ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΑΧΟΣ : Ετσι αντιμετώπισε η Κίνα την πανδημία

388
Αναδημοσιευουμε την 3η ανάρτητη του συμπατριώτη μας δημοσιογράφου Κώστα Βλάχου για την κατάσταση στην Κίνα.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ (3): « ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Προχθές έκανα ανάρτηση για την κατάσταση που βρίσκεται η Κίνα σε σχέση με την πανδημία. (Διάβασε εδω)
Χθες περιέγραψα το πώς είναι οι “κοινωνίες” (συγκροτήματα κατοικιών) που αποτελούν τα “δομικά κύτταρα” των πόλεων της Κίνας. (Διάβασε εδω)
Σήμερα θα προσπαθήσω να περιγράψω με ποιο τρόπο/ους οι Αρχές της Κίνας αντιμετώπισαν την πανδημία (lockdown κλπ) .
 Κατά την διάρκεια λοιπόν του καθολικού lockdown στην Κίνα (για 42 ημέρες) απαγορεύτηκε σε όλους τους πολίτες η κυκλοφορία όχι μόνο στους δημόσιους δρόμους αλλά και μέσα στις «κοινωνίες» που κατοικούσαν (απαγορευόταν να βγουν από τα διαμερίσματα/κατοικίες τους).
Στις πύλες των «κοινωνιών» – και σύμφωνα με το μέγεθο τους – υπήρχαν κομματικές επιτροπές (φορούσαν κόκκινα περιβραχιόνια), υγειονομικοί και αστυνομικοί. Όλα τα καταστήματα ήταν κλειστά εκτός από ένα μεγάλο s.market και ένα φαρμακείο σε κάθε έναν Τομέα της πόλης.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρω ότι κάθε πόλη της Κίνα έχει δικό της τοπικό Ραδιοτηλεοπτικό σταθμό (ή σταθμούς εάν είναι μεγάλη). Μέσα από αυτούς οι κάτοικοι είχαν και ενημέρωση αλλά και έβλεπαν τι συνέβαινε στην πόλη τους (πχ τους ψεκασμούς των δρόμων, χώρων κλπ).
Η όποια τροφοδοσία (δηλ. βασικά τρόφιμα και φάρμακα) στα διαμερίσματα/κατοικίες των «κοινωνιών» γίνονταν με τηλεφώνημα στην κομματική επιτροπή στην πύλη της «κοινωνίας» που τα έφερναν προσωπικά στη πόρτα του κάθε διαμερίσματος (χρόνος παραγγελίας-διανομής 2-3 ημέρες).
Στα διαμερίσματα που υπήρχαν ασθενείς από διάφορες ασθένειες είχαν καταγραφεί από την επιτροπή κατά τις πρώτες ημέρες του lockdown. Περιοδικά κάθε 3-4-5 μέρες γυρνούσε κλιμάκιο με έναν υγειονομικό και ένα κομματικό μέλος και θερμομετρούσε τους κατοίκους των διαμερισμάτων. Εάν έβρισκε άτομο με πάνω από 37-37,5 βαθμούς θερμοκρασία το κατέγραφε κολλούσε έξω από την πόρτα του διαμερίσματος χαρτί-αντίγραφο της θερμομέτρησης και επίσης στην είσοδο της κατοικίας/πολυκατοικίας κολλούσε ένα κόκκινο χαρτί.
Στην 6η -7η ημέρα εάν το μέλος εξακολουθούσε να έχει πυρετό, τότε έπρεπε η οικογένεια να πάρει τηλέφωνο στην πύλη και να ενημερώσει την επιτροπή, που έρχονταν με ασθενοφόρο και έπαιρνε το άτομο για το νοσοκομείο.
Μετά από τις 42 ημέρες του απόλυτου lockdown έγινε το «μικρό» lockdown που σε αυτό από κάθε μία οικογένεια μπορούσε να βγει μόνο ένα άτομο της για τρόφιμα και φάρμακα έξω από την «κοινωνία». Κατά την έξοδο (με μάσκα) γίνονταν θερμομέτρηση του ατόμου καθώς επίσης του έδιναν έγγραφο για 2ώρη άδεια που έγραφε το όνομα του και τα στοιχεία της κατοικίας του.
Επίσης εάν έβγαινε με αυτοκίνητο στην επιστροφή του έπρεπε να αφήσει έξω από την «κοινωνία» το αυτοκίνητο του. Στην έξοδο του το άτομο έδειχνε την άδεια σε όποιον τον σταματούσε (αστυνομία κλπ) και το ίδιο έκανε κατά την είσοδο στο s.market / φαρμακείο που σκανάριζαν την άδεια καταγράφοντας έτσι τους ημερήσιους πελάτες τους. Την ίδια περίοδο του «μικρού» lockdown οι κάτοικοι μπορούσαν να κυκλοφορήσουν μέσα στους χώρους της «κοινωνίας» τους φορώντας μάσκες και χωρίς συνωστισμό, ενώ στα διαμερίσματα συνεχίζονταν οι περιοδικές θερμομετρήσεις των ενοίκων.
Μέσα από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της κάθε πόλης οι κάτοικοι είχαν ενημέρωση για τα κρούσματα στην πόλη τους αλλά και ολόκληρης της Κίνας.
Τα κρούσματα κατά την ενημέρωση ήταν προσδιορισμένα σε 2 κατηγορίες. 1) τα ΚΛΕΙΣΤΑ (Θάνατοι ΣΥΝ αναρρώσαντες) και 2) τα ΑΝΟΙΚΤΑ (Συνολικά κρούσματα ΜΕΙΟΝ τα ΚΛΕΙΣΤΑ κρούστα).
Όταν τα ΑΝΟΙΚΤΑ κρούσματα ΜΗΔΕΝΙΖΟΝΤΑΝ [(Δηλαδή θάνατοι ΣΥΝ αναρρώσαντες ΙΣΟΥΝΤΑΝ με τα Συνολικά κρούσματα (δεν υπήρχαν δηλαδή Ασθενείς πια από τον ιό)] τότε η πόλη/Επαρχία γίνονταν καθαρή «πράσινη».
Αντίθετα στην Πατρίδα δίνονται στην ενημέρωση του κοινού ΜΟΝΟ τα Συνολικά κρούσματα και οι θάνατοι και δεν δίνεται στην ενημέρωση του κοινού πόσοι από τα συνολικά κρούσματα ΑΚΟΜΗ ασθενούν από τον ιό. Αυτό προφανώς γίνεται στην Ελλάδα γιατί υπάρχουν ασθενείς του ιού που αναρρώνουν στις κατοικίες τους (δεν υπάρχουν χώροι στα νοσοκομεία και μεταφέρονται σε αυτά μόνο οι βαριά αθετούντες στις ΜΕΘ), σε αντίθεση με την Κίνα που όλοι οι ασθενείς του ιού (βαριά-ελαφριά) μεταφέρονταν για ανάρρωση ΜΟΝΟ στα νοσοκομεία .
Όταν γύρω στα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου που άρχισαν να καθαρίζουν από κρούσματα οι πόλεις και γίνονταν «πράσινες» τότε στην κάθε μία πράσινη πόλη γίνονταν άρση του μικρού lockdown άνοιξαν τα καταστήματα και οι κάτοικοι μπορούσαν να κυκλοφορούν με μάσκα και χωρίς συνωστισμό ΜΟΝΟ εντός της πόλης. Το ίδιο έγινε ευρύτερα όταν άρχισαν να γίνονται «πράσινες» στις Επαρχίες της Κίνας.
Στις αρχές Μάιου τα Αστυνομικά Τμήματα των πράσινων πόλεων άρχισαν να στέλνουν με sms στα κινητά των κατοίκων των «κοινωνιών» της πόλης (ή με φυσική παρουσία στα Αστ.Τμήματα αυτών που δεν είχαν λάβει sms) τα ατομικά ηλεκτρονικά πράσινα πιστοποιητικά υγείας (φώτο). Στο καθένα ατομικό πιστοποιητικό αναγράφονταν τα ατομικά στοιχεία του κατόχου, τα στοιχεία της κατοικίας/κοινωνίας του, ο αριθμός της Εθνικής Κινέζικης ταυτότητας του καθώς και ο αριθμός του τηλεφώνου του.
Επίσης το πιστοποιητικό περιείχε και το ατομικό QR που στο σκανάρισμα του κατά τον έλεγχο, έβγαζε τον ατομικό αστυνομικό κωδικοαριθμό. Με αυτό το πιστοποιητικό ο πολίτης μπορούσε να κυκλοφορήσει/ταξιδέψει σε όλες τις πράσινες πόλεις/Επαρχίες της Κίνας φορώντας πάντα την μάσκα του. Γύρω στα τέλη του Ιουνίου οι κάτοικοι άρχισαν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα και ζωή των κατοίκων στις πόλεις επανήλθε στην προ της πανδημίας κατάσταση.
Βέβαια ακόμη και τώρα σε όλους τους δημόσιους χώρους, σταθμούς τραίνων, λεωφορείων, αεροδρόμια, νοσοκομεία, θέατρα, μεγάλα πολυκαταστήματα κλπ υπάρχουν πλέον μηχανήματα στις εισόδους τους που τσεκάρουν τον καθένα κατά την είσοδο του σε αυτά.
Επίσης σε κάποιες διαδικασίες (πχ εγγραφή μαθητών στα σχολεία κλπ) ζητούνται οικογενειακές βεβαιώσεις από τέστ για τον ιό των μελών της οικογένειας που δίνονται από τα νοσοκομεία.(Οι απαντήσεις για τα τεστ δίνονται εντός 1-2 ώρες).
Τελειώνοντας πιστεύω διαβάζοντας κανείς αυτές τις 3 τελευταίες αναρτήσεις μου – σε γενικές γραμμές – να πήρε μία γενική ιδέα για το πώς η Κίνα χειρίστηκε το θέμα της πανδημίας με τον ιό. Τώρα εάν κάποιος θέλει να με ρωτήσει για κάτι παραπάνω από τα αναφερόμενα μου, μπορεί να μου στείλει μήνυμα εδώ στο messenger.
Τέλος να πω ότι στο ξεκίνημα της πανδημίας διαμέσου της Κεντρικής Τράπεζας η Κεντρική Κυβέρνηση της Κίνας διέθεσε 187 δις δολάρια Αμερικής για την στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το ίδιο έκαναν με μικρότερα βέβαια ποσά για τα Επαρχιακά Συστήματα Υγείας οι Κυβερνήσεις των Επαρχιών της Κίνας.
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις