Οι παλιοί αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών στη ΓΑΔΑ τον θεωρούσαν έναν από τους πιο δυνατούς «αντιπάλους». Ο «Απάτσι», ο 60χρονος που έπεσε νεκρός από σφαίρες «επαγγελματία» εκτελεστή στην Καλλιθέα, θεωρούνταν θρύλος στον κόσμο της νύχτας. Εξού και το προσωνύμιο.
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας τον είχαν «ξεχάσει» εδώ και πολλά χρόνια, καθώς είχε πάψει να απασχολεί τις Αρχές.
Ποιο είναι, όμως, το παρελθόν του «Απάτσι» που έπεσε νεκρός στην Καλλιθέα;
Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2002 είχε συλληφθεί , σε ηλικία 42 ετών, στην είσοδο του νοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας», ύστερα από οργανωμένη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.
Οι αστυνομικοί είχαν βρει τότε πάνω του μία πλαστή ταυτότητα και μία πλαστή άδεια οδήγησης στο όνομα «Γρηγόρης Γρηγοριάδης». Στην κατοχή του είχε και ένα πιστόλι, μάρκας Zastava με τέσσερις γεμιστήρες.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή καταζητούνταν επί έξι χρόνια από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας, που τον θεωρούσαν ως έναν από τους πιο «δραστήριους» κακοποιούς.
Τον Ιούνιο του 1996 είχε καταφέρει να δραπετεύσει από το Αστυνομικό Τμήμα Λαμίας, με τις Αρχές να θεωρούν ότι οι «υψηλές» διασυνδέσεις του στον κόσμο της νύχτας του έδιναν «ώθηση» για… παράτολμες ενέργειες. Ως φυγάς είχε βρει καταφύγιο σε κρησφύγετα στην Αττική αλλά και σε πόλεις της επαρχίας.
Λίγο πριν ξεγλιστρήσει από τα κρατητήρια του Α.Τ. Λαμίας δικαζόταν για απόπειρα ανθρωποκτονίας με θύμα τον Γεώργιο Αδαμόπουλο. Επίσης, σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία του Παναγιώτη Παπαδάκου το Μάιο του 1995 στο πάρκινγκ του Ιπποδρόμου. Τον Ιούλιο του 2004, ωστόσο, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Θήβας τον αθώωσε ομόφωνα για τη δολοφονία του Παναγιώτη Παπαδάκου. Πριν μάθει το αποτέλεσμα της δίκης είχε πει σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής»: «Είμαι αθώος».
Το ένταλμα για τη δολοφονία Παπαδάκου δεν ήταν, πάντως, το μόνο σε βάρος του. Και αυτό γιατί οι δικαστικές Αρχές είχαν εκδώσει ένταλμα σε βάρος του και για εμπρησμό από πρόθεση και στάση κρατουμένων το Μάρτιο του 1996. Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας έψαχνε τον «Απάτσι» και για άλλες ανθρωποκτονίες, χωρίς ποτέ να βρεθούν στοιχεία που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν εκ νέου στο δικαστήριο. Μία από τις υποθέσεις που έβαλαν στο μικροσκόπιο τότε οι αστυνομικοί ήταν η δολοφονία ιδιοκτήτη αλόγων το 2002 έξω από τον ιππόδρομο. Η συγκεκριμένη ενέργεια θύμιζε στους άντρες του Ανθρωποκτονιών την επίθεση σε βάρος του Παπαδάκου και πάλι έξω από τον ιππόδρομο.
Ο ήρωας των φυλακών
Κατά τη διάρκεια της πολυετούς παρουσίας του στις φυλακές πήρε μέρος σε σειρά δράσεων για τα δικαιώματα των κρατουμένων.
Εκεί ήρθε σε επαφή, μεταξύ άλλων, με κρατουμένους από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, με τους οποίους μοιραζόταν κοινά αιτήματα. Ο «Απάτσι», ο σωματώδης άντρας με το πυκνό μούσι, είχε βρεθεί αρκετές φορές ελεγχόμενος πειθαρχικά, στο πλαίσιο των εξεγέρσεων μέσα στη φυλακή. Οι συγκρατούμενοί του τον θεωρούσαν πρωταγωνιστή των αγώνων τους. Οι συγκρατούμενοί του γνώριζαν, επίσης, ότι ο «Απάτσι» έπασχε από στεφανιαία νόσο.
Του αναγνωριζόταν ότι παρά τα προβλήματά του είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε εξεγέρσεις που είχαν γίνει στα Τρίκαλα και στο Μαλανδρίνο. Το Νοέμβριο του 2008 είχε κάνει πολυήμερη απεργία πείνας ως μέλος της συντονιστικής επιτροπής κρατουμένων. Όταν είχε γίνει στη Λάρισα η δίκη του για την ενεργό συμμετοχή του στην εξέγερση των φυλακών Τρικάλων το 2007, στο άκουσμα της ποινής (τρία χρόνια φυλάκιση) είχαν ξεσπάσει οδομαχίες ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές που τον υποστήριζαν και αστυνομικές δυνάμεις.
Ψάχνουν στο παρελθόν
Η δολοφονία του «Απάτσι» ήρθε σε μία περίοδο που το όνομά του δεν υπάρχει σε καμία ανοιχτή υπόθεση της ΕΛ.ΑΣ.
Αστυνομικοί εκτιμούν ότι η επίθεση μπορεί να συνδέεται με «ανοιχτούς λογαριασμούς» του παρελθόντος. Ενδεχομένως, σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., κάποιος ή κάποιοι να περίμεναν να βγει από τη φυλακή για να του επιτεθούν. Να είχαν, δηλαδή, οργανώσει εδώ και καιρό την επίθεση σε βάρος του και να περίμεναν να δράσουν όποτε εκείνοι έκριναν ότι θα τον αιφνιδίαζαν. Ο ένοπλος που πυροβόλησε σε βάρος του χαρακτηρίζεται ως «επαγγελματίας». Οι κάλυκες έχουν σταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εξέταση. Για να διαπιστωθεί δηλαδή εάν το όπλο με το οποίο δολοφονήθηκε ο «Απάτσι» έχει χρησιμοποιηθεί ή όχι ξανά στο παρελθόν.