Τις νέες τάσεις στις ξενοδοχειακές κουζίνες που μπορούν να ακολουθήσουν και οι εγχώριες μονάδες φιλοξενίας, αποτυπώνει πολύ περιεκτικά η hotelier Αcademy, με την αισιόδοξη οπτική, ότι η κανονικότητα θα επανέλθει σύντομα γι αυτό και τα ξενοδοχεία θα πρέπει να μπορούν να αφουγκραστούν τις ανάγκες των επισκεπτών τους, με στόχο τη γρήγορη ανάκαμψή τους.
Ποιες είναι, λοιπόν, οι νέες τάσεις στις ξενοδοχειακές κουζίνες που μπορούν και οι εγχώριες μονάδες φιλοξενίας να ακολουθήσουν;
Food Delivery
Η νέα τάση στα ξενοδοχεία που θέλει μηδενική φυσική επαφή στη διαδικασία του service
Τα ξενοδοχεία, στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν πρόσθετα έσοδα, διαμόρφωσαν μια νέα συνθήκη σύμφωνα με την οποία διάφορες μονάδες στην Κίνα ξεκίνησαν την παροχή υπηρεσιών food delivery σε επιχειρήσεις και καταστήματα. Η τάση αυτή, η οποία έκανε ήδη την εμφάνισή της στην Κίνα στο πλαίσιο των εορτασμών του Κινέζικου Νέου έτους, αποτέλεσε μια ουσιαστική πηγή εσόδων για αρκετές ξενοδοχειακές αλυσίδες.
Kimchi & Kombucha
Οι «μελλοντολόγοι» της εστίασης διατύπωναν με βεβαιότητα πως τα προϊόντα που είναι αποτέλεσμα ζύμωσης θα κυριαρχήσουν στις κουζίνες και το 2020. Παρόλο που τα προϊόντα ζύμωσης, όπως είναι το κεφίρ, δεν αποτελούν νέα τάση, το Kimchi αναδεικνύεται ως το πιο δημοφιλές της κατηγορίας του για το τρέχον έτος.
Στην κορεάτικη κουζίνα Κιμτσί (Kimchi) ονομάζονται γενικά τα παραδοσιακά πιάτα λαχανικών τουρσί. Το κιμτσί φτιάχνεται με κινέζικο λάχανο, ενώ συνδυάζεται με άλλα συστατικά για να δημιουργήσει νέα πιάτα.
«Εναλλακτικοί» τρόποι διατροφής
Οι «εναλλακτικοί» τρόποι διατροφής προκρίνονται σε κυρίαρχες στον κλάδο για το 2020.
Οι μέχρι πρότινος «εναλλακτικοί» τρόποι διατροφής, όπως είναι για παράδειγμα η χωρίς γλουτένη, χωρίς λακτόζη, η κέτο, η vegan και άλλες της ίδιας φιλοσοφίας, το 2020 προκρίνονται σε κυρίαρχες στον κλάδο.
Η Λεβαντίνικη Κουζίνα ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς διεθνείς κουζίνες
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα συνονθύλευμα διαφορετικών κουζινών από τη γεωγραφική περιοχή του Λιβάνου, της Παλαιστίνης, της Συρίας, της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κύπρου. Μυρωδικά, καρυκεύματα, ξηροί καρποί και χυμός στυμμένου λεμονιού αποτελούν τη βάση της Λεβαντίνικης κουζίνας. Η συνέχεια είναι εξίσου ενδιαφέρουσα με υλικά όπως είναι το γιαούρτι, το αγγούρι, τα ρεβίθια, το ταχίνι, το κοτόπουλο και το ψάρι να συνδυάζονται σε πολλές παραλλαγές σε σαλάτες, σε ορεκτικά ή κυρίως πιάτα.
Ο βασικός κανόνας για την συγκεκριμένη κουζίνα είναι πως δεν υπάρχει κανένας κανόνας. Το ενδιαφέρον της όμως «κρύβεται» πιθανά πίσω από το γεγονός ότι τα πιάτα είναι πιο μικρά σε ποσότητα με στόχο να τα μοιράζονται οι συνδαιτυμόνες του τραπεζιού στη μέση. Οι εκπρόσωποι της λεβαντίνικης κουζίνας κάνουν λόγο για τον μεζέ (με τη ρίζα της λέξης στην Περσική αντίστοιχη «maza»). Μάλιστα, στην Ελλάδα, η Λεβαντίνικη κουζίνα έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία.
Βιωσιμότητα και τεχνολογία
Νέες έξυπνες εφαρμογές και τεχνολογίες διαμορφώνουν τον κλάδο της εστίασης.
Μέχρι το 2023, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τεχνολογία θα έχει εισβάλει για τα καλά στην εστίαση, συνδυάζοντάς την με την υγιεινή διατροφή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αρκετές εταιρείες τεχνολογίας έχουν μπει στη διαδικασία να αναπτύξουν εφαρμογές οι οποίες εγκαθίστανται στα κινητά τηλέφωνα.
Οι εφαρμογές αυτές καταμετρούν το ρυθμό κατάποσης του φιλοξενούμενου στο εστιατόριο και τον ειδοποιούν μέσω δόνησης σε περιπτώσεις που πρέπει να επιβραδύνει. Όμοια αναπτύσσονται εφαρμογές οι οποίες καταμετρούν τις ποσότητες φαγητού που πετιούνται από τα εστιατόρια προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν τις επιχειρήσεις στον ορίζοντα της βιωσιμότητας.