδώ και μία εβδομάδα.

Τα πράγματα είναι απλά: Περισσότερο από σύγκρουση στρατιωτικής ισχύος είναι σύγκρουση θελήσεων. Από την πολιτική θέληση θα εξαρτηθεί και η έκβαση της κρίσης και ποια θα είναι τα αποτελέσματά της για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις