Μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου των υπεύθυνων του προγράμματος «Ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων μέσω κινητών εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου – MOBILAB» , (διάβασε εδω), ακολούθησε εκδήλωση παρουσίασης στο ευρύ κοινό στον προαυλιο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς.
Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση και στο περιεχόμενο και στην οργάνωση.
Περιείχε ομιλίες – παρουσίαση του προγράμματος από την Δρ. Λουκία Αοκατεριάνδου, παρεμβάσεις από τον Αντιπεριφερειάρχη Σταύρο Τραυλό που ολοκλήρωσε το έργο και τον πρ. Περιφερειάρχη Θόδωρο Γαλιατσάτο που ξεκίνησε το έργο, από τον πρ. αντιπεριφερειάρχη Σπύρο Γαλιατσάτο.
Οικοδεσπότης των εκδηλώσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Κουρής φροντισε και την τελευταία λεπτομέρεια και κυρίως να τηρουνται τα μέτρα προστασίας στη διάρκεια της εκδήλωσης.
Η Ρούλα Μουστάκη παρουσίασε την ιστορία της τυροκομίας που αρχίζει από την Πύλαρο ενώ στην μεγάλη οθόνη είδαμε τα τυροκομεία που έχουν πάρει μέρος στο πρόγραμμα και το ντοκιμαντέρ , μοναδικό στο θέμα του, του για την τσερέπα δημιουργία του Jean lui Andre.
Η βραδιά έκλεισε απολαυστικά! Με δοκιμές τυριών από τα τυροκομεία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Θα δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουμε τυριά της Ιθάκης , με απολαυστική γεύση και πρωτότυπη ωρίμανση , αλλά για τα τυριά της Ιθάκης θα ακολουθήσει σχετικό ρεπορταζ.
Το δείπνο με τη φροντίδα του Ανδρέα Παντελιού και του catering ΜΥΘΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ είχε παραδοσιακά Κεφαλονίτικα πιάτα με τράγιο κρέας. Η μακαρονάδα με τράγιο και σάρτσα λιαστης κουσέρβας και το τράγιο βραστό κέρδισαν στα σημεία.
Το συμπέρασμα : Eάν τα τοπικά προϊόντα δεν συνδεθούν με το τουρισμό εάν τα εστιατόρια δεν εντάξουν στις πρώτες ύλες τους τοπικά προϊόντα, εάν δεν μπει στα μενου η παλέτα των τυριών της Κεφαλονιάς , εάν δεν ενισχύσουμε κτηνοτρόφους και τυροκόμους ο κάθε καταναλωτής, ο κάθε εστιάτορας , η κτηνοτροφία και η τυροκομία δεν έχουν μέλλον στα νησιά μας !
Ελένη Δ. Χιόνη