Τα λάθη που κάνουμε όταν διαλέγουμε παπούτσια

Μια κακή κλίση στο πέλμα αυτομάτως προκαλεί κακή κλίση σε ολόκληρο το σώμα.

162

Η επιτυχημένη επιλογή παπουτσιών δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής αλλά και – κυρίως – άνεσης και υγείας. Ένα ακατάλληλο ζευγάρι, που μας «χτυπάει» και μας κουράζει, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κυριολεκτικά από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Πώς θα ξεχωρίσουμε όμως τα υποδήματα που είναι αληθινά αναπαυτικά και ασφαλή για εμάς; Η ακαδημαϊκή ποδολόγος Κυριακή Μαθιανάκη επισημαίνει τα κοινά λάθη που κάνουμε στην αγορά τους και δίνει συμβουλές για τη σωστή επιλογή τους.

Από την Γεωργία Καρκάνη

Λάθος Νο1: Αγοράζουμε ένα ζευγάρι παπούτσια μόνο και μόνο γιατί μας το σύστησε μια φίλη

«Δεν υπάρχει ένα ιδανικό παπούτσι για όλα τα πόδια. Κάθε πόδι είναι μοναδικό, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι επειδή εμένα με βολεύει ένα υπόδημα το ίδιο θα ισχύει και για εσένα. Ακόμα και τα ορθοπεδικά παπούτσια του φαρμακείου είναι φτιαγμένα για τον μέσο όρο, αλλά καμία μας δεν είναι ο μέσος όρος».

Λάθος Νο2: Πηγαίνουμε για ψώνια νωρίς το πρωί ή εντελώς ξεκούραστες

«Για να αγοράσουμε παπούτσια πρέπει να πάμε στο κατάστημα το απόγευμα ή μετά από περπάτημα ή κούραση ώστε το πόδι να είναι πρησμένο και να έχει το μέγιστο μέγεθος» εξηγεί η ποδολόγος. «Συνήθως αγοράζουμε παπούτσια που μας είναι οριακά και μία δύο ώρες μετά [όταν το πόδι πρήζεται] αρχίζουν να μας δυσκολεύουν».

Λάθος Νο3: Θεωρούμε δεδομένο ότι τα φλατ παπούτσια είναι αναπαυτικά και λειτουργικά

«Τα φλατ μάς περιορίζουν λίγο στην κίνηση της μέσης, ιδιαίτερα αν δεν έχουν πάτο που προσφέρει αντικραδασμική προστασία, οπότε είναι σαν να περπατάς ξυπόλυτος στο δρόμο. Η φλατ μπαλαρίνα, για παράδειγμα, και το μοκασίνι είναι καλό να αποφεύγονται αν δεν έχουν κάποια αντικραδασμική τεχνολογία στο εσωτερικό τους. Τα sneakers με πολύ λεπτό πάτο επίσης προκαλούν προβλήματα. Από την άλλη μια μπαλαρίνα ή ένα μοκασίνι με καλό πάτο και χαμηλό τακούνι, ιδανικά από μαλακό δέρμα, θα ήταν ιδανικά για το πόδι.

»Γενικά, ακόμα και όταν αγοράζουμε αθλητικά παπούτσια, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τη χρήση για την οποία τα χρειαζόμαστε – για τρέξιμο, για πεζοπορία, για τένις ή για το γυμναστήριο; Ο εσωτερικός πάτος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Πρέπει να υποστηρίζει τις καμάρες και σε σημεία με τυχόν σκληρύνσεις να είναι μαλακός. Το ιδανικό είναι να φτιάξουμε ορθωτικά πέλματα: πάτους μετά από πελματογράφημα, που γίνονται ακόμα και για παιδιά, μετά τα 5-6 χρόνια, όταν διαμορφώνεται το πόδι τους. Βοηθούν πολύ σε πλατυποδίες κ.λπ.».

Λάθος Νο4: Αγοράζουμε ψηλοτάκουνα που δεν μας βολεύουν

«Ένα ιδανικό τακούνι είναι τετράγωνο, φαρδύ και χαμηλό. Δεν υπάρχει ιδανικό ύψος για όλες, αλλά σίγουρα το τετράγωνο είναι πολύ πιο ξεκούραστο γιατί μεγαλώνει τα σημεία πίεσης στο πέλμα, δεν είναι π.χ. σαν καρφί όπως η γόβα στιλέτο».

Λάθος Νο5: Αγοράζουμε παπούτσια για μία συγκεκριμένη περίσταση, όπως για έναν γάμο ή μια βάφτιση

«Το λάθος που κάνουμε είναι να τα φοράμε κατευθείαν στην περίσταση. Όταν αγοράζουμε ένα παπούτσι πρέπει να το συνηθίσουμε σιγά σιγά -να το φορέσουμε 10 λεπτά σήμερα, 20 λεπτά αύριο και ούτω καθεξής- ώστε να πάρει τη φόρμα του ποδιού και το πόδι να συνηθίσει τις πιέσεις, όχι να το φορέσουμε από την πρώτη φορά για οκτώ συνεχόμενες ώρες».

Λάθος Νο6: Δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο υλικό των παπουτσιών μας

«Βλέπουμε ποιο υλικό είναι καλύτερο για τις δικές μας ανάγκες και για την εποχή. Για παράδειγμα, τα πόδια που ιδρώνουν πολύ με ένα πλαστικό παπούτσι θα κάνουν μυκητιάσεις ανάμεσα στα δάχτυλα ή τα νύχια. Τα ύφασμα είναι καλύτερο για τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά τον χειμώνα δεν είναι αδιάβροχο. Το δέρμα είναι σίγουρα πιο μαλακό, αλλά ίσως κι αυτό κάνει το πόδι μας να ιδρώσει».

Λάθος Νο7: Φοράμε λάθος κάλτσες όταν πηγαίνουμε να αγοράσουμε παπούτσια

«Πρέπει να φορέσουμε τις κατάλληλες κάλτσες για το παπούτσι που θέλουμε να αγοράσουμε, π.χ., όταν ψάχνουμε για αθλητικά παπούτσια χοντρές βαμβακερές και όχι λεπτά νάιλον καλτσάκια».

Λάθος Νο8: Φοράμε κάθε μέρα τα ίδια, αγαπημένα παπούτσια

«Πρέπει να έχουμε τουλάχιστον δύο ζευγάρια παπούτσια που να αλλάζουμε καθημερινά, ώστε τα παπούτσια να προλαβαίνουν να στεγνώνουν, να αερίζονται και τα πόδια να μην παίρνουν τη φόρμα των παπουτσιών».

Λάθος Νο9: Δεν διστάζουμε να αγοράσουμε παπούτσια ελαφρώς μεγαλύτερα από το μέγεθός μας, μόνο και μόνο γιατί μας άρεσαν

«Μπορεί όταν τα αγοράσουμε να μας φαίνονται πολύ άνετα αλλά περπατώντας τα, ενώ το πόδι μας πηγαινοέρχεται στο εσωτερικό τους, να προκληθούν τριβές και να παρουσιαστούν σκληρύνσεις στο πέλμα, σαν καψίματα, ή να τραυματιστούν τα νύχια καθώς δεν συγκρατείται καλά το κουντεπιέ».

Λάθος Νο10: Δοκιμάζουμε και αγοράζουμε βιαστικά ένα ζευγάρι παπούτσια

«Φοράμε ένα ζευγάρι παπούτσια μέσα στο κατάστημα και περπατάμε για τουλάχιστον 5-10 λεπτά. Στεκόμαστε επίσης για λίγο μπροστά, στις μύτες, και πατάμε στις φτέρνες για να ελέγξουμε αν μας πιέζουν. Ανάμεσα στις καλύτερες επιλογές είναι τα παπούτσια με κορδόνια, γιατί μπορούμε να αυξομειώσουμε το πλάτος τους στο κουντεπιέ».

Τα προβλήματα που προκαλούν τα ακατάλληλα παπούτσια

«Καλό είναι να μην ξαναφορέσουμε ένα ζευγάρι που μας ενοχλεί οπουδήποτε. Με ένα ακατάλληλο παπούτσι μπορεί να καταστρέψουμε ακόμα και τα νύχια μας και την κοίτη τους, να πάθουμε μυκητιάσεις, φλεγμονές, τραυματισμούς, πάρα πολλά προβλήματα. Ένα ζευγάρι χωρίς αντικραδασμική προστασία αυξάνει τις πιέσεις και τους κραδασμούς στις αρθρώσεις και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που αρχίζουν από το πέλμα, τους αστραγάλους και φτάνουν μέχρι τα γόνατα, τους γοφούς, τη μέση, ακόμα και τον αυχένα. Μια κακή κλίση στο πέλμα επεκτείνεται σε ολόκληρο το σώμα. Μάλιστα αν έχουμε ήδη κάποιο ορθοπεδικό πρόβλημα π.χ. με τη μέση ή τα γόνατά μας είναι καλό να το ψάξουμε κάνοντας ένα πελματογράφημα».

κεντρική φωτό:

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις