«Οι Τούρκοι ήθελαν θερμό επεισόδιο με ευθύνη της Ελλάδας – Το σενάριο δεν τους βγήκε»

137
Κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας - Γαλλίας © ΑΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ «Πηγή: https://www.athensvoice.gr/politics/670673_koini-naytiki-askisi-elladas-gallias-stin-anatoliki-mesogeio»

Επιδίωξη της Τουρκίας ήταν ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο με ευθύνη της Ελλάδας, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως το σενάριο αυτό δεν τους βγήκε.

«Θέλανε να υπάρχει μια σύγκρουση, ένα θερμό επεισόδιο. Μάλιστα να είναι η Ελλάδα αυτή που θα έχει ξεκινήσει το επεισόδιο, να καταστεί η Ελλάδα υπεύθυνη, να καταδειχθεί η Ελλάδα ως ο ταραξίας. Ένα θερμό επεισόδιο θα δημιουργούσε τρομερή αστάθεια και στην περιοχή αλλά και στο ΝΑΤΟ, θα λειτουργούσε διαλυτικά μέσα στο ΝΑΤΟ», σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού.

Στόχος να εξαναγκάσουν τη χώρα μας να κάτσει στο τραπέζι και να «τα βρει» με την Τουρκία, το σενάριο όμως δεν τους βγήκε, ανέφερε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος.

«Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα, μια δυνατότητα της Τουρκίας να επανακάμψει με μια μονομερή προκλητική ενέργεια. Το διεθνές περιβάλλον όπως έχει διαμορφωθεί το καθιστά πάρα πολύ δύσκολο για την Τουρκία. Νομίζω ότι οι προσεχείς μήνες θα είναι μάλλον – και στον βαθμό που μπορούμε να διακινδυνέψουμε πρόβλεψη – ήρεμοι», σημείωσε ακόμη ο κ. Διακόπουλος.

Ο κ. Διακόπουλος είπε επίσης πως στην πραγματικότητα η Άγκυρα δεν ήθελε τις διερευνητικές, ωστόσο, σημείωσε, πως ο ίδιος δεν βλέπει την Τουρκία να επανακάμπτει με μονομερείς ενέργειες στην περιοχή και πως οι προσέχεις μήνες θα είναι ήρεμοι.

«Η αποκλιμάκωση ήταν προϋπόθεση για τις διερευνητικές. Δεν θα μπορούσαν να γίνουν όσο υπήρχαν ακόμα προκλήσεις. Οι διερευνητικές είναι μια συζήτηση που γίνεται από τις δύο πλευρές και όχι μια διαπραγμάτευση. Μια συζήτηση της οποίας οι δύο πλευρές εκφράζουν τις απόψεις τους, λένε πώς βλέπουν τα πράγματα, την κατά τη γνώμη τους δυνατότητα επίλυσης και γίνεται μια προσπάθεια να βρεθεί κάποιος κοινός τόπος.

Αυτή τη στιγμή διερευνάται η ύπαρξη ή όχι κοινού εδάφους μεταξύ των δύο πλευρών. Είναι μη δεσμευτικές. Πρέπει να υπάρχει πολιτική συμφωνία μετά από τις πολιτικές ηγεσίες», εξήγησε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, ο πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού μίλησε για συμβιβασμό, που όμως είναι πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις, ενώ την ίδια ώρα στενεύουν τα περιθώρια για την Τουρκία και τις μονομερείς ενέργειες εκ μέρους της, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις