Όχι, ο ΠΟΥ ΔΕΝ παραδέχτηκε πως η θνητότητα της COVID-19 είναι ίδια με της γρίπης

111

Ισχυρισμός:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έμμεσα παραδέχτηκε πως το ποσοστό θανάτων από COVID-19 είναι ίδιο με της γρίπης

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός βασίζεται σε σειρά προβληματικών στοιχείων και υποθέσεων, και είναι αναληθής.

Μεγάλη διάδοση γνώρισε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έμμεσα παραδέχτηκε πως το ποσοστό θανάτων από COVID-19 είναι ίδιο με της γρίπης. Όμως ο ισχυρισμός βασίζεται σε σειρά προβληματικών στοιχείων και υποθέσεων, και είναι αναληθής.

Το δημοσίευμα αναρτήθηκε αρχικά στον αμφιλεγόμενο ιστότοπο theblaze.com, μεταφράστηκε στα ελληνικά από το theflagreport.com και έπειτα κυκλοφόρησε σε συνωμοσιολογικές ιστοσελίδες (όπως το thesecretrealtruth.blogspot.com) και αναρτήσεις των κοινωνικών δικτύων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, ο Δρ. Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης υγείας του ΠΟΥ, είπε ότι «η καλύτερη εκτίμησή μας» είναι, ότι το 10% του κόσμου έχει μολυνθεί από τον ιό. Πρόκειται για περίπου 750 εκατομμύρια ανθρώπους. Παρά το γεγονός, ότι ήθελε να σπείρει περαιτέρω πανικό και να πιέσει για περισσότερα περιοριστικά μέτρα, άθελά του, αποκάλυψε το πραγματικό ποσοστό θανάτων από τον ιό.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό. Ας αφήσουμε στην άκρη το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους που μολύνθηκαν με covid, δεν πέθαναν εξαιτίας του ιού, αλλά ούτως ή άλλως, επρόκειτο να πεθάνουν μέσα στο χρόνο. Κάνοντας χρήση λοιπόν, των επίσημων στοιχείων του ΠΟΥ, το ποσοστό θανάτων λόγω κορωνοϊού, είναι 0,13%.

Μαντέψτε τι άλλο έχει παρόμοιο ποσοστό θανάτων; Αν μαντέψατε την παλιά καλή γρίπη, κερδίσατε το τζάκποτ. Ακολουθούν τα εκτιμώμενα ποσοστά θανάτων στις ΗΠΑ των περασμένων δεκαετιών για τις περιόδους γρίπης, με βάση τα δεδομένα του CDC (Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων).

Παρατηρήστε πώς το ποσοστό θανάτων από COVID- 19, συνάδει µε το ποσοστό της εποχικής γρίπης. Η περίοδος γρίπης 2017/2018 θεωρήθηκε μάλιστα πανδημία και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CDC, ο αριθμός των θανάτων ήταν «πάνω από 80.000». Αυτό, θα είχε ως αποτέλεσμα,  το ποσοστό θανάτων από γρίπη να είναι 0,18%. Ωστόσο, κανείς σε αυτήν τη χώρα, εκτός των επαγγελματιών υγείας, δεν το θυμάται καν.

Ενώ ισχύει ότι ο ΠΟΥ εκτίμησε πως το 10% του κόσμου έχει μολυνθεί (και ότι με περίπου 1 εκατ. θανάτους, το αντίστοιχο διεθνές ποσοστό θανάτων ή θνητότητα μολύνσεων [Infection Fatality Rate – IFR], εκτιμάται σε 0.13%), το δημοσίευμα χρησιμοποιεί αναχρονιστικά στατιστικά του CDC στην αναφορά του για τους θανάτους γρίπης το 2017-2018. Ενώ η αρχική δημοσίευση έκανε λόγο για περισσότερους από 80 χιλιάδες θανάτους, στην τελευταία ανανέωσή της αναφέρει 61 χιλιάδες:

Αυτό γιατί, όπως σημειώνεται, οι εκτιμήσεις για τα έτη 2017-2020 «είναι προκαταρκτικές και μπορούν να αλλάξουν καθώς τα δεδομένα οριστικοποιούνται».

Έτσι ερχόμαστε στο επόμενο πρόβλημα με τους επίμαχους υπολογισμούς: ενώ τα δεδομένα για τους θανάτους της COVID-19 αφορούν εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι θάνατοι γρίπης που αναφέρει το CDC αποτελούν στατιστικές εκτιμήσεις, καθώς τα περισσότερα άτομα που αναφέρει ως θύματα γρίπης δεν έχουν δεχθεί εργαστηριακή επιβεβαίωση.

Έτσι, σε αυτόν τον υπολογισμό, οι θάνατοι γρίπης τείνουν να υπερεκτιμούνται, ενώ της COVID-19 τείνουν να υποεκτιμούνται, όπως επιβεβαιώνεται και μέσω των υπεραυξημένων θανάτων την περίοδο της πανδημίας (ενδεικτικά για τις ΗΠΑ, μεταξύ 1 Μαρτίου και 16 Αυγούστου επιβεβαιώθηκαν 169χιλ θάνατοι κορωνοϊού, αλλά καταγράφηκαν 260χιλ περισσότεροι θάνατοι σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές).

Επιπλέον, ενώ η εκτίμηση του ΠΟΥ για την COVID-19 αφορά και επιβεβαιωμένα και μη επιβεβαιωμένα κρούσματα, ο πίνακας για τα κρούσματα γρίπης που χρησιμοποιεί το επίμαχο δημοσίευμα κάνει λόγο μόνο για «συμπτωματικά κρούσματα» (η αναφορά βρίσκεται στο πρώτο στοιχείο της γραμμής κάτω από τον τίτλο της παραπάνω εικόνας).

Πρόσφατη μετανάλυση καταγράφει πως οι ασυμπτωματικοί γρίπης κυμαίνονται μεταξύ 65% και 85%, δηλαδή κατά μέσο όρο 75%. Συνεπώς, χρησιμοποιώντας την ανανεωμένη εκτίμηση του CDC για τους νεκρούς γρίπης το 2017-2018, και τα αναμενόμενα συνολικά κρούσματα γρίπης προσθέτοντας τους ασυμπτωματικούς, η θνητότητα της γρίπης ανάγεται σε 0.034%, δηλαδή σχεδόν 4 φορές χαμηλότερη από το 0.13% που αναφέρθηκε για την COVID-19 (και αυτό χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τους μη επιβεβαιωμένους θανάτους κορωνοϊού που προαναφέραμε).

Το πρόβλημα αυτής της σύγκρισης όμως είναι ακόμη πιο θεμελιώδες, καθώς η θνητότητα μεταβάλλεται σημαντικά ανάλογα με το δείγμα του πληθυσμού προς εξέταση, και πιο χαρακτηριστικά ανάλογα με τις προϋπάρχουσες παθήσεις και την ηλικία του. Όπως θα δούμε και παρακάτω, η θνητότητα εμφανίζεται υπερπολλαπλάσια στους υπέργηρους.

Έτσι, στις ΗΠΑ, περί το 16.6% του πληθυσμού είναι από 65 ετών και άνω, ενώ διεθνώς, μόνο το 9.1%, ένα στοιχείο που μείωσε ιδιαίτερα το χάσμα μεταξύ των δυο θνητοτήτων.

Ο ΠΟΥ βεβαίως, κατά την εκτίμησή του για μόλυνση του 10% του διεθνούς πληθυσμού, έκανε σαφές πως δεν επρόκειτο για κάποια ακριβή μέτρηση, κάτι που θα ήταν πολύ δύσκολο λαμβάνοντας υπόψη τα ελλιπή στοιχεία του τρίτου κόσμου.

Γι’ αυτό, σε δημοσίευσή του τον Αύγουστο αναφορικά με τη θνητότητα της COVID-19, δεν επιχείρησε κάποια διεθνή μέτρηση όπως το επίμαχο δημοσίευμα. Αντίθετα, αναφέρθηκε σε ειδικές μελέτες σε περιορισμένους πληθυσμούς, που όπως δήλωσε, σύγκλιναν σε θνητότητα 0.5% με 1% (πολλαπλάσια της γρίπης). Αυτή η σύγκλιση επιβεβαιώθηκε και σε μετανάλυση που δημοσιεύτηκε στα τέλη Σεπτεβρίου.

Παρακάτω παρουσιάζουμε την οπτικοποίηση σύγκρισης των παραπάνω μελετών και στοιχείων του CDC, αναφορικά με τη θνητότητα της COVID-19 και της γρίπης ανά ηλικία, ώστε τα στοιχεία να είναι κατά το δυνατόν πιο συμβατά.

Όπως βλέπουμε, εκτιμάται πως η COVID-19 είναι περί τις 2.8 φορές πιο θανατηφόρα στις νεαρές ηλικίες, αλλά η διαφορά φτάνει τις 14 φορές στους υπερήλικες (η οπτικοποίηση της θνητότητας παρουσιάζεται λογαριθμικά και όχι γραμμικά, ώστε να χωράει σε μια συνεκτική εικόνα).

Infection Fatality Ratio of COVID-19 vs. Seasonal Influenza

Τέλος, όπως έχουμε εξηγήσει και σε παλιότερα άρθρα μας, η COVID-19 δεν είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τη γρίπη μόνο λόγω της πολλαπλάσιας θνητότητάς της, αλλά και λόγω της σημαντικά πιο εύκολης μετάδοσής της, της ιδιότητάς της να προκαλεί εξάρσεις ανεξαρτήτως εποχής, της έλλειψης πιστοποιημένου εμβολίου για την αντιμετώπισή της και των χρόνιων προβλημάτων που αυτή συχνά προκαλεί.

Συνοψίζοντας, συμπεραίνουμε πως ο ισχυρισμός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έμμεσα παραδέχτηκε πως το ποσοστό θανάτων από COVID-19 είναι ίδιο με τη γρίπης, είναι ψευδής.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις