Από σήμερα αιτήσεις για επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων απο τον ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ

253

Στον «αέρα» από σήμερα δύο νέες προκηρύξεις του αναπτυξιακού νόμου – Αυξάνονται πλέον τα όρια επιδότησης στον πρωτογενή τομέα υπερβαίνοντας τις 500.000 ευρώ

Γράφει ο Στέλιος Μορφίδης

Την κινητοποίηση επενδύσεων σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την ελληνική οικονομία επιχειρούν δύο νέες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, που ενεργοποιούνται από σήμερα. Ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο των συγκεκριμένων νέων δράσεων θεωρείται το γεγονός ότι πλέον επενδυτικά σχέδια που αφορούν τον πρωτογενή τομέα δύνανται να επιδοτηθούν με πάνω από 500.000 ευρώ.

Οι δύο νέες προκηρύξεις του αναπτυξιακού νόμου, που «τρέχουν» από σήμερα, έπειτα απ’ τη σχετική υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο αναπλ. Υπ. Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης αφορούν τα Καθεστώτα Ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις».

Συγκεκριμένα:

1η Προκήρυξη : «Γενική Επιχειρηματικότητα»

Ο προϋπολογισμός για αυτό το καθεστώς ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 140 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και τα 210 εκατ. ευρώ αφορούν στο είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια με τη μορφή ατομικής επιχείρησης, εμπορικής εταιρείας, συνεταιρισμού, Κοιν.Σ.Επ., Αγροτικού Συνεταιρισμού, Ομάδας Παραγωγών ή Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων.

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:

α. για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 ευρώ
β. για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό 250.000 ευρώ
γ. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ
δ. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ
ε. για τις Κοιν.Σ.Επ, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις στο ποσό των 50.000 ευρώ.

2η Προκήρυξη : «Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις»

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 140 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και τα 10 εκατ. ευρώ αφορούν στο είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζόμενους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ενεργητικού τους δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ.

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο συγκεκριμένο καθεστώς ενίσχυσης είναι:

α. για μικρές επιχειρήσεις το ποσό των 150.000 ευρώ
β. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, το ποσό των 100.000 ευρώ.

Συνολικά, αναμένεται να διατεθούν 500 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, της αγοράς και της ελληνικής οικονομίας με ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Βάρος και στον πρωτογενή τομέα

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως με βάση την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση των κ.κ. Μ. Βορίδη και Ν. Παπαθανάση το ποσό ενίσχυσης για επενδυτικά σχέδια των ανωτέρω δύο δράσεων στον πρωτογενή τομέα, πλέον έχει αυξηθεί και δύναται να υπερβαίνει πλέον τις 500.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι τα επενδυτικά σχέδια μπορούν να αφορούν είτε σε ίδρυση νέας μονάδας, είτε σε επέκταση υφιστάμενης μονάδας, είτε σε εκσυγχρονισμό με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφιστάμενης μονάδας.

Συγκεκριμένα, στο καθεστώς ενισχύσεων μπορούν να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής στους ακόλουθους τομείς:

*Στον τομέα φυτικής παραγωγής, στον οποίο περιλαμβάνονται εκμεταλλεύσεις όλων των τύπων και παραγωγικών συστημάτων φυτικής παραγωγής (συμβατικής, βιολογικής και πιστοποιημένης)

*Στον τομέα ζωικής παραγωγής στον οποίο περιλαμβάνονται βοοτροφικές, αιγοπροβατοτροφικές, χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες.

Τα ανώτατα όρια επιδοτήσεων ως ποσοστό των επενδυτικών σχεδίων έχουν ως εξής:

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις