Καλοκαίρι χωρίς αμπελοφάσουλα, δεν είναι καλοκαίρι! Η αγαπημένη μου σαλάτα του καλοκαιριού, περιέργως δεν έχει καταφέρει να υπερνικήσει τις εποχές με καλλιέργειες σε θερμοκήπια και έτσι μένει να μας θυμίζει την εποχικότητα των λαχανικών.
Γαστρονομικά, τα αμπελοφάσουλα οφείλουν να μαγειρευτούν αλντέντε, να είναι τραγανά και σφριγηλά, βγάζοντας γευστική φρεσκάδα και καλοκαιρινή γλύκα. Και θέλουν κόντρα οξύτητα για να ανέβουν εκεί που τους αξίζει!
Απ’ τις πολλές διαφορετικές συνταγές που κάνω με αμπελοφάσουλα, όντας μέγας λάτρης τους, αυτή που σας δείχνω σήμερα, είναι μάλλον ή πιο κομψή, τόσο γευστικά, όσο και αισθητικά. Γι’ αυτό θα επιμείνω σε κάποιες λεπτομέρειες , όπως το κόψιμο του φρέσκου κρεμμυδιού που πρέπει να γίνει υπό γωνία και στη χρήση ενός καλού zester για να βγάλει το ξύσμα λεμονιού όπως πρέπει να φαίνεται στο πιάτο. Αισθητική, χωρίς προσοχή στις λεπτομέρειες δεν γίνεται!
Η βινεγρέτ που χρησιμοποιώ είναι απλή, με ιδιαιτερότητα την χρήση μικρής ποσότητας από σησαμέλαιο το οποίο προσθέτει ιδιαίτερα αρώματα, γιορτάζοντας το σουσάμι που έρχεται ως βασικό συμπληρωματικό στοιχείο στη συνταγή. Πέρα απ’ αυτό το καλύτερο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που έχετε και ένα καλό βαλσαμικό ξύδι, στις αναλογίες που πρέπει θα κάνουν κόντρα στα γλυκά φασολάκια. Σε σαλάτες πάντα βάζουμε το καλύτερο αλάτι που έχουμε και ιδανικά ανθό από ελληνικό αλάτι και βέβαια φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ζεστή ή κρύα, αυτή η σαλάτα αμπελοφάσουλα με σουσάμι και βινεγκρέτ, είναι μια αρμονία αισθήσεων, γεύσεων, χρωμάτων και σχημάτων, που γιορτάζει μια εκλεκτή καλοκαιρινή πρώτη ύλη, στην εποχή της.
Χαρακτηριστικά της συνταγής:
Πανεύκολη συνταγή έτοιμη σε 25 λεπτά, με το καθάρισμα των αμπελοφάσουλων μέσα. Ιδανική ως ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα ή και ως συνοδευτικό, σε τραπέζι με κρεατικά, ψάρια ή μαγειρευτά.
Υλικά για σαλάτα 4 ατόμων
500 γρ. αμπελοφάσουλα καθαρισμένα
1 ½ κ.σ. σουσάμι
1 μεγάλο φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε λεπτές οβάλ φέτες
ξύσμα από 1 λεμόνι
Για τη βινεγκρέτ:
100 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
10 ml. σησαμέλαιο
20 ml. μπαλσάμικο
ανθός αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία παρασκευής:
1. Ετοιμάζετε τα υλικά:
Κόβετε το φρέσκο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες υπό γωνία να βγάλει οβάλ σχήμα και παίρνετε το ξύσμα παό 1 λεμόνι.
2. Καθαρίζετε τα αμπελοφάσουλα:
Με μικρό μαχαίρι κόβετε τις άκρες τους και εφόσον είναι μακρυά, τα κόβετε στη μέση ή σε μικρότερα κομμάτια να είναι διαχειρίσιμα στο πιάτο. Τα πλένετε καλά.
3. Βράζετε τα αμπελοφάσουλα:
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 3-4 λίτρα νερό και το βράζετε. Προσθέτετε 1 κ.σ. χοντρό αλάτι και ρίχνετε τα αμπελοφάσουλα. Κλείνετε το καπάκι να πάρει βρση και χαμηλώνετε την ένταση ώστε να βράζει χωρίς να ξεχειλίζει. Τα αμπελοφάσουλα δεν πρέπει να παραβράσουν, πρέπει να στέκουν, να είναι τραγανά. Σε 8 λεπτά κατά μέσο όρο είναι έτοιμα, αλλά αυτό μπορεί να ποικείλει ελαφρά ανάλογα με τον καρπό. Τα αφαιρείτε σε μεγάλο μπολ. Αν δεν τα σερβίρετε αμέσως καλύτερα να τα περάσετε από κρύο νερό να σταματήσει ο βρασμός και να μείνει ζωντανό το πράσινο χρώμα. Αν σερβίρετε αμέσως και τα θέλετε ζεστά απλά χρησιμοποιείστε τα έτσι.
4. Ετοιμάζετε την βινεγκρέτ:
Ρίχνετε σε ένα δοχείο το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο και το μπαλσάμικο, λίγο ανθό αλατιού και πιπέρι και τα ανακατεύετε.
5. Ετοιμάζετε τη σαλάτα:
Στο μεγάλο μπολ που έχετε τα αμπελοφάσουλα, ρίξτε το κρεμμύδι και το ξύσμα. Ανακατέψτε και ρίξτε στη συνέχεια την βινεγκρέτ. Ανακατέψτε και ρίξτε το σουσάμι, συμπληρώνοντας με ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατέψτε πάλι. Δοκιμάστε να δείτε αν θέλετε παραπάνω οξύτητα για να προσθέσετε εάν χρειάζεται, έξτρα μπαλσάμικο.
Σερβίρισμα:
Σερβίρετε τη σαλάτα με τ’ αμπελοφάσουλα, ζεστά ή κρύα, σε μπολ σαλάτας ή ατομικά πιατάκια. Εμείς τη σερβίραμε στο μπολ σαλάτας της σειράς ΚΙΜΩΛΟΣ της ΙΩΝΙΑ και βράσαμε τα αμπελοφάσουλα σε αντικολλητική κατσαρόλα της Fest.