Χατζηχριστοδούλου: “Ο κορονοϊός άρχισε να ελέγχεται – Οφείλεται στους νέους και μπράβο τους!”

Σταθεροποίηση εμφανίζουν τα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού, ενώ οι επιστήμονες αναμένουν εκτός απροόπτου, ακόμη και σημαντική πτώση. “Εν πολλοίς σ' αυτό έχουν συμβάλλει οι νέοι”, αναφέρουν.

88

Με τον ρυθμό της αύξησης που εμφάνιζαν τα ημερήσια περιστατικά του κορονοϊού μετά τον 15αύγουστο, τώρα θα μετρούσαμε πάνω από 500 ημερήσια κρούσματα, αναφέρουν επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Τα μέτρα που έλαβαν οι υγειονομικές αρχές, όμως, και τηρήθηκαν και κυρίως από τους νέους φαίνεται να αποδίδουν.

Γράφει η Γιάννα Σουλάκη

Αυτό αναφέρει ο Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας στο iatropedia.gr:

“Δεν είναι καθόλου τυχαία η μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Όπως πήγαινε η πορεία στο τέλος του καλοκαιριού, θα έπρεπε να είχαμε πάνω από 500 ημερήσια κρούσματα από τέλος Αυγούστου και μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου. Φαίνεται απέδωσαν τα μέτρα. Έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση και σιγά – σιγά όπως πάμε, θα πρέπει να αρχίσει να μειώνεται. Θα δούμε πως θα πάει και η επιστροφή των τελευταίων παραθεριστών”.

Το μέτρο του αυτοπεριορισμού των 7 ημερών που συστήθηκε από τους επιστήμονες, τηρήθηκε από την πλειοψηφία των πολιτών που γύρισαν από τις διακοπές τους, συμπληρώνει ο κ. Χατζηχριστοδούλου. Και κυρίως το τήρησαν οι νέοι, όπως λέει, τους οποίους και συγχαίρει για την ωριμότητα που επιδεικνύουν:

“Βλέπω ότι πολλοί από τους γνωστούς μου, τηρούν τον αυτοπεριορισμό για 7 μέρες. Δεν ξέρω αν το έχετε διαπιστώσει κι εσείς… Γυρίζουν από τα νησιά και αυτοαπομονώνονται. Αυτό είναι μια πολύ καλή πρακτική και μακάρι όλοι να το κάνουν. Με χαροποιεί και ιδιαίτερα για τα νέα άτομα, που αυτοπεριορίζονται και φορούν μάσκα για μια εβδομάδα. Αυτό είναι καλό. Και ίσως και σ’ αυτό να οφείλεται αυτό το “πλατό” που έχουμε, δηλαδή αυτήν την επιπέδωση της καμπύλης. Είναι κι αυτός ένας λόγος, ότι πρόσεξαν οι νέοι. Και φαίνεται να δείχνουν ωριμότητα και μπράβο τους!”.

Δείτε την πτώση των ημερήσιων κρουσμάτων, όπως καταγράφεται στο σχετικό διάγραμμα του ΕΟΔΥ (06/09/20).

Χατζηχριστοδούλου: Τα μέτρα λειτούργησαν και στην Αττική

Η ανεξέλεγκτη -μέχρι πρόσφατα- αύξηση των ημερήσιων λοιμώξεων COVID-19, αναφέρει ο Καθηγητής, φαίνεται να περιορίζεται γιατί σε περιοχές με μεγάλη έξαρση ελήφθησαν έγκαιρα μέτρα. Ο περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, αλλά και η εκτεταμένη χρήση της μάσκας λειτούργησαν και στην Αττική, όπως αναφέρει. Και γι’ αυτό και στην πρωτεύουσα υπάρχει τάση σταθεροποίησης της διασποράς, με τα ημερήσια κρούσματα να περιορίζονται σε κάτω από τα 100:

“Στις περιοχές που είχαμε έξαρση, λειτούργησε το ότι πάρθηκαν νωρίς τα μέτρα, και η καθολική χρήση μάσκας, δηλαδή Χανιά, Ηράκλειο, Πάρο κλπ.Οπότε εκεί που υπήρχε η έξαρση περιορίστηκε σύντομα. Είδατε κι από τα άτομα που ελέγξαμε που επέστρεψαν από αυτά τα νησιά, δεν βρήκαμε σημαντικό πρόβλημα. Με τη χρήση της μάσκας είχε περιοριστεί. Αυτό είναι το ένα δεδομένο. Δεύτερο, πιστεύω ότι περιορίστηκε ο συγχρωτισμός στα νεαρά άτομα, δηλαδή με αυτό το μέτρο που λάβαμε στην Αττική μέχρι τις 12 η ώρα ανοιχτά τα καταστήματα. Και η Αττική είναι μεγάλη, όπως και η Θεσσαλονίκη. Είναι πόλεις με πολύ σημαντικό πληθυσμό, που θα μπορούσε να ξεφύγει η κατάσταση και να δημιουργηθούν μεγάλες εστίες”, επισημαίνει ο καθηγητής.

Η ανησυχία των υγειονομικών αρχών επικεντρώνεται τώρα, στις κλειστές δομές και κυρίως σε αυτές που φιλοξενούν ηλικιωμένους. Σ’ αυτές οφείλεται και η αύξηση των ημερήσιων περιστατικών σε άνω των 200 κατά το διάστημα από 1 έως 4 Σεπτεμβρίου, αλλά και η αύξηση των περιστατικών με μοιραία κατάληξη. Εκτός από το προηγούμενο διάστημα, τις υπόλοιπες ημέρες -από τις 31 Αυγούστου και μέχρι σήμερα- τα ημερήσια κρούσματα ήταν κάτω από 200.

Ο έλεγχος των λυμάτων των γηροκομείων μπορεί να δώσει πολύτιμα στοιχεία για την εξάπλωση του κορονοϊού

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό στις κλειστές δομές, μπορεί να αποδώσει. Κι εκεί, η βαρύτητα της ευθύνης επικεντρώνεται κυρίως στους εργαζόμενους, οι οποίοι οφείλουν να φορούν τη μάσκας και στις υπόλοιπες δραστηριότητές τους εκτός δουλειάς, ώστε να μην μεταφέρουν τον ιό στους ευπαθείς ηλικιωμένους των γηροκομείων.

Για τον καλύτερο έλεγχο της διασποράς τους οίκους ευγηρίας, μάλιστα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) Κρήτης και Θεσσαλίας. το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας ΚΕΔΥ και το ΕΚΠΑ, ξεκινούν ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα δειγματοληπτικού ελέγχου στα λύματα των δομών της Θεσσαλίας. Το πρόγραμμα έχει σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό και περιορισμό πιθανής διασποράς του κορονοϊού, μέσω των λυμάτων των γηροκομείων.

“Το τρέχουμε στην περιφέρεια Θεσσαλίας πιλοτικά. Υπάρχουν προβλήματα γιατί πολλοί ηλικιωμένοι στις δομές χρησιμοποιούν πάνες ακράτειας, οπότε δεν κάνουν χρήση του αποχετευτικού συστήματος. Θέλουμε να δούμε πως δουλεύουν οι εργαστηριακές μέθοδοι και τη συχνότητα της λήψης των δειγμάτων. Θέλουμε πάση θυσία να ελέγξουμε τις κλειστές δομές που έχουν θνητότητα μεγάλη κι αυξάνουν τους θανάτους, που είναι αυτό που δεν θέλουμε. Οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που θέλουμε να προστατεύσουμε. Και βέβαια όλα αυτά είναι συμπληρωματικά. Δεν είναι ένα το μέτρο είναι πολλά και συνεργικά”, αναφέρει.

Ο κορονοϊός δεν πρέπει να μας αφήνει να χαλαρώνουμε, αλλά ούτε και να μας φοβίζει, τονίζει ο καθηγητής κ. Χατζηχριστοδούλου:

“Οι μάχες κερδίζονται σιγά σιγά και σταδιακά. Βήμα βήμα. Ποτέ δεν χαλαρώνουμε. Αν πούμε είμαστε αισιόδοξοι, ο κόσμος θα χαλαρώσει και θα πάμε πάλι στα παλιά. Δεν πρέπει. Ούτε τρομολαγνεία, ούτε χαλάρωση. Πρέπει να μάθουμε, εμείς να λέμε την αλήθεια κι ο κόσμος να συμπεριφέρεται σωστά. Πρέπει να είμαστε σε μια εγρήγορση χωρίς πανικό, με τα σωστά μέτρα. Χρυσή τομή χρειάζεται”, καταλήγει.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις