Αντιγράφουμε και συνυπογράφουμε το άρθρο του κ. Φίλιππου Συνετού εκδότη της εφημερίδας ΕΡΜΗΣ τς Ζακύνθου. Σε χειρότερη κατάσταση η Κεφαλονιά. Η Παλική χωρίς ρεύμα, η Αγία Ευφημία, η Σκάλα, η Ασσος, σημεία στο Αργοστόλι.. Απαράδεκτες καταστάσεις για μια ΔΕΗ που χρυσοπληρώνουμε!
Κε Πρωθυπουργέ η ηλεκτροδότηση είναι εθνική υπόθεση
Για τρίτη ημέρα, σήμερα Κυριακή, τα περισσότερα χωριά της Ζακύνθου είναι χωρίς ηλεκτροδότηση ενώ, όπου αποκαταστάθηκαν οι βλάβες, εντοπίζονται νέα προβλήματα που αποδίδονται στην παροχή μονοφασικού και όχι τριφασικού ρεύματος.
Δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες της κοινής γνώμης και εύλογα τα ερωτήματα, γιατί και πως, ο περίφημος ΔΕΔΔΗΕ δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει έγκαιρα τις βλάβες και να ηλεκτροδοτήσει γρήγορα τα νοικοκυριά.
Οσοι γίναμε μάρτυρες της απίστευτης θεομηνίας των τελευταίων ημερών μπορούμε να συμπεράνουμε τα εξής:
1. Οι περισσότερες βλάβες οφείλονται σε πτώσεις καλωδίων του δικτύου από διάφορες αιτίες ή σε αυταναφλέξεις μετασχηματιστών. Το πρόβλημα του προβληματικού δικτύου διανομής, έρχεται από παλιά, όταν, η τότε ΔΕΗ, δεν εκσυγχρόνισε τις υποδομές της, παραμέλησε τη συντήρησή του και ο ΔΕΔΔΗΕ παρέλαβε μια απαρχαιωμένη κατάσταση που στην πρώτη κακοκαιρία καταγράφει δεκάδες βλάβες.
2. Το έμψυχο δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ στη Ζάκυνθο, προϊστάμενοι και εργαζόμενοι, εργάστηκαν σκληρά, όσο ποτέ άλλοτε και δίχως διακρίσεις, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των περιστάσεων. Ήταν όμως αριθμητικά λίγοι και σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώσαμε ότι τα συνεργεία δεν διέθεταν την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για να κάνουν γρήγορα και εύκολα τη δουλειά τους σε ένα δίκτυο που βασίζει την μεταφορά του ρεύματος σε εναέριες γραμμές και σε ξύλινες κολώνες, τεχνολογίας 1950.
3. Η προετοιμασία για την αντιμετώπιση του επερχόμενου τυφώνα, ήταν απόλυτα ελλιπής. Παρά το γεγονός ότι γνώριζαν όλοι για το μέγεθος και την έκταση του φαινομένου δεν υπήρξε μεταφορά συνεργείων από την ηπειρωτική Ελλάδα στα νησιά του Ιονίου, παρά μόνο αφότου εκδηλώθηκε το φαινόμενο. Αυτή η καθυστέρηση κόστισε και κοστίζει πάρα πολύ στην οικονομία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που για τρίτη ημέρα στο νησί ζούν σε συνθήκες προβιομηχανικής εποχής.
Πέρα όμως από τα όσα ο κάθε πολίτης σαν εμάς, μπορεί να συμπεράνει, υπάρχει μια άλλη σοβαρή πραγματικότητα. Η ενέργεια, από τα μέσα του περασμένου αιώνα, όταν άρχισε η εκβιομηχάνιση της χώρας, υπήρξε μια από τις ελάχιστες σταθερές της οικονομίας, αναλόγου σημασίας για την κοινωνία, με αυτή της παροχής εθνικής ασφάλειας.
Το κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ θα έπρεπε εξ’ αρχής να μετεξελιχθεί σε μια δημόσια επιχείρηση που θα παρείχε την απόλυτη ασφάλεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από κάθε είδους θεομηνία, όπως αυτή που ζήσαμε.
Στην παρούσα φάση, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, διεφάνη ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια που παρά τη μονοπωλιακή θέση του στην αγορά, δεν διαθέτει τα μέσα και τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους καταστάσεις.
Αυτό πρέπει να αλλάξει γρήγορα.
Ο ΔΕΔΔΗΕ, είτε πρέπει να γίνει μια δημόσια επιχείρηση στην οποία θα εκχωρηθούν κεφάλαια και προγράμματα για να εκσυγχρονίσει το δίκτυο του και να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνογνωσία, είτε θα σβήσει και το αντικείμενο του θα το πάρουν ιδιωτικές εταιρείες.
Για να ζήσει ένας δημόσιος ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να αποτινάξει από πάνω του όλες τις ριζωμένες νοοτροπίες, περί προνομιακού κρατικού μονοπωλίου και να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ανταμοίβοντας μόνο τους καλούς εργαζόμενους.
Αυτά δηλαδή που εδώ και πολλές δεκαετίες γίνονται στις δημόσιες επιχειρήσεις της Ε.Ε. για τις οποίες έχουμε πάρει ήδη μια γεύση από τον τρόπο που λειτουργεί η Fraport στο αεροδρόμιο μας.
Ο Πρωθυπουργός έστειλε σήμερα Κυριακή στη Ζάκυνθο τον υφυπουργό Ν. Χαρδαλιά για να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών. Τα αποτελέσματα τους ταξιδιού του θα τα δούμε τις επόμενες ώρες.
Όμως προσέξτε κε Πρωθυπουργέ την υπόθεση της διαχείρισης του ηλεκτρικού ρεύματος. Ενισχύστε και εκσυγχρονίστε τον ΔΕΔΔΗΕ. Εκεί η πατρίδα μας φάνηκε ευάλωτη αυτές τις ημέρες. Αν για παράδειγμα λειτουργούσαν τα ξενοδοχεία μας, όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια, η καταστροφή θα ήταν τεράστια. Η ομαλή ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών και της οικονομίας είναι υπόθεση εθνική.
Φ. Συνετός