Τα σχέδια της ΔΕΗ για συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε έργα φωτοβολταϊκών προωθούν τον εκδημοκρατισμό του τομέα ενέργειας και δείχνουν τον δρόμο στους υπόλοιπους (ιδιώτες) επενδυτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η Greenpeace χαιρετίζει την ανακοίνωση[1] του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ κ. Γιώργου Στάσση, σύμφωνα με την οποία θα επιτραπεί η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε ποσοστό 5% στις επενδύσεις φωτοβολταϊκών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Εφόσον η δέσμευση γίνει πράξη, αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά να αποκτήσουν μερίδιο και να εισπράττουν έσοδα από τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών πάρκων της περιοχής τους. Η Greenpeace καλεί τη ΔΕΗ να μην διστάσει να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών, να επεκτείνει το μέτρο και σε υπόλοιπα έργα ΑΠΕ ανά τη χώρα αλλά και να το συνδυάσει με κοινωνική πολιτική για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.
Η αναφορά του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ για μετοχοποίηση του 5% της συνολικής επένδυσης σε μερίδια των 1.000 ευρώ θα μπορούσε να δημιουργήσει περίπου 60.000 μερίδια για διάθεση προς τις τοπικές κοινωνίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Greenpeace.[2] Πρακτικά θα δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να επενδύσουν μαζί με την ΔΕΗ στα νέα έργα αποκτώντας ενεργό ρόλο στη μετάβαση της οικονομίας στην καθαρή ενέργεια, σύμφωνα με τις αρχές της ενεργειακής δημοκρατίας.
“Από ουραγός των εξελίξεων η ΔΕΗ σήμερα φαίνεται να μετατρέπεται σε οδηγό, καθιστώντας σαφές σε όλους ότι η ενεργειακή μετάβαση οφείλει να έχει την κοινωνία σε ρόλο βασικού μετόχου και όχι κομπάρσου,” τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. “Για την Greenpeace, η οποία εδώ και δεκαετίες αντιμάχεται τον λιγνίτη και το πετρέλαιο, η ανακοίνωση του προέδρου της σήμερα αποτελεί μία ευχάριστη, άκρως θετική, εξέλιξη. Ελπίζουμε η δέσμευση να γίνει πράξη και η ΔΕΗ να περάσει στη νέα εποχή έχοντας την ελληνική κοινωνία ως συνέταιρο.”
Η ανακοίνωση αφορά στα σχέδια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 2,5 GWp σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, τα οποία αποτελούν μέρος της διαδικασίας της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της χώρας, αλλά και της γενικότερης στροφής της ΔΕΗ από τα ορυκτά καύσιμα στις καθαρές πηγές ενέργειας. Τα φωτοβολταϊκά πάρκα αναμένεται να καλύψουν έκταση γης ίση περίπου με το 10-15% των υφιστάμενων λιγνιτικών ορυχείων, μειώνοντας σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ΔΕΗ.[3]
Αναμένοντας τις λεπτομέρειες του σχεδίου, η Greenpeace καλεί τη ΔΕΗ:
να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής και των διαθέσιμων μεριδίων, εφόσον χρειαστεί, προκειμένου να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός ενδιαφερομένων νοικοκυριών
να δώσει προτεραιότητα σε νοικοκυριά και ΟΤΑ και δευτερευόντως σε επιχειρήσεις
να επεκτείνει το μέτρο σε όλες τις επενδύσεις καθαρής ενέργειας στη χώρα
σε συνεργασία με την κυβέρνηση, να υποστηριχθεί η δωρεάν διάθεση μεριδίων σε ευάλωτα νοικοκυριά για λόγους άσκησης κοινωνικής πολιτικής.[4]
Ως μία συμβολική πράξη στήριξης προς τη νέα πράσινη και κοινωνικά δίκαιη πολιτική της ΔΕΗ, η Greenpeace – εφόσον της επιτραπεί – θα αγοράσει ένα μερίδιο από τα νέα επενδυτικά σχήματα.