Τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας στον κλάδο του τουρισμού καταδεικνύει σε ανάλυσή του ο οίκος DBRS Morningstar.

Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι το αποτύπωμα της πανδημίας στον τουρισμό είναι μεγαλύτερο στις χώρες του Νότου και ειδικότερα στη χώρα μας που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον εν λόγω κλάδο.

Ειδικά για την Ευρωζώνη, ο οίκος επισημαίνει τον κίνδυνο μίας άνισης ανάκαμψης καθώς οι χώρες του Νότου είναι περισσότερο ευάλωτες στην κρίση που επηρεάζει τα μέγιστα την τουριστική βιομηχανία.

Η τελευταία άλλωστε αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος και θέσεων εργασίας για χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, και η Ιταλία.

Στην πλέον δυσχερή θέση η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ελληνική οικονομία βρίσκεται στη πλέον δυσχερή θέση καθώς ο τουρισμός αποτελεί το 20,8% του ΑΕΠ και το 21,7% της απασχόλησης.

Προσωρινότητα και εποχικότητα

Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστεί και ο παράγοντας της προσωρινότητας της εργασίας που αποτελεί εγγενές χαρακτηριστικό του κλάδου του τουρισμού, καθώς οι περισσότερες θέσεις εργασίας αφορούν εποχικούς υπαλλήλους.

Η προσωρινότητα που συνδέεται με την εποχικότητα, αφορά το 45% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας, ενώ οι προσωρινές θέσεις εργασίας τείνουν να είναι τα «πρώτα θύματα» της συρρίκνωσης της τουριστικής δραστηριότητας.

«Ανάσα» από τα μέτρα στήριξης

Η μελέτη δεν παραλείπει να αναφέρει ότι τα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων που έχουν ανακοινώσει και ήδη εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ενδέχεται να συμβάλλουν στον μετριασμό των επιπτώσεων όσον αφορά το εισόδημα των εργαζομένων.

Όπως σημειώνει η DBRS Morningstar, η τελική επίπτωση θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, την εφαρμογή περιορισμών και τις κυβερνητικές πολιτικές για τη άμβλυνση των δυσμενών συνεπειών.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις