Ασφυκτιά το ΕΣΥ! Ασθενείς με Covid μετακινούνται από νομό σε νομό για να βρουν κρεβάτι

81
“Μουδιασμένοι” είναι οι υπεύθυνοι των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών από τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας, που πλέον δεν αποτυπώνονται μόνο σε υπέρογκο αριθμό κρουσμάτων, αλλά και σε βαριά περιστατικά που χρήζουν εξειδικευμένης νοσηλείας. Το ΕΣΥ “λυγίζει” κάτω από τις βαριές περιστάσεις και η νοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας είναι πλέον εξαιρετικά δυσχερής

 

Γράφει Γιάννα Σουλάκη

 

Μακριά από τον νομό της κατοικίας τους, έως και πολλά χιλιόμετρα, άρχισαν πλέον να μεταφέρονται οι ασθενείς με κορονοϊό, με σκοπό την εξεύρεση διαθέσιμης κλίνης σε κλινική κορονοϊού ή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο ΕΣΥ. Τα μεγάλα νοσοκομεία εμφανίζουν ασφυκτική πληρότητα, ενώ σε πολλά περιφερειακά δεν υπάρχει υποδομή, αλλά και εκπαίδευση του προσωπικού για νοσηλεία περιστατικών Covid. Η κυβέρνηση αναζητά σχέδιο εκκένωσης των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε αυτά να αξιοποιηθούν πλέον μόνο για νοσηλείες κορονοϊού.

Όλα αυτά συμβαίνουν, καθώς μαζί με την ξέφρενη πορεία των κρουσμάτων ανεβαίνουν αλματωδώς και οι νοσηλείες και κυρίως αυτές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο αριθμός των διασωληνωμένων, έφτασε τον ιλιγγιώδες -για τα δεδομένα της χώρας μας- αριθμό των 140.

Στο επίκεντρο της ανησυχίας βρίσκεται όλη η Βόρεια Ελλάδα και κυρίως η Θεσσαλονίκη. Η αύξηση των νοσηλειών είναι πλέον γεωμετρική και αγγίζει το 10% σε καθημερινή βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έκτακτο σχέδιο επέκτασης των κλινών ΜΕΘ Covid -με τις 43 που προστέθηκαν με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια– αποφασίστηκε, καθώς προχθές δεν υπήρχε καμία διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ Covid σε όλα τα νοσοκομεία του νομού.

Στη συμπρωτεύουσα -που χθες Κυριακή (1/11) εντοπίστηκαν 449 νέα κρούσματα και το Σάββατο (31/10) κατείχε το θλιβερό πανελλαδικό ρεκόρ με 839– βρίσκεται από το πρωί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος θα επισκεφθεί το ΑΧΕΠΑ και στη συνέχεια το Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

Εκκενώνονται τα δημόσια νοσοκομεία από περιστατικά εκτός Covid-19

Σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τις Ιδιωτικές Κλινικές για να μεταφερθούν σε αυτές, ασθενείς με γενικά νοσήματα εκτός Covid. Είναι ο μόνος τρόπος να απελευθερωθούν κλίνες νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία, για να διακομισθούν εκεί ασθενείς με κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, αναμένεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που θα επικυρώνει τη συνεργασία του δημοσίου με τις ιδιωτικές κλινικές για τις νοσηλείες και γενικών περιστατικών, εκτός από την προϋπάρχουσα συνεργασία σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας. Έτσι, ενδεχομένως μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα να αρχίσει η μεταφορά των ασθενών με άλλα νοσήματα – εκτός Covid- από τα δημόσια στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Η εκκένωση των νοσοκομείων θα εφαρμοστεί αρχικά  Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί και στα νοσοκομεία της Αττικής

Να σημειωθεί ότι παρά τις ασφυκτικές πιέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας προς τους ιδιοκτήτες των κλινικών, οι τελευταίοι δεν συναινούν να δέχονται στα νοσοκομεία τους περιστατικά κορονοϊού.

Πολύ περισσότερο, καθώς καλούνται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των τακτικών χειρουργείων, των οποίων αποφασίστηκε αναστολή κατά 80% στον δημόσιο τομέα, στα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αφορούν στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές (κόκκινες).

Κορυφώνεται η αγωνία για το ΕΣΥ

Τα 1.678 κρούσματα, πάντως, που σημειώθηκαν χθες Κυριακή (1/11), προέκυψαν από λιγότερα τεστ, συγκριτικά με το Σάββατο που είχαμε πάνω από 2.056 κρούσματα. Συγκεκριμένα ο αριθμός των τεστ δεν ξεπέρασε τις 16.000, ενώ συνήθως υπερβαίνει καθημερινά τις 20.000.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης θετικότητας (αριθμός κρουσμάτων ανά 100 τεστ) αγγίζει πλέον το 11%, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ερχόμαστε πιο κοντά στο καθολικό lockdown. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Τρίτη, δηλαδή, μόλις πριν από 5 ημέρες, βρισκόταν στο 4,6%, όπως είχε ανακοινώσει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος πρόσθεσε ότι το όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC) είναι το 4%.

Η αγωνία κορυφώνεται στο κυβερνητικό επιτελείο και τους επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών για τις αντοχές του ΕΣΥ, καθώς κανείς δεν περίμενε τα νοσοκομεία να δοκιμαστούν τόσο σύντομα, από τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση ελπίζει να ανακόψει την εκθετική πορεία της πανδημίας, με τα νέα έκτακτα μέτρα που έλαβε. Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, όσοι υποστηρίζουν ότι ίσως έπρεπε να λάβουμε πιο σύντομα αυστηρά μέτρα. Παράλληλα εκφράζονται και αμφιβολίες για το εάν θα αποδώσουν όσα θα εφαρμοστούν από την ερχόμενη Τρίτη, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει συναίνεση και επαρκής συμμόρφωση μερίδας των πολιτών. Επιπροσθέτως, στις χώρες της Ευρώπης στις οποίες δοκιμάστηκαν νωρίτερα από εμάς μέτρα -όπως κλείσιμο της εστίασης και μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας- δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μία μετά την άλλη, πλέον όλες οι χώρες  προχωρούν σε lockdown.

Θεσσαλονίκη: Δεκαπλασιασμός των κρουσμάτων μέσα σε 6 ημέρες

Εντωμεταξύ, στη Θεσσαλονίκη τέθηκε χθες σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με σκοπό να “ανοίξουν” επιπλέον κλίνες ΜΕΘ Covid.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τις τελευταίες έξι ημέρες έχει σημειωθεί δεκαπλασιασμός των κρουσμάτων γεγονός που σημαίνει ανεξέλεγκτη πλέον διασπορά του ιού και μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες. Δεν είναι τυχαίο ότι με την αλματώδη αύξηση των ασθενών που μπήκαν σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τα τελευταία 24ωρα, καλύφθηκαν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου οι ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Έτσι εξασφαλίστηκαν επιπλέον 43 ΜΕΘ Covid-19 και συγκεκριμένα: 8 κλίνες στο Νοσοκομείο “Άγιος Παύλος”, 10 στο “Γεννηματάς”, 10 στο “ΑΧΕΠΑ”, 4 κλίνες στο 242 Στρατιωτικό Νοοσκομείο, 6 στο “Παπανικολάου” και 5 κλίνες στο Νοσοκομείο “Χαλκιδικής”.

Ως ύστατη λύση της τελευταίας στιγμής, βρέθηκε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης εκτός Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διαθέσει μια καινούρια πτέρυγα με 125 απλές κλίνες Covid, για να καλυφθούν οι ανάγκες θετικών περιστατικών και κυρίως ηλικιωμένων.

Γιάννενα: 24 νέες νοσηλείες “δοκίμασαν” τις αντοχές του νομού

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η συρροή κρουσμάτων κορονοϊού ανάμεσα σε ηλικιωμένους σε Οίκο Ευγηρίας. Τουλάχιστον 25 φιλοξενούμενοι βρέθηκαν θετικοί, σε σύνολο 55 ηλικιωμένων. Αναζητήθηκε χώρος ασφαλούς μεταφοράς τους, καθώς το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ προβλέπει απομάκρυνση από την εστία μόλυνσης. ‘Ομως, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων έχει πληρότητα αυτή τη στιγμή που ξεπερνά το 90%.

Συγκεκριμένα, από τις 55 απλές κλίνες κορονοϊού της κλινικής Covid είναι κατειλημμένες οι 53. Το έτερο νοσοκομείο της περιοχής, το Γενικό Νοσοκομείο “Χατζηκώστα”, δεν δέχεται καθόλου περιστατικά κορονοϊού.

Έτσι, οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία άλλων νομών και συγκεκριμένα στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας και στα Νοσοκομεία Πρέβεζας και Άρτας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, κάποιοι από αυτούς να χρειαστεί να διακομιστούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Την ίδια στιγμή, λόγω πληρότητας κρούσματα Covid από την Άρτα και την Πρέβεζα μεταφέρονται στο Αγρίνιο, ενώ από την Πελοπόννησο και την Αχαϊα μεταφέρονται ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις