Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτή η διπολική αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα και να αποφασίσει το κράτος αν θεωρεί τη νόσο COVID-19 επικίνδυνη για την υγεία των πολιτών του και τις δυνατότητες του ΕΣΥ ή όχι.

Αν αποφασίσει το πρώτο τότε:

1) Η πρόσβαση για τεστ μοριακού ελέγχου για τη διάγνωση πρέπει να είναι εύκολη για το γενικό πληθυσμό και δωρεάν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κέντρα υγείας στην Αθήνα που διενεργούν τεστ δωρεάν, εκτός από τα νοσοκομεία αναφοράς . Οι διευθύνσεις τους και οι προϋποθέσεις για τεστ έπρεπε να είναι αναρτημένες και ευρέως γνωστές στον πολίτη. Αντίθετα, κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να κάνει τεστ δωρεάν με αποτέλεσμα οι πολίτες να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας από την τσέπη τους. Αυτό απομακρύνει εν δυνάμει συμπτωματικούς αρρώστους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα από το να διαγνωστούν.

2) Η παραοικονομία που έχει στηθεί σχετικά με τον COVID-19, πρέπει επιτέλους να ελεγχθεί. Ιδιωτικά εργαστήρια πουλάνε τεστ βάσει δικών τους πρωτοκόλλων (τεστ αντισωμάτων την 7η μέρα των συμπτωμάτων, PCR την πρώτη, έβδομη και 14η ημέρα, πακέτο τεστ αντισωμάτων με PCR) χρεώνοντας κατά το δοκούν.

Η ενημέρωση σχετικά με το πόσα τεστ έχουν γίνει από την αρχή της πανδημίας πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την πληροφορία πού έχουν γίνει (δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα) για να βγαίνουν συμπεράσματα όπως επίσης και πόσα τεστ έχουν γίνει ανά άτομο, για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις.

3) Τα πρωτόκολλα που υπάρχουν ακόμα από το Μάρτιο στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ πρέπει να ενημερωθούν. Μιλάνε ακόμα για υδροξυχλωροκίνη και λοπιναβίρη/ριτοναβίρη ενώ πλέον δε χρησιμοποιούνται πουθενά, την ώρα που η γραμμή του ΕΟΔΥ δίνει οδηγίες μετά από αυτοσχεδιασμό του εκάστοτε που σηκώνει το τηλέφωνο και καταλήγοντας συχνά πυκνά στο πολύ εύκολο «μιλήστε με το γιατρό σας».

4) Οι διάφορες κινητές μονάδες δημοσίων φορέων που διενεργούν τεστ πού βρίσκονται, (αν βρίσκονται) πώς επικοινωνεί κάποιος μαζί τους, με ποια κριτήρια και ποιο αλγόριθμο κάνουν τεστ στα σπίτια και σε οίκους ευγηρίας; Υπάρχει αλληλοεπικάλυψη των υπηρεσιών τους και αν ναι γιατί, τη στιγμή που η πλειονότητα των πολιτών δεν έχει πρόσβαση σε δωρεάν τεστ;

5) Πρέπει να σταματήσουν οι οδηγίες δύο ταχυτήτων από τον ΕΟΔΥ και την πολιτική προστασία. Μάσκα ή όχι; Τι μάσκα; Πότε τη φοράω; Αρκεί να φοράω ο,τιδήποτε (το κασκώλ μου τυλιγμένο γύρω από τη μύτη) για να πάρω άδεια να δουλέψω σε χώρο εστίασης; Τα «μασελάκια» που φορούν οι σερβιτόροι τα θεωρούμε μάσκες;

6) Ενισχύθηκε το ΕΣΥ; Πόσες προσλήψεις μονίμων έγιναν; Ποιες είναι οι κενές οργανικές θέσεις; Πόσα κρεβάτια ΜΕΘ έχουμε διαθέσιμα; Οι δωρεές κρεβατιών ΜΕΘ και τα νούμερα που ακούγονται (900 κρεβάτια συνολικά) τι αφορούν; Δημόσια ιδρύματα ή μισθώσεις ιδιωτικών (με το αζημίωτο); Τα κρεβάτια που δωρίζονται από διάφορους ιδιωτικούς φορείς, δωρίζονται μαζί με τους μισθούς των εντατικολόγων και των νοσηλευτών που χρειάζονται για να τα λειτουργήσουν ή θα καταλήξουν τυλιγμένα σε νάυλον για χρόνια;

Αν αποφασίσει το κράτος ότι η νόσος δεν είναι επικίνδυνη ας τα αφήσουμε όλα όπως είναι. Μάσκα όποιος θέλει και μπορεί, τεστ όποιος μπορεί και εμείς τις διακοπές μας και από Σεπτέμβρη βλέπουμε. Όποιος κάνει τεστ και βγει θετικός είναι το κορόιδο, καθώς θα χάσει τις διακοπές του, θα στοχοποιηθεί από κανάλια και περιβάλλον του, θα ονομάζεται «κρούσμα», θα μείνει μέσα κλεισμένος με την αγωνία της υγείας του και της δουλειάς του, αφού βγει δε θα τον πλησιάζει άνθρωπος σα να’χει Έμπολα, θα λάβει ασαφείς οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και θα του φύγει ένας σκασμός λεφτά μέχρι να βγάλει αρνητική PCR.

Κορόιδα επίσης θα είναι και οι γιατροί της πρώτης γραμμής, που ντύνονται στο κατακαλόκαιρο σαν αστροναύτες ώστε να παρέχουν υπηρεσίες σε νοσηλευόμενους, περιμένοντας την πολυπόθητη ενίσχυση του ΕΣΥ, την ώρα που οι υπόλοιποι θα πίνουμε κοκτεηλάρες.

Αποφασίστε και πείτε μας.

Ζήσιμος Σολωμός

(*) Ο Ζήσιμος Σολωμός, είναι Κεφαλονίτης, Γιατρός Παθολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στη διεθνή ιατρική και τη διαχείριση κρίσεων υγείας και εργάζεται στους Γιατρούς του Κόσμου παράρτημα Ελλάδας.  Διαβάστε περισσότερα εδω…

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις