Φθηνά δάνεια σε επιχειρήσεις των οποίων η επιβίωση κρέμεται σε μία κλωστή, εξαιτίας της πανδημίας ή των φυσικών καταστροφών, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, με επιστρεπτέα προκαταβολή το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα είναι «δώρο».
Μέσω των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής υπολογίζεται πως στα μέσα Οκτωβρίου θα έχει χορηγηθεί ρευστότητα της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ στην αγορά, εκ των οποίων ήδη προβλέπεται πως ένα ποσοστό, που μπορεί να φτάσει το 30-40%, οι δικαιούχοι ενισχύσεων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν θα το επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο. Το μη επιστρεπτέο κομμάτι των τριών πρώτων κύκλων συνδέεται με κριτήρια πτώσης τζίρου και διατήρησης των θέσεων απασχόλησης.
Στον τέταρτο κύκλο, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Νοέμβριο, η «ισορροπία» επιστρεπτέας και μη επιστρεπτέας ενίσχυσης επανακαθορίζεται καθώς, όπως αναγνωρίζουν αρμόδιες πηγές, για πολλές επιχειρήσεις η επιβίωσή τους δεν είναι θέμα ρευστότητας υπό μορφή δανείου αλλά καθαρής μη επιστρεπτέας ενίσχυσης.
Όπως άλλωστε ανέφερε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μη επιστρεπτέο θα ένα μέρος του τέταρτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μείωση τζίρου λόγω κορονοϊού ή τοπικού lockdown υπογραμμίζοντας πως αυτό θα δώσει στις επιχειρήσεις αφενός ρευστότητα και αφετέρου θα αποτελέσει πραγματική ενίσχυση για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις είτε της πανδημίας είτε του lockdown στα έσοδά τους.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κατσαφάδου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε πως «είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους προς όφελος του τουριστικού προϊόντος όπως και είναι σημαντικό ότι τα επόμενα χρόνια καλούμαστε απορροφήσουμε περίπου διπλάσιους πόρους, αυτό συνιστά πρόκληση μεγάλη και αφορά όλους μας».
Ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης πάντως τόνισε πως ακόμα «δεν έχουμε δει το τέλος πανδημίας, θα είναι δύσκολοι οι επόμενοι 4-5 ίσως και 6 μήνες, αναλόγως του τι θα συμβεί με τα εμβόλια, εμείς πρέπει να βρεθούμε κοντά επιχειρήσεις και εργαζόμενους».