Τελικά πόσες ΜΕΘ έχουμε; Έρευνα του RealPolitik

371

By Γιώργος Γουγάς

Τι γίνεται με τις ΜΕΘ; Το υπουργείο Υγείας δίνει τις λεπτομέρειες με το σταγονόμετρο και πάντα ανεπίσημα. Ο υπουργός Υγείας και στελέχη της ΝΔ πετάνε νούμερα στον αέρα (η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε σε συνέντευξη για πάνω από 1200 ΜΕΘ), η Βουλή ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες πως έβαλε στο ΕΣΥ 50 ΜΕΘ στο Σωτηρία και πάει λέγοντας. Ο Κικίλιας και ο Χαρδαλιάς εμφανίζονται διαρκώς να ξεφυσάνε, αφού ο μεγάλος φόβος κυβέρνησης και επιστημόνων, όταν μιλάνε για την αντοχή του Συστήματος Υγείας, είναι οι διασωληνώσεις. Γι αυτό και η μάχη για περισσότερες ΜΕΘ έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή.

Να δούμε λίγο τι γινόταν πριν από μερικούς μηνες, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, με τις ΜΕΘ.

Στις 7 Απριλίου 2020 (με 70 κρούσματα και 90 διασωληνομένους), ο Βασίλης Κικίλιας μιλά στον Alpha και υπόσχεται πως «μέσα στον Απρίλιο θα έχουμε φτάσει τις 1000 κλίνες ΜΕΘ». Δεν γίνεται επεξήγηση αν  «1000» θα αφορά το σύνολο των ΜΕΘ ή θα είναι μόνο για COVID.

Στις 10 Απριλίου 2020 (54 κρούσματα και 77 διασωληνομένοι ) η Πένυ Μπουλουτζά, ρεπόρτερ υγείας στην φιλοκυβερνητική «Καθημερινή» έχει ρεπορτάζ (προφανώς όχι από το μυαλό της), με τίτλο “Το σχέδιο για αύξηση κλινών ΜΕΘ”, όπου αναφέρει:
«Εντός των επομένων δύο εβδομάδων (σ.σ. δηλαδή εντός Απριλίου) ο αριθμός των ΜΕΘ μόνο για COVID-19 θα αυξηθεί σε 400 (με ανάπτυξη νέων κλινών και μεταφορά ασθενών που δεν έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό σε κλίνες εντατικής ιδιωτικών νοσοκομείων). Επιπλέον, σχεδιάζεται σε επόμενη φάση –με χρόνο εφαρμογής τις 4-6 εβδομάδες (σ.σ. δηλαδή στα μέσα Μαΐου)– η αύξηση των κλινών εντατικής μόνο για COVID-19 σε 1.000».
Και το ρεπορτάζ της Καθημερινής συνεχίζει:  
«Αυτό θα γίνει με τη δημιουργία ΜΕΘ σε ειδικά κοντέινερ (οικίσκους) στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό, την ανάπτυξη κλινών εντατικής σε χειρουργικές αίθουσες και χώρους αναζωογόνησης και την περαιτέρω αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων». Είδαμε άραγε τίποτα από όλα αυτά τα φοβερά και τρομερά;

Στις 3 Μαΐου (6 κρούσματα και 37 διασωληνομένοι) είμαστε πια στην έξοδο από την καραντίνα και την πρώτη φάση της πανδημίας. Στην σελίδα του ΕΟΔΥ αναρτάται αποδελτιωμένη η συνέντευξη του υπουργού Υγείας στην Καθημερινή και την Πένυ Μπουλουτζά, στην οποία αναφέρει:
«Αυτή τη στιγμή έχουμε 1017 κλίνες που αναλογούν σε 840 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 145 στις ιδιωτικές κλινικές και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτές οι 352 είναι κλίνες COVID-19, εκ των οποίων οι 349 είναι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, και 67 είναι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας τις οποίες αναβαθμίσαμε σε ΜΕΘ…».
Προσέξτε! Όχι “ΘΑ έχουμε”, ή “ΘΑ φτιάξουμε”. “Αυτή την στιγμή“. Ενεστώτας!
Από το παραπάνω απόσπασμα γίνεται σαφές πως το ρεπορτάζ της ίδιας δημοσιογράφου στην ίδια εφημερίδα που έλεγε για 400 Covid-ΜΕΘ εντός του Απριλίου δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Όλως περιέργως η Μπουλουτζά δεν ρώτησε τον υπουργό “γιατί;”.

Η δεύτερη φάση της πανδημίας

Ο καιρός πέρασε. Φτάσαμε στο καλοκαίρι και η κυβέρνηση αποφασίζει να ανοίξει τα σύνορα για τον τουρισμό. Κάτι τέτοιο, θεωρητικά τουλάχιστον, θα έπρεπε να σημαίνει περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, αφού στα 10 εκατ. Ελλήνων θα προστίθονταν και μερικά εκατομμύρια ακόμα τουρίστες, για τους οποίους δεν θα γνωρίζαμε απο που κρατά η σκούφια τους.
Τελικά, από τον Αύγουστο πια φαινόταν καθαρά ότι μπαίνουμε ολοταχώς στην δεύτερη φάση της πανδημίας. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμφανίζεται έτοιμη και ο υπουργός Κικίλιας να δηλώνει πως αναπτύσσονται νέες ΜΕΘ. Αλλά οι νέες ΜΕΘ έχουν ένα αρνητικό. Αν και σύγχρονες δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς προσωπικό. Και οι περισσότερες δυστυχώς είναι χωρίς προσωπικό, αφού οι 3.000 μόνιμες προσλήψεις που υποσχόταν ο Κικίλιας δεν προχωράνε. Κυρίως γιατί …δεν είναι μόνιμες. Οι προκηρύξεις είναι για προσωπικό με σύμβαση εργασίας λίγων μηνών.

Τι συμβαίνει, όμως, με τις ΜΕΘ; Πόσες και πως τις έχει εντάξει το υπουργείο Υγείας, μέσα από τις ίδιες τις (άτυπες) ανακοινώσεις του:

Στις 16 Σεπτεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει 312 κρούσματα και 67 διασωληνομένους. Την ίδια μέρα ο Κικίλιας ανακοινώνει πως στην Ελλάδα σε όλη την επικράτεια, υπάρχουν 229 Covid-ΜΕΘ (σε σύνολο 930). Δηλαδή, στις 16 Σεπτεμβρίου, με την κρίση να έχει αρχίσει να χτυπάει «κόκκινο» έχουμε 120 λιγότερες Covid-ΜΕΘ (!) από όσες έλεγε ο Κικίλιας στις 3 Μαΐου!
Από τις 229 Covid, οι 86 είναι κατειλημμένες και οι 143 κενές. Στην Αττική είναι 75 (53 «πιασμένες» – 22 κενές) και στην Θεσσαλονίκη 43 (17 «πιασμένες» – 26 κενές). Στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουμε 111 Covid-ΜΕΘ (16 «κατειλημμένες» – 95 κενές).

Στις 5 Οκτωβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει 303 κρούσματα και 83 διασωληνομένους. Την ίδια μέρα το υπουργείο Υγείας ενημερώνει άτυπα πως στην Ελλάδα και σε όλη την Επικράτεια υπάρχουν 272 Covid-ΜΕΘ, δηλαδή έχουν μπει στο σύστημα +43. Εξακολουθούμε, όμως, έχουμε λιγότερες Covid-ΜΕΘ από τις 400 που έλεγε το ρεπορτάζ της Καθημερινής τον Απρίλιο και τις 352 του Κικίλια τον Μάιο!
Από τις 272 Covid-ΜΕΘ, οι 99 ήταν κατειλημμένες και οι 173 κενές. Στην Αττική ήταν 126 (84 κατειλημμένες και 42 ελεύθερες), δηλαδή μπήκαν στο σύστημα άλλες 51. Για την Θεσσαλονίκη δεν υπήρχε ενημέρωση.

Χτες (2 Νοεμβρίου) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.152 κρούσματα και 153 διασωληνομένους. Είμαστε στο χειρότερο σημείο απο όλη την εννιάμηνη υγειονομική περιπέτεια.
Και πάλι άτυπα από ρεπορτάζ του SKAI μαθαίνουμε πως στην Ελλάδα, σε όλη την επικράτεια, έχουμε πλέον 312 Covid-ΜΕΘ. Δηλαδή έχουν μπει πλέον στο σύστημα +40 σε σχέση με τον Οκτώβριο και +83 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Για δες, όμως! Και πάλι οι Covid-ΜΕΘ είναι λιγότερες από το ρεπορτάζ της καθημερινής τον Απρίλιο, και πάλι είναι λιγότερες από όσες υπήρχαν τον Μάιο, σύμφωνα με όσα έλεγε ο Κικίλιας!
Από τις 312 Covid-ΜΕΘ (στις 2 Νοεμβρίου με 153 διασωληνομένους), οι 188 είναι κατειλημμένες και οι 124 κενές. Για την Αττική δεν έχουμε ενημέρωση, όμως για την Θεσσαλονίκη μαθαίνουμε πως από τις 43 στις 16 Σεπτεμβρίου έχουν προστεθεί άλλες 42 και πλέον (σήμερα) έχει 85. Από αυτές 57 είναι «πιασμένες» και 28 κενές.

Που καταλήγουμε;

Καταλήγουμε στο σαφές συμπέρασμα πως το «νεκρό» διάστημα της πανδημίας, το τετράμηνο Μαΐου-Αυγούστου δεν υπήρξε καμιά προετοιμασία για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Και με δεδομένο πως δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των ΜΕΘ, άρα στηριζόμαστε στα ρεπορτάζ των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ και τις δηλώσεις του Κικίλια προκύπτει πως είτε ο υπουργός έλεγε ψέματα τον Μάιο για τον αριθμό των κλινών, είτε (αν έλεγε τότε αλήθεια) σήμερα στην απόλυτη έξαρση έχουμε λιγότερες κλίνες από όσες είχαμε, όταν η πανδημία ήταν στην απόλυτη ύφεση! Και σίγουρα οι υποσχέσεις για προσλήψεις δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Τα συμπεράσματα, δικά σας.

UPDATE:
Σήμερα (3 Νοεμβρίου) με 2.166 νέα κρούσματα και 169 διασωληνομένους ο υφυπουργός Β. Κοντοζαμάνης εδέησε να δώσει για πρώτη φορά επίσημα στοιχεία για την λειτουργία κλινών ΜΕΘ.

Ειδικότερα, στην Επικράτεια λειτουργούν 997 κλίνες, εκ των οποίων 696 είναι καλυμμένες. Αποκλειστικά για Covid-19 είναι διαθέσιμες 331 κλίνες, εκ των οποίων 209 είναι καλυμμένες και 122 κενές.

Στην Αττική σε σύνολο 359 κλινών ΜΕΘ, 292 είναι καλυμμένες. Αποκλειστικά για Covid-19 λειτουργούν 140 εκ των οποίων 99 είναι καλυμμένες και 41 κενές.

Στην Θεσσαλονίκη σε σύνολο 136 ΜΕΘ οι 92 είναι καλυμμένες. Αποκλειστικά για Covid-19 διατίθενται 83 εκ των οποίων οι 63 είναι καλυμμένες και οι 20 είναι κενές

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις