“Ναι” οι δικηγόροι για άμεσο άνοιγμα των δικαστηρίων, “ναι μεν αλλά” δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι

185

Του Παναγιώτη Στάθη

Μια εξίσωση που περιλαμβάνει ένα ξεκάθαρο “ναι” και πολλά “ναι μεν αλλά” για το άνοιγμα των δικαστηρίων, όπως έχει προγραμματιστεί την 1η Σεπτεμβρίου (συνέχεια του δικαστικού έτους λόγω περιορισμού των δικαστών και διακοπών και επανέναρξη για τις 15 Σεπτεμβρίου) καλείται να λύσει η κυβέρνηση.

Από τη μια πλευρά με ένα ξεκάθαρο “ναι” προσήλθαν στο δημόσιο διάλογο που άνοιξαν οι δικηγόροι της χώρας. Με ξεκάθαρο τρόπο η Συντονιστική Επιτροπή δια του προέδρου της Δημ. Βερβεσού, αναφέρει πως οι δικηγόροι θέλουν “ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων από την 1η Σεπτεμβρίου, πάντα σύμφωνα με τους όρους λειτουργίας και τα μέτρα ασφαλείας που έχει υποδείξει ο ΕΟΔΥ”.

Η διαφοροποίηση

Η διαφορά είναι πως οι δικηγόροι, σε αντίθεση με τους δικαστές και τους δικαστικούς υπαλλήλους,  δεν ζητούν επιπλέον μέτρα, θεωρώντας πως είναι επαρκή όσα είχε προβλέψει ο ΕΟΔΥ μετά από αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης από τις 17 Ιουλίου. Από τότε λοιπόν ισχύουν για τα δικαστήρια μέτρα που ελήφθησαν για άλλους χώρους πρόσφατα. Αυτά είναι:

1) υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας ή ασπίδας προστασίας προσώπου από τους δικαστές, εισαγγελείς, γραμματείς, συνηγόρους, διαδίκους και λοιπούς παρισταμένους εντός των δικαστικών αιθουσών (ακροατηρίων),

2) διαθεσιμότητα αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος σε όλους τους χώρους,

3) τήρηση ενάμισι (1,5) μέτρου απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων,

4) καθορισμός ανώτατου ορίου εισερχομένων εντός μικρών αιθουσών στα είκοσι έως εικοσιπέντε (20-25) άτομα, με ανάλογη αύξηση αριθμού ατόμων για τις μεγαλύτερες αίθουσες

Οι δικαστές

Οι δικηγόροι δηλαδή είναι έτοιμοι για ολοκληρωτική επάνοδο στα δικαστήρια με την τήρηση των υπαρχόντων μέτρων. Αντίθετα, σχεδόν το σύνολο των δικαστικών ενώσεων θέτουν με ανακοινώσεις του ζητήματα επιπλέον μέτρων.

Συγκεκριμένα μιλούν (μεταξύ άλλων)  για :

-τοποθέτηση  plexi-glas και στις έδρες, στα έδρανα των δικηγόρων και στα εδώλια και τους εντός των αιθουσών χώρους παραμονής των κατηγορουμένων,

-θερμομέτρηση και καταγραφή των στοιχείων ταυτότητας όσων εισέρχονται σε οποιοδήποτε από τα δικαστικά καταστήματα της χώρας.

– τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού (με έξοδα της υπηρεσίας) σε όλους τους δικαστές και στους υπαλλήλους της κάθε δικαστικής υπηρεσίας, που επιστρέφουν από δικαστικές διακοπές ή τις άδειές τους, και στα αστυνομικά όργανα που απασχολούνται επί καθημερινής βάσεως στις οικείες δικαστικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις