Με τους Έλληνες να έχουν υιοθετήσει το Halloween τα τελευταία χρόνια, η συγκεκριμένη γιορτή που γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου πέφτει Σάββατο.
Αν και έθιμο που πολλοί θεωρούν ως «εισαγόμενο», το Halloween εορτάζεται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, με τον κόσμο να έχει υιοθετήσει τη συγκεκριμένη εορτή, κατά την οποία την ημέρα του εορτασμού της όλα πρέπει κατά έναν τρόπο να είναι λίγο ή πολύ τρομακτικά.
Με τη συγκεκριμένη εορτή να εορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου, φέτος το Halloween συμπίπτει με το μεθεπόμενο Σάββατο, οπότε σιγά – σιγά θα πρέπει να ετοιμάσουμε τις στολές και τις κολοκύθες μας.
Τι γιορτάζουμε στο Halloween
Ετυμολογικά, η λέξη Halloween φαίνεται να προέρχεται από την παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων – All Hallow Eve. Πιστεύεται ότι πρόκειται για μεταφορά της γιορτής του θεού του Κάτω Κόσμου, που λάτρευαν, μεταξύ άλλων, οι αρχαίοι Κέλτες.
Όπως και στην περίπτωση του αρχαιοελληνικού μύθου της Περσεφόνης, και οι Κέλτες γιόρταζαν τον ερχομό του χειμώνα και σύμφωνα με τις δοξασίες τους, τότε οι νεκροί ανέβαιναν στην επιφάνεια στον κόσμο των ζωντανών.
Όσον αφορά στο σκάλισμα που γίνεται στις κολοκύθες, το έθιμο προέρχεται από την κέλτικη λαϊκή παράδοση και συγκεκριμένα από τον παλιό ιρλανδέζικο μύθο του τσιγγούνη Τζακ, που κατάφερε με την πονηριά του να κοροϊδέψει μέχρι και τον ίδιο τον διάβολο.
Σε ανάμνηση, λοιπόν, του γερο-Τζακ, που απέδειξε ότι ακόμη και ο άρχων του σκότους είναι δυνατόν να ξεγελαστεί με λίγη πονηριά, οι άνθρωποι σκαλίζουν τις κολοκύθες και τις μετατρέπουν σε φαναράκια, για να προστατεύονται κι αυτοί, όπως κι ο Τζακ, από τα κακά πνεύματα.