Οι 10 φυσικές καταστροφές που συγκλόνισαν την Ελλάδα
Σεισμοί, φωτιές και θεομηνίες που έχουν «σημαδέψει» τη χώρα μας

Οκτώ θύματα μετράει η Ελλάδα από τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια του Σαββατοκύριακου (8-9/10), με τη χώρα να ζει άλλη μία τραγωδία λόγω των φυσικών φαινομένων, τα οποία για ακόμη μία φορά σκορπούν τον θάνατο.

Μπορεί η τραγωδία στην Εύβοια να μην συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες που έχουν συμβεί στην Ελλάδα, αλλά με αφορμή τις σοκαριστικές εικόνες και τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν το newsbeast.gr σας θυμίζει τις 10 μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που συγκλόνισαν την Ελλάδα.

Καταστροφές που έχουν κοστίσει τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων έχουν συμβεί τον τελευταίο μισό αιώνα σε όλη την ελληνική επικράτεια και σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις, η κλιματική αλλαγή μας θυμίζει πως το πρόβλημα είναι ήδη εδώ και «φωνάζει».

Από το μακρινό 1953 και τον σεισμό στα Ιόνια νησιά, μέχρι τη Μάνδρα και την κακοκαιρία στη Χαλκιδική το καλοκαίρι του 2019.

Σεισμοί στο Ιόνιο: Στους 455 οι νεκροί σε Ιθάκη, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά (1953)

Μπορεί ορισμένες μελέτες να αναφέρουν πως η κλιματική αλλαγή είναι ικανή να επηρεάσει ακόμη και τα ρήγματα, ωστόσο η σεισμική δραστηριότητα είναι στη φύση του πλανήτη μας από τη δημιουργία του.

Η Ελλάδα έχει χτυπηθεί ουκ ολίγες φορές από τη μανία του Εγκέλαδου και στις 9 Αυγούστου του 1953 το Ιόνιο ξεκίνησε να «χορεύει» στον ρυθμό των Ρίχτερ.

6,4 Ρίχτερ στην Ιθάκη, 6,8 Ρίχτερ δύο ημέρες αργότερα στη Ζάκυνθο και το ντόμινο των ισχυρών σεισμών ολοκληρώθηκε στις 12 Αυγούστου με 7,2 Ρίχτερ στην Κεφαλλονιά.

Οι σεισμοί του Ιονίου έκοψαν το νήμα της ζωής σε 455 ανθρώπους, ισοπεδώνοντας στην κυριολεξία τα τρία νησιά με τα επίσημα στοιχεία να αναφέρουν πως από τα περίπου 33.000 σπίτια τα 27.500 καταστράφηκαν εντελώς. Όπως ήταν φυσικό οι τρεις αυτοί ισχυροί σεισμοί προκάλεσαν ζημιές και στη γειτονική Λευκάδα, αλλά και σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας.

7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό κατέστρεψαν την Σαντορίνη – Τσουνάμι 25 μέτρων (1956)

Τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου του 1956 σεισμός 7,5 Ρίχτερ «χτύπησε» την Αμοργό, προκαλώντας μάλιστα και τσουνάμι το οποίο έφτασε έως και τα 25 μέτρα στις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού.

Τα κύματα έφτασαν και στα γύρω νησιά, όπως για παράδειγμα η Ανάφη, η Πάτμος, η Κως, ακόμη και στην Κρήτη ενώ η Σαντορίνη ισοπεδώθηκε γνωρίζοντας την απόλυτη καταστροφή.

Από το φαινόμενο που συγκλόνισε το νοτιοανατολικό Αιγαίο 53 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 100 τραυματίστηκαν.

Θεσσαλονίκη: Το πρώτο μεγάλο αστικό κέντρο που «χτυπήθηκε» από φονικό Εγκέλαδο (1978)

Το βράδυ της 20ης Ιουνίου του 1978 οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης έζησαν τον απόλυτο τρόμο με τα 6,5 Ρίχτερ που «ταρακούνησαν» την πόλη γύρω στις 11 το βράδυ.

Η δόνηση είχε επίκεντρο το χωριό Στίβος, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη και η Θεσσαλονίκη έγινε το πρώτο μεγάλο αστικό κέντρο της Ελλάδας έπρεπε να διαχειριστεί έναν φονικό σεισμό.

Ο αριθμός των θυμάτων έφτασε στους 49, οι 37 εκ των οποίων ήταν ένοικοι της οκταώροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε και τους καταπλάκωσε στην πλατεία Ιπποδρομίου.

Οι Αλκυονίδες που έβγαλαν στους δρόμους τους Αθηναίους (1981)

Οι κάτοικοι της Αθήνας δεν ήταν συνηθισμένοι σε μεγάλους σεισμούς, όταν αργά το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου του 1981 με επίκεντρο τις Αλκυονίδες νήσους στον Κορινθιακό κόλπο προκλήθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 Ρίχτερ.

Λουτράκι, Περαχώρα, Δυτική Αττική ακόμη και το κέντρο της Αθήνας έπρεπε να αντιμετωπίσουν το μένος του Εγκέλαδου. Λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 00:30 μετασεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έκανε τους κατοίκους να πανικοβληθούν εκ νέου, ενώ στις 4 Μαρτίου το ρήγμα της περιοχής των Αλκυονίδων έδωσε τον δεύτερο μεγαλύτερο μετασεισμό 6,3 Ρίχτερ.

Πολλοί άνθρωποι επέλεξαν να αφήσουν τα σπίτια τους και να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους, κάτι που παρατηρήθηκε και στους δρόμους της πρωτεύουσας. Οι νεκροί από τον σεισμό ανήλθαν στους 20, ενώ τουλάχιστον 500 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι μεγαλύτερες ζημιές σε κτίρια προκλήθηκαν στις περιοχές που βρίσκονται γύρω από τον Κορινθιακό.

Πέντε χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 13 Σεπτεμβρίου 1986 6,2 Ρίχτερ συγκλονίζουν την Καλαμάτα, αφήνοντας πίσω τους 35 νεκρούς.

Το μεσημέρι που «ξύπνησε» το… θηρίο της Πάρνηθας (1999)

Μετά την πρώτη… γεύση από έναν μεγάλο σεισμό, αυτών των Αλκυονίδων, η Αθήνα βίωσε τον μεγάλο εφιάλτη στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999.

Το ρήγμα της Πάρνηθας «ξύπνησε» και τα 5,9 Ρίχτερ ήταν ικανά για να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές και συνολικά 143 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Η απόσταση που χώριζε το κέντρο της Αθήνας από το επίκεντρο ήταν μόλις 18 χιλιόμετρα και σε συνδυασμό με το μικρό εστιακό βάθος προκάλεσαν τον όλεθρο.

Περίπου 10 χρόνια αργότερα διαπιστώθηκε πως τέσσερα λεπτά πριν τις 3 το μεσημέρι στην Πάρνηθα, έγιναν δύο σεισμοί μεγέθους 5,8 και 5,5 Ρίχτερ με διαφορά 3,5 δευτερολέπτων.

Τα θύματα προήλθαν από καταρρεύσεις κτιρίων, με την πιο χαρακτηριστική περίπτωση να είναι εκείνη της Ρικομέξ στο Μενίδι, όπου εκεί γνώρισαν τραγικό θάνατο 39 ψυχές.

Όσο για το κόστος των ζημιών υπολογίζεται πως έφτασε τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Μαύρο» καλοκαίρι: Τραγωδία με δραματικές στιγμές στη Ζαχάρω (2007)

Ο ανθρώπινος παράγοντας πολλές φορές ήταν εκείνος που προκάλεσε μεγάλες πυρκαγιές. Η κλιματική αλλαγή όμως είναι εκείνη που θα βοηθήσει μία φωτιά να «μεταμορφωθεί» σε πύρινη λαίλαπα και να κάψει το πάντα στο πέρασμά της.
Οι πυρκαγιές του 2007 είναι αναμφισβήτητα από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές που γνώρισε η σύγχρονη Ελλάδα, με 84 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και έκαναν στάχτη περισσότερα από 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης στους νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Αττικής, Ευβοίας και Φθιώτιδας.
Τα περισσότερα θύματα προήλθαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 24 Αυγούστου του 2007 στη Ζαχάρω του νομού Ηλείας. Σύμφωνα με το πόρισμα των ερευνών η φωτιά είχε προκληθεί από εμπρησμό λόγω αμέλειας, σκορπώντας τον θάνατο σε 37 ανθρώπους.
Πρέπει να σημειωθεί πως εκείνη τη χρονιά ο χειμώνας ήταν ο πιο θερμός από καταγραφής μετεωρολογικών στοιχείων, οι βροχοπτώσεις ελάχιστες και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αλλά και τους ισχυρούς ανέμους, βοήθησαν τις πυρκαγιές να εκδηλωθούν και να εξαπλωθούν ταχύτατα.
 

Μάτι: Η πιο φονική πυρκαγιά στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας (2018)

Το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου του 2018 οι άνεμοι άρχισαν να πνέουν με μεγάλη ένταση στην Αττική, με τις ριπές κατά τόπους να φτάνουν έως και τα 10 μποφόρ.

Τότε ξεσπούσε και η πιο φονική πυρκαγιά στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Ο λόγος φυσικά για την φωτιά στο Μάτι.

Οι πρώτες φλόγες της μεγάλης τραγωδίας άρχισαν να καίνε κοντά στο Νταού Πεντέλης. Στη συνέχεια, λόγω των ισχυρών ανέμων, η πυρκαγιά έφτασε μέχρι και τις ακτές, με όλη την Ελλάδα να βλέπει συγκλονιστικά πλάνα που δεν έχουν προηγούμενο.

Τα στοιχεία της έρευνας σόκαραν τους πάντες. O συνολικός αριθμός των νεκρών έφτασε στους 102, με 74 ανθρώπους να καίγονται σε ανοιχτούς χώρους τη στιγμή που προσπαθούσαν να σωθούν. Οι μνήμες είναι ακόμη νωπές από την τραγωδία στην Ανατολική Αττική και οι άνθρωποι της περιοχής δεν έχουν συνέλθει από τα όσα έζησαν, χάνοντας τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η Αθήνα «βούλιαξε» με δεκάδες νεκρούς (1961, 1977)

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και οι προβληματικές υποδομές προκάλεσαν στην Αθήνα δεκάδες θύματα από δύο τρομερές πλημμύρες το 1961 και το 1977.

Η καταρρακτώδης βροχή του 1961 προκάλεσε το απόλυτο χάος στην Αθήνα, με σπίτια να καταρρέουν και 43 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.

Ιδιαίτερα τραγική ήταν η κατάσταση στις πιο φτωχές γειτονιές του λεκανοπεδίου, όταν και περίπου 4.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Το πάθημα του 1961 δεν έγινε μάθημα και έτσι η Αθήνα αντιμετώπισε 16 χρόνια αργότερα ακόμη μία φονική καταιγίδα.

Ο κατακλυσμός ξεκίνησε από τις ακτές του Σαρωνικού και μέσα σε μία ώρα επεκτάθηκε στις βορειότερες περιοχές, με αμείωτη ένταση έως τα μεσάνυχτα.

Το ρεύμα είχε διακοπεί, άνθρωποι στους δρόμους προσπαθούσαν να σωθούν από τους ορμητικούς χειμάρρους, ο Κηφισός ξεχείλισε και το ύψος του νερού σε πολλές περιοχές έφτασε ακόμη και τα δύο μέτρα.

Εθνικός πένθος για τους 24 νεκρούς στη Μάνδρα (2017)

Η περίοδος του Νοεμβρίου είναι η πιο επικίνδυνη για τα πλημμυρικά φαινόμενα και η Αττική έζησε ακόμη μία τραγωδία το 2017.

Μία ξαφνική νεροποντή, με μεγάλα ύψη βροχής, κατάφερε να «πνίξει» στις λάσπες τη Δυτική Αττική. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία ήταν η Μάνδρα και η Νέα Πέραμος και ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κήρυξε εθνικό πένθος για τα θύματα της τρίτης πιο φονικής πλημμύρας στην Αττική.

Κακοτεχνίες, η αδιαφορία ετών για τα ρέματα της περιοχής και όχι μόνο έφεραν από το βουνό μεγάλους όγκους νερού και λάσπης, παρασύροντας στον θάνατο 24 συνανθρώπους μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του μετεωρολογικού ραντάρ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η βροχόπτωση στην πλαγιά του όρους Πατέρα, πάνω από τη Νέα Πέραμο και τη Μάνδρα, ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά σε μόλις έξι ώρες.

Η «μετεωρολογική βόμβα» που σάρωσε την Χαλκιδική (2019)

Όπως τονίζουν οι ειδικοί κάθε χρόνο θα βλέπουμε όλο και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ πολλές περιοχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν καταστάσεις που δεν έχουν ζήσει ξανά στο παρελθόν.

Την ένταση αυτών των ακραίων καιρικών φαινομένων το είδαμε τον Ιούλιο του 2019 στην Χαλκιδική.

Η σφοδρή καταιγίδα ήταν ξαφνική και δεν δημιούργησε μόνο πλημμύρες. Οι άνεμοι που έφτασαν έως και τα 132 χιλιόμετρα ανά ώρα ήταν εκείνοι που συντέλεσαν στην τραγωδία με τους 7 νεκρούς.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πτώση στέγης σε ταβέρνα, άλλοι δύο τραυματίστηκαν θανάσιμα από πτώση δέντρου, ενώ ένα ζευγάρι ηλικιωμένων «έσβησε» από ανατροπή τροχόσπιτου λόγω των ισχυρών ανέμων. Το έβδομο θύμα της θεομηνίας εντοπίστηκε νεκρό στη θάλασσα.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις